Sandstorm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En sandstorm som nærmer seg Al Asad i Irak i april 2005.

En sandstorm eller støvstorm er et meteorologisk fenomen som er vanlig i tørre og halvtørre områder der vind kan blåse store mengder sand og støv. Slike sandstormer oppstår som regel av konveksjon i forbindelse med kraftig oppvarming av jordoverflaten, ofte i etter perioder med langvarig tørke. En sky av drivende støv blir vanligvis regnet for å være en sandstorm hvis sikten er mindre enn 1000 m, og som alvorlig om sikten blir mindre enn 500 m.

Opphav[rediger | rediger kilde]

Vanligvis oppstår sandstormer i forbindelse med konveksjon fra en varm overflate. Disse strømmene kan skape vind opp mot 120 km/t (33 m/s) og stormene er ofte så store at de kan flytte hele sanddyner. Sandstormer kan bære med seg store mengder sand og støv, og framkanten kan av og til bli en vegg som er 3000 m høy av sand som kan transporteres flere tusen kilometer. Sandstormer oppstår ofte i Sahara i forbindelse med den globale passatvinden. Disse blir også kalt simoom eller simoon (sîmūm, sîmūn). Haboob (həbūb) er en sandstorm som oppstår i Sudan. Tørke er ofte en av de medvirkende årsakene til standstormer, i tillegg til dårlig jordbruk.

Konsekvenser[rediger | rediger kilde]

Sandstorm som nærmer seg Stratford i Texas i 1935.

Sandstormer kan være farlig for trafikken, spesielt på veier som går gjennom tørre og flate områder. I 1991 ble en motorvei i San Joaquin-dalen i California rammet av en sandstorm med vind opp mot orkan styrke (33 m/s). Sikten ble redusert til en halv billengde og førte til en massiv kjedekollisjon som involverte 164 biler, tok livet av 17 mennesker og skadet 151.

Sandstormer kan fjerne verdifull matjord, og slippe den fra seg steder der den ikke er ønsket.

Simoom (sîmūm, sîmūn) kan føre til store mengder atmosfærisk støv over Europa. Sand fra Sahara som er ført opp i atmosfæren har av og til gitt rødfarget regn i Norge. I tillegg skal sand fra Sahara påvirke vekstvilkårene for plankton vest i Atlanterhavet, og ifølge enkelte forskere være en viktig kilde til sjeldne mineraler for planter i Amazonas.

På andre planeter[rediger | rediger kilde]

En svær global sandstorm som herjet på Mars i 2001.

Sandstormer kan også oppstå i stor skala på planeten Mars. Disse sandstormene varer lenger og dekker mye større områder enn på Jorda, og av og til kan de dekke hele planeten og vare flere hundre dager.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]