Call of Duty: Modern Warfare 2

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Call of Duty: Modern Warfare 2
UtviklerInfinity Ward
UtgiverActivision
Square Enix (Japan)[1][2]
DistributørSteam
Humble Store[3]
Microsoft Store
PlayStation Store
DesignerMackey McCandlish
KomponistHans Zimmer
SpillmotorIW 4.0
Siste versjon1.2.221
PlattformMicrosoft Windows
PlayStation 3
Xbox 360
Nintendo DS
Utgivelse10. november 2009[4]
SjangerFørstepersonsskytespill
ModusEnspiller, kooperativ og flerspiller (nettspill via PlayStation Network, Xbox Live)
AldersgrensePEGI: 18+[5]
BBFC: 18[6]
ESRB: M[7]
OFLC: MA15+[8]
OFLC: R18
USK: 16+
FormatBlu-ray Disc, DVD-DL, Steam
Nettstedwww.modernwarfare2.com
Del av serien Call of Duty

Call of Duty: Modern Warfare 2 er et førstepersons videospill og er det sjette spillet i Call of Duty-serien. Her møter vi Simon (ghost) Riley og hans medhjelper John Mactavish (soap) som reiser ut i den farlige verden for og redde seg selv og gruppen dems task force 141. Simon Riley er basert på en ekte person, Simon kyle Riley. Det er ingen bekreftet bilde av simon og informasjon om han er begrenset. En ganske mystisk person.

Videospillet er utviklet av Infinity Ward og publisert av Activision for Windows, PlayStation 3 og Xbox 360. Spillets offisielle annonsering var 11. februar 2009 og ble utgitt på spillmarkedet 10. november 2009. Spillet regnes som den sjette utgaven av Call of Duty-serien. Spillet blir videre regnet som fortsettelsen av det tidligere utgitte spillet Call of Duty 4: Modern Warfare.

Spillet har fått meget positive tilbakemeldinger fra forskjellige spillanmeldere. Blant annet ga den verdenskjente nettsiden Metacritic en 94 % godkjenning.

I juni 2010 annonserte Activision at spillet hadde solgt over 20 millioner eksemplarer over hele verden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Spillets historie tar plass i en nær fremtid kort tid etter hendelsene i Call of Duty 4: Modern Warfare. I stor likhet med resten av spillserien styrer spilleren mange forskjellige personer enkeltvis. Personene man styrer befinner seg rundt om i verden ettersom spillets gang utvikler seg. Spillet baserer seg på HUD gameplay og når du styrer personen din vil du se verden fra et førstepersonsperspektiv.

En av hovedpersonene i spillet er spesialsoldat/spesialoperatør ved navn Gary «Roach» Sanderson. Spilleren vil også få anledning til å styre regulære amerikanske bakkestyrker som utkjemper små og store trefninger både i Washington og i det ukjente arabiske landet. Spilleren får også styre en astronaut i en kort scene av spillet.

Spillet begynner i det samme ukjente arabiske landet som USA invaderte i det forrige spillet, Call of Duty 4: Modern Warfare. Geografiske likheter og miljø kan minne om Irak eller Afghanistan.

En regulær amerikansk bakkestyrke har blitt sendt ut på et rekognoseringsoppdrag. Oppdraget fører til at de amerikanske bakkestyrkene kommer i en trefning med en lokal milits og må evakuere fra den militsstyrte byen. En amerikansk soldat ved navn Joseph Allen gjør en heroisk innsats, som blir lagt merke til av den amerikanske General Shepherd. På grunn av sitt pågående heltemot får Allen et tilbud om en stilling som undercover-agent i Russland, for å infiltrere det ultranasjonalistiske miljøet rundt terroristlederen Vladimir Makarov. Makarov er en tidligere løytnant under Imran Zakhaev, som man bekjempet i slutten av forrige spill i serien, Call of Duty 4: Modern Warfare.

Russland har gjennomgått en revolusjon der den avdøde Imran Zakhaev har blitt sett på som en nasjonal martyr som klarte å tvinge liberale krefter ut av Kreml. Det ultranasjonalistiske partiet ledet av den tidligere KGB-agenten Makarov kaprer en amerikansk satellitt som har innehar alle nasjonale forsvarskoder. Til tross for at en britisk-amerikansk styrke klarer å ødelegge satellitten, klarer Makarov å få tak i kodene. Samtidig setter han i gang en massakre på sivile passasjerer på Russlands største flyplass. Agent Allen som USA hadde plassert i Makarov sitt miljø må delta i massakren sammen med Makarov og hans hjelpere, for å sikre at han ikke fremstår som en spion. Makarov aner allikevel at noe er galt, og agent Joseph Allen blir likvidert. Det russiske kontraterror-politiet ankommer flyplassen og identifiserer den drepte Allen som gjerningsmannen bak den brutale massakreringen. Denne hendelsen fører til USA får skylden for massakren, som fører til russiske represalier.

