Rederiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rederiet
Generell informasjon
SjangerSåpeopera
Prod.landSverige
Sendeår1992
Sesonger20
Episoder318
Lengde45 (per episode)
SpråkSvensk
Foran kamera
MedvirkendeGösta Prüzelius
Bak kamera
Skaper(e)Peter Emanuel Falck, Louise Boije af Gennäs
ManusBjörn Gunnarsson, Magnus Lind, Charlotte Lesche, Anna Fredriksson, Bror Yngve Andersson, Camilla Ahlgren, Hans Rosenfeldt
TittelmusikkAnders Neglin
MusikkAnders Neglin
Sending
Periode20. aug. 199218. apr. 2002
TV-kanalSVT 1 (20. august 1992; 18. april 2002)
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside
MS «Birka Princess»

Rederiet er en svensk såpeopera som gikk på SVT fra 1992 til 2002. Serien handlet om familien og rederiet Dahléns og utspilte seg i hovedsak på rederen Dahléns kontor og ombord på skipet MS «Freja».

Serien er den lengste dramaserien i svensk TV-historie,[trenger referanse] med totalt 318 episoder. Serien ble sett av flere millioner svensker, og derfor valgte man å lage tjue sesonger.[trenger referanse] Sammenlagt har det blitt skrevet 30 000 manussider til Rederiet, noe som er svensk rekord.[trenger referanse]

Skipet som vises i vignetten, og delvis også var et innspillingssted, var MS «Birka Princess», som natt til 6. april 2007 sank utenfor den greske øya Santorini.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Serien begynner med at Reidar Dahlén, som tidligere hadde arvet rederiet Dahléns etter sin far, sammen med sine nærmeste ansatte planlegger å bygge ut en av terminalene for det nye skipet Karisma. Utenfor kontoret demonstrerer opprørte miljøaktivister. Reidar planlegger i tillegg, sammen med sin hustru Ellinor Dahlén, å flytte til Portugal og før dette utnevnes hans sønn, MS Frejas kaptein, Rolf Dahlén, til ny administrerende direktør for Dahléns. Men han vil ikke gå i land til tross for at han er gift med sykesøsteren Yvonne Dahlén og har to barn.

Reidar har ingen tro på sin datter Renate og den yngste, Rebecca, er for ung og uerfaren. Yvonne avslører Reidars gamle kjærlighetsaffære med kjøkkenhjelpen på Freja, Gerd Sjögren, og at han har en voksen sønn, Tony Sjögren, før Ellinor. Dette får Ellinor til å hoppe overbord tidlig i serien (del 7). Renate legger hele tiden skylden for sin mors død på Reidar. Ellinor ordnet det også slik at Tony Sjögren fikk en del av hennes aksjer. På båten skjer det mye. Purseren Björn Lindman driver med narkotikasmugling og involverer tax-free sjefen Uno Kronstedt i det hele. Björn Lindman utnytter også de to ansatte på Freja seksuelt, Pirjo og Lisa. Han lar til og med den rostituerte Irina gå fritt på båten mot at han får en andel av det hun får betalt av hver kunde. Økonomen Irma Larsson og Jan-Erik «Janke» Larsson, som er overstyrmann på Freja, gifter seg, og reiser senere på bryllupsreise. Rolf Dahlén har på sin side også et forhold ombord, med stuepiken Sofie Sjögren, bak alles rygg. Gustav Sjögren (Sofies (og Tonys) far) får senere vite om forholdet og tvinger Sofie til å velge side. Sofie blir gravid og velger å beholde barnet. Sofie blir lei og gjør det slutt, men føder barnet, som dessverre ble dødfødt.

