Astma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Astma
Astma
Astma-inhalator
ICD-10-kodeJ45
ICD-9-kode493
ICPC-2R96
OMIM600807
DiseasesDB1006
MedlinePlusT2
eMedicinemed/177 
MeSHC08.127.108

Astma bronkialis, eller reversibel obstruktiv luftveissykdom, er en anfallspreget sykdom i de nedre luftveiene. Anfallet skyldes krampaktig sammentrekning av de små luftrørsgreiners muskulatur og ytrer seg ved hvesende åndedrett, piping i brystet (særlig på utpust) og hoste. Sykdommen er kronisk og gir økning i luftveienes overømfintlighet. Under et anfall av astma får man åndenød (respirasjonssvikt), gjentatte episoder med hoste, tetthet i brystet, tungpust eller økende surkling. Barn får ofte brekning som følge av anfallet. Utenom anfall vil det være umulig å påvise en astmatilstand unntatt ved provokasjonstest, dvs å utsette pasienten for et stoff som gir anfall.

Det er mange forskjellige faktorer som kan utløse astmaanfall, blant annet allergi, tobakksrøyk, støv, rå luft, kulde, fysisk aktivitet eller sterke lukter.

Alvorligheten av sykdommen kan måles med spirometri, med måling av utblåsingshastighet, PEF, (peak expiratory flow), som er maksimale fart av luften ved utblåsing, og med lungekapasitet, dvs. hvor stort volum luft som kan sendes ut av lungene ved en utblåsing .

Man kan dele alvorligheten inn i fire kategorier:

 • Få plager, en gang per uke, nattlige plager sjeldnere enn to ganger per måned
 • Mild astma, nesten daglige plager, mer enn to ganger nattlig per måned
 • Moderat astma, daglige anfall som begrenser fysisk aktivitet; ukentlige anfall om natten
 • Tung astma, flere gang per dag med svært begrenset fysisk aktivitetsnivå

Astma er en av tre diagnoser som er samlet i diagnosen KOLS, (kronisk obstruktiv lungesykdom), sammen med emfysem og kronisk bronkitt. Disse tre tilstandene forekommer vanligvis hos samme pasient med varierende grad av alvorlighet av de tre diagnosene. De siste årene har det blitt mer vanlig bare å betegne tilstanden som KOLS.

Barn med mild astma har god prognose. Rundt halvparten av barna blir kvitt sykdommen i puberteten.[1]

Utløsende faktorer[rediger | rediger kilde]

Astma-anfall

Et anfall kan utløses av forskjellige årsaker:

Såkalt yrkesastma (se egen hovedartikkel), dvs. arbeidsrelaterte obstruktive lungesykdommer kan ses på som en egen årsaksgruppe for astma.

Behandling[rediger | rediger kilde]

I dag har man ingen medisin som helbreder astma. Derimot kan man gi medikamentell behandling som forebygger anfall. Denne vil i dag gi de fleste lange perioder med lite eller ingen plager. Behandlingen retter seg etter den enkelte pasients spesielle behov.

 • Demping av anfall med luftrørsutvidere (bronkodilatorer). Ved tung pust inhaleres adrenalin-lignende (β2-agonister) stoff som virker raskt (1-5 minutt) og varer i 4 (salbutamol), 6 (terbutalin) eller 12 timer (formoterol), avhengig av stoff. Adrenalin kan eventuelt gis ved alvorlige anfall.
 • Demping av betennelse med glukokortikoider som tas regelmessig. Anti-leukotriener virker likeså dempende hvis plagene er utløst av leukotriener.
 • Demping av allergi. Anti-histaminer hemmer den allergiske reaksjon forårsaket av histamin.
 • Varmemasker hjelper til å varme kald luft før innånding og derved redusere farene for å utløse anfall om vinteren.
 • Renluftsdusj som fjerner allergener fra pustesonen på nattestid[1].

Det er mye en kan forsøke å gjøre av ikke-medikamentelle tiltak for å unngå astma-anfall. Det viktigste er kanskje å drive regelmessig fysisk aktivitet da dette øker lungekapasiteten og på den måten også øker den generelle kapasiteten.[2]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Sykdommen kan starte i alle aldre, men etableres oftest i barneårene. Anslagsvis 50 % av barna vokser astmaen av seg.[trenger referanse] Gutter har større risiko for å få astma enn piker.[trenger referanse] Man anslår at 10 % av barn i Norge lider av sykdommen.[trenger referanse] Blant voksne er det 7 % av menn og 5 % av kvinnene som har astma (2005).[trenger referanse]

Utbredelsen av sykdommen internasjonalt er tre ganger så stor i 2005 som i 1950, og øker mest i industrialiserte land.[trenger referanse] En mulig forklaring er at barn i dag har svakere immunforsvar. Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at 150 millioner mennesker globalt lider av astma.[trenger referanse]

I Norge har man Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) med over 20 000 medlemmer.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Astma, en oversikt». Pasienthåndboka.no. Besøkt 13. september 2007. 
 2. ^ «Anstrengelsesutløst astma». Pasienthåndboka.no. Besøkt 13. september 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]