Kort tid etter blir russiske styrker landsatt i USA og gjør forsvarssystemene ubrukelige takket være kodene som ble stjålet fra satellittene.

Den britiske spesialstyrken kalt Task Force 141, er de eneste som vet at USA ikke har skylden for massakren og velger å spore opp en kule som ble brukt i massakren på flyplassen. Sporet ender opp i Brasil, til en brasiliansk våpenhandler under navnet Alexander Rojas, under tilnavnet «Alexander den Røde» på grunn av sin sympati for det kommunistiske Russland. Etter en lang jakt i den brasilianske favela kaprer de våpenhandleren. Men etter å ha presset ut informasjon må de igjen flykte fra hissige folkemengder.

Etter en desperat flukt på takene i den brasilianske favela klarer spesialoperatørene fra Task Force 141 å unnslippe. Informasjonen og sporene fører dem til et gammelt russisk fort ved Russlands kyststripe. I en felles operasjon som innebærer et stealth-angrep med den amerikanske spesialstyrken Navy Seals nøytraliserer de luftvernsbatteriene på plattformene som omringer fortet. Grundig etterretning viser at oljeplattformene er rigget med eksplosiver og politiske motstandere av Russland som har blitt tatt som gisler. Luftstyrkene kan derfor ikke bombe plattformene, og Task Force 141 og Navy Seals blir da brukt i en felles operasjon. Når dette er unnagjort blir det klarsignal for et angrep på fortet. Her finner de den legendariske Captain Price, en velkjent spesialoperatør fra det første spillet i Modern Warfare-rekken.

Sporene leder dem så til en gammel russisk ubåtbase som de infiltrerer via en forlatt landsby. Mens spilleren holder fienden i sjakk med kryssild, går Captain Price inn i atomubåten som ligger ved havnen, og avfyrer en atomrakett som detoneres i rommet og sender en EMP-bølge over USA sin østkyst for å forsinke den russiske invasjonen.

Samtidig i Washington kjemper amerikanske styrker for å holde russerne unna de strategisk viktigste bygningene, som finansdepartementet og Det hvite hus. Kraftig i undertall kjemper en gruppe amerikanske soldater, under ledelse av Sgt.Foley, mot en omringende bølge av russiske styrker da EMP-bølgen treffer byen. Militære helikoptre og transportfly begynner å falle på bakken på grunn av eliktrisitetstapet påført av den elektromagnetiske pulsen fra EMP-bølgen. Samtidig blir alle elektroniske våpensikter slått ut, og spilleren må mestre forskjellige våpen uten det vanlige siktet. Tusenvis av russiske styrker dør siden de skulle bli sluppet fra store transportfly som blir slått ut av den elektromagnetiske pulsen. Amerikanske bakkestyrker benytter derfor den kaotiske anledningen til å ta tilbake Det hvite hus.

Ettersom store deler av det russiske angrepet er slått tilbake prøver TF141 å pågripe Makarov og lokalisere spor som beviser hans innblanding i flyplass-massakren. De deler seg opp i to enheter, der det ene laget, bestående av Captain John Price og John «Soap» MacTavish, drar til en forlatt flykirkegård i Afghanistan hvor det pågår intense kamper mellom amerikanske og russiske styrker. Samtidig drar Gary «Roach» Sanderson og Simon «Ghost» Riley drar til en villa i Aserbajdsjan. Der blir de møtt av et bakhold, men klarer å overta kontrollen over villaen til slutt. De finner ut at stedet har nesten all informasjon som Makarov har samlet på og prøver å laste informasjonen ned på en bærbar enhet. Mens filene lastes ned må de forsvare bygningen fra russiske forsterkninger. Etterhvert som kampene pågår mister Roach og Ghost alle sine medsoldater fra Task Force 141, og må evakuere til et rendezvous hvor de blir plukket opp av selveste General Shepherd med stor helikopter-eskorte. Under oppdraget har de samtaler med Captain Price og Soap, for å lytte til hverandres framgang. Når Roach og Ghost evakuerer fra villaen blir de også bedt om total radiotaushet fra Captain Price og Soap, ettersom de er i en krevende fase i sitt eget oppdrag.