Gustav Sjögren, som var sjefsmaskinist, var alltid sur og bitter, men alltid glad på båten. Maskinrommet ble styrt av ham, Yngve Almkvist og Tomas Nilsson. Gustav Sjögren var som sagt far til Tony Sjögren og Sofie Sjögren, men Tony Sjögren var jo biologisk sett Reidars sønn med Gerd, som Gustav var gift med. I siste avsnittet i sesong 1 ble Dahléns ledelse budt på en omvisning på konkurrenten Mega Lines nye skip MS Mega Star. Skipet hadde Dahléns bestilt, men firmaet hadde gått konkurs og Mega Line tok fort over firmaet, og da også skipet. Men Ola Simonsson, som tidligere hadde vært forlovet med Rebecca, og ble utnyttet av Mega Lines administrerende direktør Henrik Bjurhed, tenner på skipet for å få hevn. Alle overlever, bortsett fra Dahléns sekretær Tom Hansson som omkommer.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Alle på båten klarte seg med noen få skader fra brannen, bortsett fra Tom Hansson som døde og Renate som lå i koma på sykehuset til Reidars store sorg. Han ansatte senere gjennom Dahléns nye VD Rolf Dahlén en ny styreformann, Elisabeth Lerwacht, som hadde en affære med en av Mega Lines ledere Haakon Andersson, og som virket til å ville nå toppen på Dahléns på Anderssons ordre for å knuse selskapet. Rebecca Dahlén ble markedssjefen på rederiet og Rolf Dahlén VD. Elisabeth Lerwacht ansatte Ola Simonsson til å bli reklamesjef for selskapet. Rebecca var først kritisk, men siden kom kjærligheten og dem både ble forelskede igjen. Reidar ble sjarmert av Elisabeth og lot seg bli styrt så mye å han sparket Rolf for å la Elisabeth bli verkställande direktör. Rolf ble produksjonssjef på rederiet. På båten skjedde det mye som vanlig. Intendant Björn Lindman havnet etter mange turer i fengsel, og Reidar lot Tony Sjögren bli ny intendant. Ferjen fikk en ny kaptein, Sara Torstensson, som Tony ble forelsket i.

Ny ombord var også Jussi Tola, ny overstyrmann. Tola og Torstensson viste seg å ha hatt et tidligere forhold med hverandre. Noe som Torstensson vil glemme. Gerd Sjögren, Tonys mor, ble sagt opp på grunn av sine hofteskader, uten at Tony gjorde noe fikk Gustav til å mislike ham. Uno Kronstedt kom tilbake fra fengselet og ble av en irritert Tony ny stuepike, tross hans goda minner som tidligere hovmester og tax-free chef. Tola ble oppmerksom på Tonys trakasseringer mot Uno, og hjalp Uno, gjennom Elisabeth, å bli hovmester. I gjengjeld skulle Uno, som ble oppdaget som våpensmugler, hjelpe ham med diverse forretninger. Jussi Tolas og Uno Kronstedts våpensmugling ombord ble oppdaget av Tony, hvor han senere ble skutt av en russisk smugler. Jussi Tola ble sammen med Sofie Sjögren. Gustav Sjögren fikk en ny ansatt, Karin «KåKå» Karlsson som han til en begynnelse ikke aksepterte. Yngve Almkvist havner til slutt i fengsel etter å ha forsøkt å drukne KåKå i badebassenget, og gjort seg skyldig i en masse andre mord ombord. Irma Larsson kom tilbake til Freja uten Janke, som har begynt å drikke og spille igjen. Tomas Nilsson, Jankes sønn, vil lete etter sin pappa Janke og sier opp samme gjør Lisa som Tony bruker til å spille illegal rulett på nettene. Yvonne Dahlén blir utnyttet av Henrik Bjurhed, som lot som han var forelsket i henne for å nå hennes aksjekapital og knuse Dahléns.

Sara Torstenssons sønn, Robert Torstensson, dukker opp på Freja og arrangerer en privat fest i en av lugarene. Ola Simonsson og Rebecca Dahlén forlover seg. Rebecca blir gravid og Simonsson er uvitende om at Bjurhed er faren. Sammen tenker de å flytte til Sveits. Men på flyplassen arresteres Ola av politiet for bombeforsøket på Freja og brannen på den nye båten, etter tips fra Bjurhed. Rebecca reiste til Sveits alene, og ble der en lang stund.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Tony overlevde skuddramaet på bildekk og vender tilbake som intendant etter noen uker på sykehus. Han er motvillig takknemlig til Jussi Tola, som reddet både hans og kaptein Sara Torstenssons liv. etter å ha drept en russisk smugler ved navn Boris. Boris død leder til at to andre russiske smuglere dukker opp ombord. Den ene er Nikita, Boris sin søster. Hun og den andre tvinger Jussi til å betale en enorm sum penger til begge. Renate våkner til slutt opp, til Reidar og Rolfs store glede.

Elisabeth Lerwacht drar i gang en pressekonferanse på rederiet, som leder til at Dahléns og Mega Line slås sammen. Ny VD for det sammenslagne rederiet blir overraskende Renate Dahlén. Elisabeth Lerwacht blir styreformann igjen. Under samme pressekonferanse blir kontoret, med Jussis hjelp, ranet på en ufattelig sum penger av de russiske våpensmuglerne. Tony, som er nåværende aksjeeier, får et slag i hodet og blir bevisstløs. Han våkner senere opp og kunne gjøre som vanlig, men hans hukommelse er borte, til Jussis store glede.

