Jingshanparken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jingshan er også navnet på et fylke i byprefekturet Jingmen i provinsen Hubei i Kina.
Jingshanparken
Jingshan from the southwest (20211107141052).jpg
Grunnlagt1928
Areal23 hektar

Jingshanparken
39°55′25″N 116°23′26″Ø

Jingshanparken i Beijing
Blikk opp mot toppen av høyden

Jingshan (kinesisk: 景山, pinyin: Jǐngshān) er en kunstig høyde i Beijing i Kina. Den ligger i Xicheng-distriktet, umiddelbart nord for Den forbudte by langs Beijings sentralakse. Den var til å begynne med en keiserlig have, men er nå en offentlig park, kalt Jingshanparken (景山公园).

Den 45,7 meter høye kunstige høyden ble til i Yongle-keiserens tid under Ming-dynastiet, og består helt og holdent av jordmassene som be gravd ut da man bygde keiserpalassets vollgraver og de tilstøtende kanaler.

Ifølge feng shui er det fordelaktig å plassere et bosted rett sør for en høyde (og det er også praktisk som et vern mot nordenvinden). Keiserpalassene i de to andre Ming-hovedstedene ble også bygd sør for en høyde. Da hovedstaden ble flyttet til Beijing var det ingen slik høyde på et passede sted, så man bygde en. Høyden kalles også "Feng Shui-høyden", og på norsk kalles den ofte for kullhøyden (tatt fra engelsk Coal Hill, som igjen gjengir ordrett det navn som tidligere var populært på folkemunne i byen: 煤山, Méishān).

Ming-dynastiets siste hersker, Chongzhen-keiseren begikk selvmord ved å henge seg her i 1644.

Før 1928 var det ingen gate mellom Kullhøyden og Den forbudte bys nordlige vollgrav; da var høyden fullt integrert bak Den forbudte bys ytre murbefestninger og kunne kun nås fra sør.

Gangvei gjennom parken

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]