De klarer å komme seg unna med datafilene og kommer til rendezvous-stedet. Her blir Roach og Ghost bedratt av General Shepherd, som var hjernen bak planen. De blir skutt og dynket i bensin, som General Shepherd antenner med sigaren sin. Captain Price og Soap fullfører akkurat sin krevende del av oppdraget, så radiotaushet er ikke lenger nødvendig. Soap prøver febrilsk å få kontakt med Ghost og Roach, men til ingen nytte.

I Afghanistan skjønner Soap og Price at de er blitt lurt og må flykte fra krigssonen der General Shepherds menn kjemper mot Makarovs menn. Captain Price prøver å få kontakt med terroristen Makarov, for å få han til å fortelle hvor General Shepherd gjemmer seg. En iskald samtale foregår over sambandet, hvor Makarov til slutt gir Captain Price og Soap et hint om hvor General Shepherd gjemmer seg i slike anspente situasjoner. I det afghanske hulesystemet.

Det viser seg at Captain Price og Soap må flykte, ettersom Makarov har forsvunnet totalt, og General Shepherd har overtalt amerikanske styresmakter til å få total fullmakt. De to spesialsoldatene samler seg og starter forberedelsene til et siste oppdrag i Afghanistan, for å finne og likvidere den korrupte General Shepherd. Etter å ha lydløst infiltrert hulesystemet til Shepherd blir det slått alarm og General Shepherd sin private beskyttelsestropp blir satt til å likvidere de to inntrengerne. De klarer å komme veldig nær Shepherd, som flykter i en Zodiac-båt ned elven. Mens Soap kjører båten klarer Captain Price å skyte ned et helikopter som Shepherd har kommet seg inn i.

I spillets klimaks styrter båten til de de to spesialsoldatene ned en diger foss og i omtåket tilstand. Kun bevæpnet med kniv, klarer Soap å finne General Shepherd alene og såret. En fryktelig sandstorm blåser opp i området, og Soap ser glimt av hardt sårede fiendtlige soldater uten våpen, som enten dør av seg selv eller som man kan velge å avlive ved hjelp av kniven man bærer på. En tydelig utslitt General Shepherd karrer seg bort til en vraket bil, og beordrer nærmest Soap til å ta livet av han. Når Soap skal til å sette inn dødsstøtet mot generalen, oppstår det en kort kamp mellom dem, hvor Shepherd knivstikker Soap i magen, så Soap dropper inn og ut av bevissthet. Her kan han høre General Shepherd legge ut om hvorfor han fullførte planen sin. Når Soap åpner øynene ser han en iskald Shepherd stå over han mens han lader et magnum-håndvåpen. Shepherd reiser håndvåpenet mot Soap sitt ansikt, og stirrer ned på den utslåtte Soap et øyeblikk. I det øyeblikket generalen trekker av, blir han kastet til bakken av Captain Price som dukker opp fra sandstormen. Manøveren redder livet til Soap, og det foregår en hard nevekamp mellom Shepherd og Price. Soap har mistet mye blod og klarer ikke stort mer enn å ligge helt stille og bevitne dødskampen. Han dropper inn og ut av bevissthet, og ser forskjellige fragmenter av kampen hvor Price og Shepherd vekselvis har overtaket på hverandre. Soap prøver å dra seg bort til håndvåpenet som ligger på bakken, noe som kan gi enkelte spillere et flashback til sluttscenen fra Call of Duty 4: Modern Warfare. Shepherd har midlertidig slått ut Captain Price, og sparker håndvåpenet bort og gir et hardt spark i ansiktet til Soap så han nok en gang besvimer. Etter en ny runde med kamp mellom Price og Shepherd blir Captain Price til slutt svimeslått av generalen. Generalen legger seg deretter oppå Captain Price og slår løs på han, og forsøker å kvele han. I en aller siste kraftanstrengelse klarer Soap etter umenneskelige smerter å dra ut kniven fra magen. Shepherd ser døden i hvitøyet, før kniven flyr igjennom luften og treffer generalen midt i øyet. Deretter faller Soap livløst og blir bare liggende å skue fortapt utover det som var slagmarken til Shepherd og Price. Men så våkner Captain Price med en hoste, og Soap kvikner til av livstegnet. I spillets siste scene klarer de to å rømme fra stedet, ved hjelp av piloten Nikolai, som man reddet tidligere i spillrekken.