Ny ombord er Robert «Raspen» Torstensson, som ansettes på kjøkkenet. Til båten kommer også sykesøsteren Gisela Kunze, som får Sofie Sjögren omplassert på grunn av hennes ryggskader. Sofie får jobbe på kjøkkenet sammen med Raspen. KåKå arbeider fortsatt i maskinrommet med Gustav Sjögren, og Gustav Sjögren blir snart interessert i Irma Larsson som Sofie ikke aksepterer.

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Rolf omkom i den brutale bilulykken. I Rolfs testamente står det at Yvonne ikke får noenting. En ny maskinsjef kommer ombord, Viggo Strieber, som har tidligere erfaringer som sjøkaptein. Nye er også Uno Kronkvists familie, Siv Svensson, Peggy Svensson og Paula Svensson som overraskende dukker opp for å jobbe ombord. Også en ny sikkerhetsvakt ved navn Emilio Bolivar ansettes.

Viggo blir politianmeldt etter voldtekten på Kåkå, men lykkes i å lure seg unna i politiavhøret. Når Viggo får høre at det var Irina som hjalp Kåkå med å sende en anonym voldtektsanmeldelse voldtar han henne også. Sara velger å slutte som kaptein ombord på Freja og går til kontoret for å legge frem sin oppsigelse. Hun passer samtidig på at sverte Jussi gjennom å avsløre hans uvirksomheter ombord for Elisabeth. Etter skumraske affærer og misforståelser sparker Reidar til slutt en forskrekket Elisabeth. Som hevn på Dahléns gir hun Jussi kapteinstjenesten, som en siste gjerning innen hun går.

Rebecca kommer tilbake til Sverige. Med seg har hun sin nyfødte sønn Ragnar. Til tross for Reidars forventninger besøker hun Ola Simonsson i fengselet. Under Dahléns julefeiring lykkes Ola å rømme under permisjonen, og får med seg Rebecca og dem forlater landet. Men Ragnar ble igjen hos Dahléns.

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

Beatrice – Ellinors tvillingsøster dukker fort og listig opp og bosetter seg i Dahléns villa, mot Renates vilje. Renate forlater serien i episode 60 med disse minneverdige replikkene: «Det här är inget hem längre. För det här är ett första klassens hotell, med andra klassens gäster betående av så kallade 'Nya familjemedlemmer'.» Henrik Bjurhed som er fullstendig overlykkelig over at han er Ragnars biologiske far kidnapper Ragnar, for å bevise farskaper. Han slår seg sammen med Mona Kjellgren som i selve verket sammen med sin sinnssyke mor Desirée tenker på å overlevere Ragnar mot en belønning på 2 millioner kroner. Men i siste stund overgir Bjurhed seg selv og Ragnar til Reidar.

Gustav Sjögren vinner 20 millioner i lotto, men nekter å leve et luksusliv for det, og bestemmer seg for å bli værende ombord som maskinist. Derimot kjøper han seg inn i Dahléns styre i håp om å kunne få gjøre det beste for personalet på Freja. Blant annet å bli kvitt Viggo som har trykket falske sedler ombord til Jussis motvillige hjelp. Jussi blir lei av penge-trykkingen og kaster en leveranse overbord, hvilket leder til at han får den russiske mafia etter seg igjen. Sesongen avsluttes med at Jussi tar hevn på Viggo; Maltes livsfarlige giftorm plasserer ham innenfor Viggos genser...

