Fredag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Fredag er dagen som kommer etter torsdag og før lørdag. I de land som har innført mandag som første dag i uka, etter den internasjonale standarden ISO 8601, er dagen den femte i uka. Det er den sjette dagen i de landene som har søndag som ukas første dag, som i den abrahamittiske tradisjon. I mange land er det den siste dagen i en normal skole- og arbeidsuke. Fredag er oppkalt etter Odins hustru, den norrøne gudinna Frigg. Ifølge den romerske kalenderen er fredag Venus' dag (latin: dies Veneris).

I kristen tradisjon er fredagen forbundet med Kristi korsfestelse på langfredag. Derfor er fredagen i mange kristne kirker, eksempelvis Den ortodokse kirke, regnet som fastedag.

I eldre norsk folketradisjon var fredag en ulykkesdag. I nyere tid er spesielt Fredag den 13. knyttet til overtro og frykt for uhell og ulykker.

Paradoksalt nok forteller eldre tradisjoner også at fredag var en god dag. Noen forklarer det med at fredag i førkristen tid var den norrøne guden Frøys dag. Frøy var fruktbarhetens gud og til hans ære ble det holdt fester.

Se også[rediger | rediger kilde]

Fredag den 13.