Kontrovers[rediger | rediger kilde]

Spillet fikk stor oppmerksomhet fra media grunnet et segment i spillet hvor man skyter uskyldige og sivile mennesker på en flyplass. Denne delen av spillet ble offentliggjort før slippdato og førte til en opphetet debatt om bruk av vold i spill. Saken kjølte seg ned da Activision annonserte at de hadde sluppet en oppdatering med mulighet for å hoppe over dette segmentet.

Spilleren vil få mulighet til å hoppe over oppdraget ved en forespørsel om man vil fortsette eller hoppe over oppdraget. I enspillerdelen vil man bli sendt til neste oppdrag i kronologisk rekkefølge, så forespørselen man mottar er det eneste punktet hvor spillet ikke automatisk sender spilleren til neste oppdrag. Spillet spør gjentakende om spilleren vil starte det kontroversielle oppdraget, dette for å forhindre eventuelle misforståelser.

Infinity Ward har fått en del kritikk for å ikke ha inkludert en forklaring til de spillerne som velger å stå over dette oppdraget. Hendelsen som skjer under oppdraget er en del av spillets vending mot de mer dramatiske hendelsene senere i spillet. Alle hendelser som forekommer senere i spillet er et resultat av hendelsen i det tidligere oppdraget, og spillere som har valgt å ikke spille dette vil ikke få samme innsikt i hvorfor man utkjemper de forskjellige kampene.

Flerspiller[rediger | rediger kilde]

Her vil spilleren få mulighet til å utkjempe ulike kamper med ulike scenarier. Kampene består av to lag som skal bekjempe det andre. Seieren går til det laget som fullfører spesifikasjonene til den spilltypen/game-mode de har valgt å spille. for eksempel i en variant av spillet bytter lagene på å være det angripende lag, hvis hensikt er å plante en eksplosiv på et bestemt mål på banen. Det andre laget vil da seire om de klarer å forhindre at eksplosiven blir plantet. Andre spilltyper kan gå ut på å fange et flagg som tilhører motstanderlaget, som er plassert inne i fiendens territorium. Lagene må til enhver tid passe på at de ikke mister sitt eget flagg, ettersom man blir belønnet for å returnere fiendens flagg til sitt eget flagg. Diverse andre spilltyper baserer seg kun på å eliminere fiendens styrker flest ganger i løpet av en runde, hvor drepte spillere raskt blir gjenopplivet i en rolig del av stridssonen, og kan returnere til slagmarken.

Enkelte spilltyper kan ikke spilles før man oppnådd en høyere gradering/rank. Titlene på graderingene er hentet fra den amerikanske hæren, og forfremmelse i grader oppnås ved deltakelse i forskjellige spilltyper. Spilleren får forfremmelsen ved å overgå grensen ferdighetspoeng som har blitt satt for sin nåværende gradering. Spilleren blir belønnet med et fast antall ferdighetspoeng hvis han eliminerer en fiendtlig spiller, men vil bli belønnet med mer ferdighetspoeng hvis det er en oppgave i spilltypen han har fullført. Hvis det er en spesifikk oppgave i spilltypen er det ofte forbundet en stor risiko ved å utføre den, ettersom fienden alltid vil prøve å hindre deg i å utføre oppgaven.

Banene man utkjemper kampene i ligner i stor grad på slagmarkene man kjempet på i enspillerdelen. Spilltypene og utseendet på soldatene man styrer er hentet fra enkelte scener i spillets historiedel.

I flerspillerdelen vil du alltid få poeng etterhvert som du gjør positive ting i spillet. Dette låser opp forskjellige våpen, titler, og emblemer man kan utstyre spilleren sin med. Motspillere vil kunne se disse hvis de ser på navnet ditt, eller blir eliminert av deg. Etterhvert som du skyter med samme våpen, eller utfører spesifikke krav med det samme våpenet vil forskjellige våpendeler åpne seg. For eksempel får du et lasersikte til en pistol hvis du har drept 20 stykker med våpenet. Dette fører til at mange spillere bruker et stort spekter av forskjellige våpen.

