Førstepersonsskytespill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skjermbilde, dvs. hva spilleren ser, i et førstepersonsskytespill

Førstepersonsskytespill (FPS, engelsk: First-person shooter) er en videospillsjanger hvor man ser ut av øynene til figuren man kontrollerer.

Førstepersonsskytespill kjennetegnes ved at:

  • Du ser våpenet i førsteperson
  • Du har en HUD, eller Heads Up-Display som viser informasjon om liv, ammunisjon, oppdrag, et kart over nivået eller lignende
  • På midten av skjermen er det et trådkors som indikerer hvor du sikter

Historie[rediger | rediger kilde]

Førstepersonsskyteren, slik frasen forstås i dag, oppstod i begynnelsen av 1990-årene. Denne sjangeren er dog en utvikling av tidligere spill som inneholder grafikk i 3D. Selv om disse spillene ikke regnes som førstepersonsskytere slik den moderne forståelsen av sjangeren er, kom mange veldig nært oppbygningsmessig og de inneholdt også ideer som hadde innflytelse på sjangeren.

Begynnelse[rediger | rediger kilde]

Det er ikke klart hvilket spill som er det første FPS-et. Det er to spill som gjør krav på tittelen: Spasim og Maze War. Usikkerheten omkring hvilket spill som er det første stammer fra mangelen på sikre datoer om når utviklingen av Maze War startet. Utvikleren er heller ikke sikker.[1] Utviklingen av Spasim er på den andre siden bedre dokumentert og datoene er mer nøyaktige.

Utviklingen av Maze War begynte mest sannsynlig sommeren 1973. En spiller kunne gå gjennom en enkel labyrint med korridorer og spillet hadde et fast perspektiv. Muligheten for flere spillere som kunne skyte hverandre ble lagt til sannsynligvis senere samme år (to maskiner koblet sammen over seriellporten) og sommeren 1974 (koblet sammen via nettverk).

Spasim ble utviklet våren 1974. Spillerne kan gå gjennom et sted laget med trådgrafikk i tre dimensjoner. Det minnet om 2D-spillet Empire. Spasim kunne også spilles over det verdensomspennende universitetsbaserte PLATO network. Et annet PLATO-spill som også var en FPS var Panther som ble introdusert i 1975.

Berømte spill[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Steve Colley. «Stories from the Maze War 30 Year Retrospective». Besøkt 30. september 2007.