Hopp til innhold

Stjernebilde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Orion er et enestående stjernebilde, synlig fra de fleste steder på jorden (men ikke nødvendigvis synlig hele året).

Et stjernebilde er en gruppe stjerner visuelt forbundet til hverandre i en spesiell samling. I tredimensjonalt rom har de fleste stjernene liten sammenheng med hverandre, men kan for oss se ut til å være gruppert sammen på natthimmelen til himmelhvelvingen. Mennesker er svært gode til å finne mønster, og har gjennom tidene gruppert stjerner som ser ut til å være nære hverandre i stjernebilder. Et «uoffisielt» stjernebilde er et som ikke er godkjent av Den internasjonale astronomiske unionen, de blir også kalt «asterismer». Karlsvognen er et eksempel på en asterisme. Stjernene i et stjernebilde har sjelden astrofysiske forhold med hverandre, de ser bare ut til å være nær hverandre observert fra jorden. De vil typisk ligge mange lysår fra hverandre i rommet.

Inndelingen av stjerner i stjernebilder er i utgangspunktet tilfeldig, og forskjellige kulturer har forskjellige stjernebilder. Unntakene er noen som skiller seg ut, de gjentar seg ofte under forskjellige navn, for eksempel Orion og Skorpionen.

Den internasjonale astronomiske unionen (IAU) deler opp himmelen i 88 offisielle stjernebilde med nøyaktige grenser, slik at hele himmelen er dekket av ett og ett stjernebilde. På den nordlige himmelhalvkulen er disse i hovedsak basert på stjernebildene i gresk mytologi, nedarvet fra middelalderen. Blant dem er også tegnene i dyrekretsen.

Historien til stjernebildene[rediger | rediger kilde]

Utdypende liste: Liste over stjernebilder

De fleste stjernebilder i dag er basert på de som grekeren Ptolemaios skrev ned. I nyere tider har denne listen blitt utvidet, for å fylle mellomrommene mellom stjernebildene til Ptolemaios (grekerne mente at himmelen inkluderte stjernebildene og tomrommet mellom dem). Tolv av stjernebildene på den sørlige himmelhalvkulen kunne ikke sees av grekerne, og navnene vi benytter i dag ble skapt av de nederlandske navigatørene Pieter Dirkszoon Keyser og Frederick de Houtman. Johann Bayer var den første som katalogiserte disse.

Andre foreslåtte stjernebilder kom ikke gjennom, spesielt kan Quadrans Muralis nevnes (nå en del av Bjørnepasseren), som meteorsvermen kvadrantidane er oppkalt etter. Stjernebildet Argo Navis var så stort at det ble oppdelt i flere mindre stjernebilder.

Stjernenavn[rediger | rediger kilde]

Mange stjerner er navngitt ved hjelp av genitivsformen til det latinske navnet på stjernebildet det er i. Disse navnene inkluderer bayernavnene som for eksempel Alfa Centauri, flamsteednavnene som for eksempel 61 Cygni og navn på variable stjerner som for eksempel RR Lyrae. For mer informasjon om stjernenavnene, se stjernenavn og liste over stjerner i stjernebilder.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiktionary har ordbokoppføringer om Kategori:Stjernebilder