Flerspillerdelen har fått nesten utelukkende positive responser fra gaming-miljøet og er en av de mest spilte nettspillene i verden. Enkelte aspekter av flerspillerdelen har blitt kritisert for den overdrevne og unaturlige bruk av forskjellige våpen. Et våpen som amerikanske bakkestyrker kun bruker som et supplementærvåpen i ordentlig krigføring, granatkaster festet til geværet, har i ekstreme tilfeller på flerspillerdelen blitt brukt som selve hovedvåpenet. På spillet har granaten en unaturlig stor sprengradius som spillutvikleren Infinity Ward ikke har kunnet rette på, som har ført til en del krass kritikk fra respekterte spiller-miljøer. Spillere som benytter seg av denne omstridte taktikken går under tilnavnet «noobtubers». Ordet består av ordet «noob», slangvarianten av det engelske «newbeginner», som er et negativt ladet uttrykk ovenfor mindre erfarne spillere i spiller-miljøet. Andre delen, «tubers», kommer fra utseendet til granatens utskytingsrampe, en metallisk tube festet under selve geværet. Tuben bryker komprimert luft til å skyte ut granaten i høy hastighet mot et ønsket mål. Den omstridte strategien blir tilknyttet en stor grad av feighet, ettersom en spiller kan eliminere motstandere på en høyst umulig måte i flere sammenhenger, og på dataversjonen av Call of Duty: Modern Warfare 2 har enkelte servere valgt å permanent utestenge spillere som misbruker granatkasteren.

En annen variant som Infinity Ward har fått kritikk for er tilretteleggelsen for stor grad av RPGer, rakettdrevne granater, som enkelte spillere bruker innendørs i spillet, noe som vil vært høyst umulig i en ekte stridssituasjon. De rakettdrevne granatene er egentlig tiltenkt å brukes mot fiendtlige luftfartøy, men har nylig gått over til å bli brukt som en meget feig elimineringsmetode. Enkelte britiske spiller-miljøer har klaget fortvilt til spillutviklerne om å utgi en oppdatering av spillet hvor man fjerner de forskjellige våpnene som blir brukt på en helt feil måte.

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Samling av flere omtaler
Samler Poengsum
GameRankings (X360) 93,57 %[12]
(PS3) 93,42 %[13]
(PC) 87,84 %[14]
Metacritic (X360) 94/100[9]
(PS3) 94/100[10]
(PC) 86/100[11]
Omtaler
Publikasjon Poengsum
1UP.com A[15]
AllGame 4/5 stjerner4/5 stjerner4/5 stjerner4/5 stjerner4/5 stjerner[16]
Computer and Video Games 9.4/10[17]
Destructoid 9.5/10[18]
Famitsu 39/40[19]
G4 5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner[20]
Game Informer 9.75/10[21]
GamePro 5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner[22]
GameSpot 9.0/10[23]
GameSpy 5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner[24]
GamesRadar 10/10[25]
GameTrailers 9.5/10[26]
IGN 9.5/10[27]
Joystiq 4/5 stjerner4/5 stjerner4/5 stjerner4/5 stjerner4/5 stjerner[28]
Official Xbox Magazine 9.5/10[29]
Official Xbox Magazine (UK) 10/10[30]
PC Gamer UK 80 %[31]
PC Gamer US 80 %[31]
TeamXbox 9.7/10[32]
X-Play 5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner[33]

Modern Warfare 2 ble godt mottatt, spesielt versjonene for konsollene. Kritikere roste den dype handlingen i enspillerdelen, og flerspillerdelen generelt.[34]

1UP.com sa at spillet bygde på det som sine forgjengere hadde, og gjorde det på en spennende måte som ga mer dybde til handlingen i enspillerdelen og flerspillerdelen. 1UP.com sa også at spillet ikke hadde ordnet opp i alt som var galt med tidligere spill, men at den generelle kvaliteten var så høy at mange ville spille det mye.[15] Game Informer sa at spillet er et mesterverk i å gjenta, og en brønn med innhold som vil ta tid for å gå tom.[35] IGN kommenterte at spillet var et åpenbart kjøp for de som vil ha alt i et skytespill.[27] GameTrailers sa at spillets flerspillerdele ikke hadde blitt endret så mye, men siden andre skytespillet ligger fortsatt langt bak Call of Duty, så er det greit at de bare har prøvd å endre på småting, og at spillet er blant de beste skytespillene.[26] Computer and Video Games sa i 2009 at spillet var høyt, episk og årets skytespill man må ha.[17]

