Hopp til innhold

Kanchanaburi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bussterminalen i Kanchanaburi
Broen over elven Kwai

Kanchanaburi (กาญจนบุรี) er provinshovedstaden i provinsen Kanchanaburi i det sentrale Thailand. Befolkningen anslås (2005) til 63 700. Byen ligger ved den sørlige gjenværende delen av Thailand–Burma-jernbanen, og har daglige togavganger til hovedstaden Bangkok.

Den ligger ved elven Kwai, gjort kjent ved filmen Broen over Kwai fra 1957. Luksustoget Eastern and Oriental Express går via Kanchanaburi og stanser der for at de reisende skal få ta en elvebåtsekskursjon til jernbanebroen som er gjenreist der japanernes krigsfanger først bygde den under annen verdenskrig (1942). (I filmen ble broen sprengt av sabotører fra krigsfangenes egne rekker – i virkeligheten ble den bombet av allierte fly og så raskt gjenoppbygd.) Broen krysser egentlig elven Kwai Yai, noen kilometer over punktet der den flyter sammen med Kwai Noi, rett ved Kanchanaburis sentrum, og de to danner elven Mae Klong som flyter videre ned til Siambukten.

Før 1960 ble Kwai Yai betraktet som det øvre løp av Mae Klong – således var ikke Kwai et navn som ble benyttet om elven på det aktuelle sted på 1940-tallet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]