Call of Duty

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Call of Duty
Utvikler Infinity Ward, Treyarch, Sledgehammer
Utgiver Activision
Spillmotor Quake III-motoren
Plattform PC, N-Gage, Macintosh, Xbox, Xbox 360, PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Portable, Nintendo DS, Nintendo GameCube, Nintendo Wii, iOS, Blackberry, Wii U, Xbox One, PlayStation 4
Utgivelse NA 29. oktober 2003
EU 7. november 2003
Sjanger Førstepersonsskytespill
Modus Enspiller, flerspiller
Aldersgrense 13+ (18+)[1]

Call of Duty er en Gullstikka-belønnet førstepersons skytespillserie utviklet av Treyarch, Infinity Ward og Sledgehammer utgitt av Activision.

De to første spillene, Call of Duty og Call of Duty 2, er begge utviklet av Infinity Ward. Call of Duty 3 og det femte spillet Call of Duty: World at War ble derimot utviklet av Treyarch. Det fjerde spillet, Call of Duty 4: Modern Warfare, er det første spillet i serien hvor handlingen ikke er satt til andre verdenskrig. Call of Duty 4: Modern Warfare er kjent som et revolusjonerende spill innen flerspillersjangeren, ettersom spillet lar spilleren utvikle sine egne klasser (classes) med såkalte «perks» som lar deg velge små fordeler eller ekstrautstyr, i tillegg til primærvåpen og sekundærvåpen. Call of Duty: World at War bygger videre på dette, men går tilbake til andre verdenskrig. Call of Duty har tidligere primært vært å finne på PC, men mesteparten av spillene har i senere tid blitt tilgjengelige på andre plattformer som Xbox one, PlayStation 4, Xbox 360, PlayStation 3, Mac, PlayStation 2, PlayStation Portable, Nintendo DS og Nintendo Wii. Konsollversjonen av Call of Duty ble laget av Spark Unlimited i 2004, og ble kalt Call of Duty: Finest Hour. I 2005 ble det laget en spin-off/utvidelsespakke til Call of Duty 2, kalt Call of Duty 2: Big Red One.

Høsten 2014 kom Advanced Warfare, som er utviklet av Sledgehammer, ut. Dette er det første Call of Duty-spillet som er utviklet av Sledgehammer.

Lanserte spill[rediger | rediger kilde]

Modern Warfare-serien[rediger | rediger kilde]

Modern Warfare 2 høstet positiv omtale fra spillmagasiner og nettsider. Med 94 prosent poeng på Metacritic, ved lansering solgte spillet omtrent 4.7 millioner eksemplarer på 24 timer verden over. 16. mars 2010 bekreftet Activision at spillet hadde solgt over 14 millioner eksemplarer på verdensbasis.

Modern Warfare 3, som er den åttende spillet i serien, er den som har solgt mest kopier av alle Call of Duty spillene.

Black Ops-serien[rediger | rediger kilde]

Det sjuende spillet i serien; Black Ops finner sted på ulike steder i verden, inkludert Cuba, Arktis, Laos, Vietnam og Russland mellom 1960 og 2010. En stor del av handlingen er lagt til Den kalde krigen, med bl.a. Vietnamkrigen og invasjonen av Grisebukta. Spillet er utviklet av Treyarch. Utviklingen av spillet ble røpet av David Kim i mai 2007. Spillet vil også ha en flerspillermodus, der høyeste nivå er 50, og «Prestige Mode» kommer tilbake, antallet «Prestiges» er 15.

Det niende spillet i serien; Black Ops 2, finner sted i år 2025. Kina og USA er i en kald krig, på lik line med den USA og Sovjetunionen hadde fra 1945 til 1991. Grunnen til dette, er at Kina stopper å eksportere sjeldne jordarter etter at de blir rammet av et cyberangrep som bringer det kinesiske aksjemarkedet til stillstand. Krig blir i denne tiden ført med roboter, cyberangrep, ubemannede droner og kjøretøy og annen moderne teknologi. Spillet har også handling i 1980-årene som fokuserer på skurken, Raul Mendendez, som i 2025 provoserer Kina og USA. Hensikten er å tegne en bakgrunn for hvorfor han fremprovoserer en konflikt mellom landene. Spilleren tar igjen opp rollen som Alex Mason, hovedpersonen fra Call of Duty: Black Ops i denne delen av handlingen. Konflikten finner sted i Mellom-Amerika. Frank Woods, en figur fra Call of Duty: Black Ops kommer tilbake i spillet og tar opp en fortellerrolle for historien til 2025. I den delen av spillet er hovedpersonen sønnen til Alex Mason, David Mason

Black Ops 3 ble lansert 6. november 2015.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ESRB-sertifisering

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

videospillstubbDenne videospillrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.