Kritikk mot spillet har fokusert på enspillerdelens korte lengde. Mark Bozon fra IGN sa at den var overraskende kort, og lever ikke opp til standarder satt av tidligere Call of Duty-spill.[27] Mange anmeldere har også klagd over mangelen på innovasjon til serien.[36][37][38]

Famitsu sa at Modern Warfare 2 var det bestselgende videospillet i 2009, og slo spill som Metal Gear Solid 4, Uncharted 2: Among Thieves, Halo 3 og Grand Theft Auto IV.[39] Det fikk også en poengsum på 39 av 40, et av få spill som har blitt sluppet ut i Japan fra vesten som har fått like mange poeng som Grand Theft Auto IV.[40]

Priser[rediger | rediger kilde]

Modern Warfare 2 fikk flere priser fra diverse videospillnettsider- og publikasjoner. Ved Spike Video Game Awards i 2009 fikk Modern Warfare 2 priser for Beste skytespill og beste flerspillerdel. Både GameSpy og GameTrailers ga spillet prisen for beste spill i 2009.[41] Spillet fikk seks priser fra GameTrailers.[42] GameSpot og Metacritic ga spillet priser for beste Xbox 360-spill.[43][44]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Acevedo, Jay (31. august 2009). «Square Enix Publishing Modern Warfare 2 In Japan» (engelsk). Game Focus. Arkivert fra originalen 31. mars 2012. Besøkt 29. desember 2009. 
 2. ^ «スクウェア・エニックス、米Activision Publishing, Inc. の「コール オブ デューティ モダン・ウォーフェア2」を国内で発売世界待望の大ヒットシリーズ「コール オブ デューティ」最新作が今冬登場» (japansk). Square Enix. 4. september 2009. 
 3. ^ Humble Store[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ «Modern Warfare 2 Coming November 10, 2009» (engelsk). Activision Publishing, Inc. 26. mars 2009. Besøkt 29. desember 2009. 
 5. ^ «US, Japan, Australia, and UK releases of the Modern Warfare 2 video game - giantbomb.com». Giantbomb. Besøkt 29. desember 2009. 
 6. ^ «MODERN WARFARE 2 rated 16 by the BBFC» (engelsk). British Board of Film Classification. 19. oktober 2009. Besøkt 29. desember 2009. 
 7. ^ «Entertainment Software Rating Board» (engelsk). ESRB. Besøkt 29. desember 2009. 
 8. ^ «Classification Database - CALL OF DUTY: MODERN WARFARE 2 (MA 15+)». OFLCA. Besøkt 29. desember 2009. [død lenke]
 9. ^ «Call of Duty: Modern Warfare 2 (Xbox 360) Reviews». MetaCritic. Besøkt 16. oktober 2009. 
 10. ^ «Call of Duty: Modern Warfare 2 (PlayStation 3) Reviews». MetaCritic. Besøkt 16. oktober 2009. 
 11. ^ «Call of Duty: Modern Warfare 2 (PC) Reviews». MetaCritic. Besøkt 16. oktober 2009. 
 12. ^ «Call of Duty: Modern Warfare 2 for Xbox 360». GameRankings. Arkivert fra originalen 31. januar 2010. Besøkt 15. november 2009. 
 13. ^ «Call of Duty: Modern Warfare 2 for PlayStation 3». GameRankings. Besøkt 15. november 2009. 
 14. ^ «Call of Duty: Modern Warfare 2 for PC». GameRankings. Besøkt 15. november 2009. 
 15. ^ a b Ellis, David (10. november 2009). «Call of Duty: Modern Warfare 2 Review (PS3, XBOX360)». 1up.com. Besøkt 21. mars 2011. 
 16. ^ Brown, Christopher (10. november 2009). «Call of Duty: Modern Warfare 2 – Overview». allgame. Arkivert fra originalen 9. februar 2010. Besøkt 1. januar 2010. 
 17. ^ a b Jackson, Michael 'Mike' (10. november 2009). «Call of Duty: Modern Warfare 2 Review». Computer and Video Games. Besøkt 21. mars 2011. 
 18. ^ Sterling, Jim (12. november 2009). «Review: Call of Duty: Modern Warfare 2». Besøkt 21. mars 2011. 
 19. ^ Modern Warfare 2 Came *This* Close To A Perfect Famitsu Score
 20. ^ Keil, Matt (10. november 2009). «Call of Duty: Modern Warfare 2 Review - PS3». G4TV accessdate = 2011-03-21. 
 21. ^ Biessener, Adam (9. november 2009). «Call of Duty 4: Modern Warfare 2». Game Informer. Besøkt 20. november 2009. 
 22. ^ Kim, Tae K. (10. november 2009). «Call of Duty: Modern Warfare 2 Xbox 360 Review». GamerPro. s. 2. Arkivert fra originalen 11. november 2009. Besøkt 10. november 2009.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 26. januar 2010. Besøkt 4. desember 2015. 
 23. ^ «Call of Duty: Modern Warfare 2 Review for Xbox 360». GameSpot. 10. november 2009. Arkivert fra originalen 15. januar 2010. Besøkt 15. november 2009. 
 24. ^ Tuttle, Will (10. november 2009). «Call of Duty: Modern Warfare 2 Xbox 360 Review». GameSpy. Besøkt 10. november 2009. 
 25. ^ «Modern Warfare 2». GamesRadar. Besøkt 21. mars 2009. 
 26. ^ a b «Call Of Duty: Modern Warfare 2 Video Game, Review HD». GameTrailers. 10. november 2009. Besøkt 10. november 2009. 
 27. ^ a b c Bozon, Mark (10. november 2009). «Call of Duty: Modern Warfare 2 Xbox 360 Review». IGN. Besøkt 10. november 2009. 
 28. ^ Kelly, Kevin (10. november 2009). «Review: Call of Duty: Modern Warfare 2». Joystiq. Arkivert fra originalen . Besøkt 21. mars 2011. 
 29. ^ Curthoys, Paul. «Call of Duty: Modern Warfare 2». Official Xbox Magazine. Besøkt 22. juli 2011. 
 30. ^ King, Ryan (10. november 2009). «Call of Duty: Modern Warfare 2 Xbox 360 Review». Official Xbox Magazine. Besøkt 10. november 2009. 
 31. ^ a b Francis, Tom (februar 2010). «Call of Duty: Modern Warfare 2 PC Review». PC Gamer. Arkivert fra originalen 10. februar 2010. Besøkt 11. januar 2009. 
 32. ^ Eddy, Andy (10. november 2009). «Call of Duty: Modern Warfare 2 Review (Xbox 360)». TeamXbox. Arkivert fra originalen 3. mars 2011. Besøkt 21. mars 2011.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 3. mars 2011. Besøkt 4. desember 2015. 
 33. ^ Keil, Matt (10. november 2009). «Call of Duty: Modern Warfare 2 Xbox 360 Review». X-Play. Arkivert fra originalen . Besøkt 11. november 2009.  «Arkivert kopi». Archived from the original on 5. februar 2010. Besøkt 4. desember 2015. 
 34. ^ Cowen, Nick (9. november 2009). «Telegraph Review». London: Telegraph.co.UK. Besøkt 10. november 2009. 
 35. ^ Biessener, Adam (9. november 2009). «Multiplayer Reigns Supreme in Game of the Year Candidate - Call of Duty: Modern Warfare 2 - Xbox 360». GameInformer.com. Besøkt 16. november 2009. 
 36. ^ «Eurogamer Review». Eurogamer. Besøkt 10. november 2009. 
 37. ^ «Edge Online Review». Edge Online. Besøkt 10. november 2009. 
 38. ^ «IGN UK Review». IGN UK. Besøkt 10. november 2009. 
 39. ^ «Magicbox Gaming News, December 30, 2009». Besøkt 10. januar 2010. 
 40. ^ Michael McWhertor (1. desember 2009). «Modern Warfare 2 Came *This* Close To A Perfect Famitsu Score». Kotaku. Besøkt 10. januar 2010. 
 41. ^ «Overall Game of the Year 2009 - Call of Duty: Modern Warfare 2». GameSpy. IGN. Arkivert fra originalen 24. februar 2011. Besøkt 21. mars 2011.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 25. desember 2009. Besøkt 4. desember 2015. 
 42. ^ Dec 31, 2009. «GameTrailers Game Of The Year Awards 2009 Video Game, Game Of The Year | Game Trailers & Videos». GameTrailers.com. Besøkt 1. januar 2010. 
 43. ^ «Platform Awards Best Xbox 360 Game». GameSpot. CBS Interactive. Besøkt 22. mars 2011. 
 44. ^ Dietz, Jason (9. desember 2009). «The Best Games of 2009». Metacritic. CBS Interactive. Besøkt 22. mars 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]