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle Sesong
Gösta Prüzelius Reidar Dahlén 1 - 14.
Gaby Stenberg Elinor Dahlén/Beatrice Dahlén 1 - 4, 8 - 11, 14 - 16.
Mikael Samuelson Rolf Dahlén 1 - 7.
Suzanne Reuter Renate Dahlén 1 - 3.
Gunilla Paulsen Rebecca Dahlén 1 - 6. 8 - 13.
Lena Strömdahl Yvonne Almkvist-Dahlén/Bjurhed 1 - 8.
Louise Belfrage/Sara Alström Lina Dahlén 1 - 9. 12.
Emil Boss / Måns Nathanaelson Reidar Dahlén Jr 1 - 5. 7 - 9.
Bengt Bauler Carl Ericson 4 - 14.
Bert-Åke Varg Gustav Sjögren 1 - 16.
Wallis Grahn Gerd Sjögren 1 - 12.
Angelica Rubertson Sofie Sjögren 1 - 4.
Kenneth Söderman Tony Sjögren 1 - 3. 6 - 7.
Margaretha Byström Katarina Remmer 1 - 2.
Patrik Bergner Nikolaj Remlund 12 - 15.
Lotta Karlge Anja Remmer 1 - 8. 9 - 10.
Johan H:son Kjellgren Viktor Remmer 12 - 13.
Carina Lidbom Alexandra Remmer 12 - 16.
Marie Robertson Nina Remmer 12 - 14.
Mikaela Ramel Eva Remmer 12 - 13.
Tommy Nilsson Ivan Remmer 11.
Anders Ahlbom Yngve Almkvist 1 - 4.
Anders Larsson Malte Eriksson 8 - 15.
Anita Wall Elisabeth Lerwacht 3 - 11.
Anna-Maria Samuelsson Käll Emelie Lindberg 1998 - 2000
Bojan Westin Barbro Pastorelli 1995 - 1996
Cecilia Ljung Peggy Svensson 1994 - 1995
Claes Ljungmark Joel Hagberg
Duncan Green Peter Henson 2000, 2001
Daniel Sjöberg Thomas Nilsson 1992 - 1993
Erik Kiviniemi Jussi Tola 1993 - 1994, 2001
Erika Höghede Karin Bergström/Anna Lindell (også en gjesterolle som falsk mor tidigere i serien) 2000 - 2002
Eva Bysing Irma Larsson/Nilsson 1992 - 1996
Ewa Carlsson Margareta Lundqvist/Lager/Hammar 1996 - 2001
Gerhard Hoberstorfer Tor «Totte» Bengtsson 1997 - 1998
Göran Gillinger Robert «Raspen» Torstensson 1993 - 1994
Hans V. Engström Uno Kronkvist 1992 - 2002
Helena Grossi Lisa Axelsson 1992 - 1993
Ingar Sigvardsdotter Jessica Strömberg
Johannes Brost Torbjörn «Joker» Jonasson 1992 - 2002
Josephine Bornebusch Madeleine Boisse de Blaque 1999
Kaija Kärkinen Pirjo Koskinen 1992
Karin Bjurström Jeanette Wester 1996 - 1998
Karl Dyall Emilio Bolivar 1994 - 1995
Kim Anderzon Siv Svensson 1994 - 1996
Krister Henriksson Björn Lindman 1992 - 1993, 2002
Lennart R. Svensson Tom Hansson 1992
Linus Wahlgren Filip «FN» Norberg 1996 - 1999
Lo Wahl Karin «KåKå» Karlsson 1993 - 1995
Malin Berghagen Nilsson Paula Svensson 1994 - 1995
Marie Chantal-Long Irina Gornitzka-Jonasson 1993 -1994
Martin Forsström Felix Svensson 1995 - 1997
Meg Westergren Desirée Lindman 1994 - 1995
Mikael Persbrandt Ola Simonsson 1992 - 1993
My Bodell Elin Hagberg 1995 - 1996
Ola Forssmed Micki Sandell 1996 - 2002
Per Graffman Joe Gardner (til og med karakteren Bogdan i sesong 2) 2000 - 2001
Per Holmberg Henrik Bjurhed 1992 - 1996
Per Morberg Viggo Strieber 1994 - 1995
Peter Harryson Pehr Silver 1994 - 1997
Peter Perski Magnus Glantz 2001 - 2002
Pia Green Sara Torstensson 1993 - 1994
Ray Jones IV Jesper Haglund 1999 - 2001
Regina Lund Mona Kjellgren 1994 - 1995
Rikard Bergqvist Stefan Holmberg (til og med en gjesterolle som voldsmannen Pekka Koskinen i innledningsepisodene)
Sofia Helin Minna Lager 1996, 1998
Stina Rautelin Andrea Melin 1998 - 2000
Therese Akraka Bella Lindgren 1996 - 1997, 2000
Thomas Hellberg Georg Lager 1995 - 1998
Tom Deutgen Janke Nilsson 1992 ,1994
Yvonne Schaloske Vera Morgana Bengtsson 1997 - 2002

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sea Diamond» Arkivert 7. juli 2007 hos Wayback Machine., Skip-siden.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]