Globus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En globus

Globus er en modell av en jordklode, et tredimensjonalt kart over planeten, med all dertil hørende geografisk navngivning og kommentarer på plass. Det er vanlig at både byer, landegrenser, hav, fjell og elver samt ekvator, lengde- og breddegrader er oppført på globuser.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Vanlig globus til hjemmebruk
Der Erdapfel, konstruert av navigatøren og geografen Martin Behaim 1492, anses vara en av verdens første jordglobuser. Det amerikanske kontinentet finnes ikke og eurasiatisk geografi er forvrengt.

Selv om globus mest brukes om en modell av jordkloden kan en globus også være en tre-dimensjonal modell av et rundt himmellegeme, slik som en planet, stjerne eller måne.

En globus er den eneste kartfremstilling som viser jorden uten fortegninger. Når kloder, slike som jorden skal fremstilles, projiseres på et flatt kart, vil det alltid bli en eller annen form for fortegning. Avhengig av projeksjon vil et kart tilnærmelsesvis enten vise landenes riktige areal, eller vise den omtrentlig riktige avstanden mellom enkeltpunkter på kartet. En typisk globus viser jorden i forholdet ca. 1:40 millioner.

Jorden er den mest populære globus, men det finnes globus av solen, månen og andre himmellegemer inklusive fiktive himmellegemer. En globus kan også vise en oversikt over stjernehimmelen.

Den tidligste globus vi kjenner var «Nürnberg Terrestrial Globe», som ble laget 1490-1492 av en tysk kartogtaf, Martin Behaim. En annen tysk kartograf og globusmaker var Johannes Schöner

En globus monteres vanligvis på et stativ som viser jordens riktige helningsvinkel (23° 27'] i forhold til de elliptiske bane rundt Solen og enkelte globuser har forhøyninger som viser topografien. På en jordglobus er disse forhøyningene sterkt overdrevet, ellers ville de knapt vært merkbare.

De fleste globuser viser lengde- og breddegrader slik at en kan finne den omtrentlige posisjon for et spesielt punkt på jordens overflate.

Noen kjente store globuser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Globes – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons