Hatshepsut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Statuefragment av Hatshepsut, quartz diorite, ca. 1498-1483 f.Kr. - Museum of Fine Arts i Boston

Hatshepsut (eller Hatchepsut,[1] som betyr, Først blant fornemme damer,[2] var den femte farao av det 18. dynastiet i oldtidens Egypt. Hun er generelt regnet blant egyptologer som en av de mest fremgangsrike faraoene. Hun regjerte lengre enn noen annen kvinne i noe egyptisk dynasti.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hatshepsuts gravtempel i Deir el-Bahri.

Hatshepsut var datter av Thutmosis I og Ahmose. Hun ble gift med sin halvbror, Thutmosis II, som hun fikk to døtre med. Etter Thutmosis IIs død ble hans sønn Thutmosis III konge. Thutmosis III var da bare et barn, og som hans stemor og tante ble Hasthepsut regent i hans sted. Etter en tid lot Hasthepsut seg krone til farao. I sin regjeringstid fikk Hasthepsut reist flere byggverk, blant annet et gravtempel i Deir el-Bahri, som i dag er en av Egypts viktigste turistattraksjoner.

Mye tyder på at Hasthepsut så for seg at hennes eldste datter Neferura skulle overta tronen etter henne. Men da Thutmosis III ble voksen, ble Hasthepsut tvunget til å gi fra seg makten og oppgi planene for datteren. Thutmosis III satte i gang et arbeid med å sensurere Hasthepsuts navn fra monumentene hun hadde bygget. Thutmosis ble likevel ikke enehersker før Hasthepsuts døde i 1458 f.Kr.

Hatshepsuts mumie ble funnet i Kongenes dal i 1903, men ble først identifisert i 2007. Hun ble identifisert gjennom en manglende tann som ble funnet blant dronningens personlige eiendeler. Undersøkelser av mumien viser at Hatshepsut ble 45-60 år gammel.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hatshepsut». Dictionary.com. Besøkt 27. juli 2007. 
  2. ^ Clayton, Peter. Chronicle of the Pharaohs, Thames & Hudson Ltd, 1994. p.104
  3. ^ Bettum, Anders. (2017, 25. januar). Hatshepsut. I Store norske leksikon. Hentet 10. mars 2017.
egyptstubbDenne egyptrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. Her er det mye informasjon å hente i andre wikier, bl.a.