Hopp til innhold

Hundespann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hundespann med ti hunder

Hundespann er en hundefører og to eller flere hunder spent inn for å trekke redskapet (vogn, pulk, slede m.m.).

Benevnelsen spann kommer av det tyske ordet spannen, som betyr å spenne for flere enn ett trekkdyr til et redskap, i den hensikt å trekke redskapet mellom to punkter. Begrepet ekvipasje stammer fra det franske uttrykket équiper, som egentlig betyr å utstyre seg med noe, i dette tilfellet med et hundespann (redskap og hunder).

Historikk[rediger | rediger kilde]

Hundespann er brukt for jakt og reise for hundrevis av år. Så langt tilbake som det 10. århundre har dette vært en del av menneskelig kultur. (Coppinger, L.)[1]

Å sette opp et hundespann innebærer å velge lederhund, svinghunder og trekkrafthunder. Siberian Husky eller Alaskan Malamute er mest brukte trekkhund.

Sleder[rediger | rediger kilde]

Dog sled team and riders

basket sled har en seng som ligger noen desimeter over snøen. Denne sledetypen brukes i dogsled racing. Sprint sled er ofte korte basketsleder. toboggan slede har flatt understell og overbygget seng, slik at sleden kan gli eller flyte i dyp snø. Freight sled er tyngre og stødigere enn sprintslede, og kan være toboggan eller basketslede. Begge disse sledetypene har meier som stikker ut bak slik at hundekjøreren kan stå på.

Komatik er en tradisjonell Inuitt slede, som brukes i Canada og Grønland. Disse er lange og med enten sitteplass eller liggeplass til hundekjøreren.

Pulk er en kort, flat slede brukt i Nordisk stil der hunden er koblet til sleden og hundekjøreren går på ski etter med et tau festet til pulken.

Roald Amundsen-ekspedisjonen brukte hundesleder for å nå Sørpolen.

A recent innovation i slededesign ble introdusert i 2004 Iditarod av Jeff King, som brukte en splitslede. Denne Tail Dragger, har basket-design med lastebrett bak og er åpen på midten. Hundekjøreren kan sitte på bak eller på midten.

Hundekjøring var prøvegren under 1932 Winter Olympics i Lake Placid, New York.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «"Marche"; Sledge Dogs in the North West Fur Trade». Arkivert fra originalen 17. juni 2009. Besøkt 21. mars 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]