Hopp til innhold

Globus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En vanlig globus til hjemmebruk.

Globus er en modell av en jordklode, et tredimensjonalt kart over planeten, med all dertil hørende geografisk navngivning og kommentarer på plass. Det er vanlig at både byer, landegrenser, hav, fjell og elver samt ekvator, lengde- og breddegrader er oppført på globuser.

Historie[rediger | rediger kilde]

Der Erdapfel, konstruert av navigatøren og geografen Martin Behaim 1492, anses for å være en av verdens første jordglobuser. Det amerikanske kontinentet finnes ikke og eurasisk geografi er forvrengt.

Den tidligste globus vi kjenner var «Nürnberg Terrestrial Globe», som ble laget 1490-1492 av en tysk kartogtaf, Martin Behaim. En annen tysk kartograf og globusmaker var Johannes Schöner

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Fortegning[rediger | rediger kilde]

En globus er den eneste kartfremstilling som viser jorden uten fortegninger. Når kloder, slike som jorden skal fremstilles, projiseres på et flatt kart, vil det alltid bli en eller annen form for fortegning. Avhengig av projeksjon vil et kart tilnærmelsesvis enten vise landenes riktige areal, eller vise den omtrentlig riktige avstanden mellom enkeltpunkter på kartet.

Skala[rediger | rediger kilde]

En typisk globus viser jorden i forholdet ca. 1:40 millioner. Ettersom jorden har en omkrets på omtrent 40 millioner meter (eller en diameter på omtrent 12.75 millioner meter) vil en globus i skala 1:40 millioner ha en omkrets på omtrent 1 meter (eller en diameter på omtrent 32 cm). Det lages også globuser i mange andre størrelser.

Helningsvinkel[rediger | rediger kilde]

En globus monteres vanligvis på et stativ som viser jordens riktige helningsvinkel (23° 27' eller 0.41 rad) i forhold til de elliptiske bane rundt solen.

Topografi[rediger | rediger kilde]

Enkelte globuser har forhøyninger som viser topografi og/eller batymetri slik at man kan visualisere geologi og oseanografi. På en jordglobus er disse forhøyningene som regel sterkt overdrevet, ettersom de ellers knapt ville vært merkbare. Eksempelvis produseres en tredimensjonal terrengglobus med diameter 64 cm (som tilsvarer en omkrets på 200 cm, eller en skala på omtrent 1:20 millioner) hvor de høyeste fjellene måler over 2.5 cm, hvilket tilsvarer omtrent 57 ganger høyere enn den korrekte skalaen for Mount Everest.[1][2]

Koordinater[rediger | rediger kilde]

De fleste globuser viser lengde- og breddegrader slik at en kan finne den omtrentlige posisjon for et spesielt punkt på jordens overflate.

Globus av andre planeter[rediger | rediger kilde]

Selv om globus mest brukes om en modell av jordkloden kan en globus også være en tre-dimensjonal modell av andre himmellegemer, slik som en planet, stjerne eller måne. Det finnes globuser av solen, månen og andre himmellegemer, inklusive fiktive himmellegemer. En globus kan også vise en oversikt over stjernehimmelen.

Noen kjente store globuser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]