Morbærfiken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Morbærfiken
Nomenklatur
Ficus sycomorus
L.
Populærnavn
morbærfiken,
sykomor,
adamsfiken
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenRosales
FamilieMorbærfamilien
SlektFicus
Økologi
Habitat: rik jord langs elver og i skoger
Utbredelse:

Morbærfiken (Ficus sycomorus) er et delvis eviggrønt tre i morbærfamilien.

Det har en vid krone og kan bli opptil 21 m høyt. Bladene minner om morbærblader og er helt forskjellige fra bladene til slektningen ekte fiken; de er mindre, eggformete, uten fliker og helrandete. Blomstene sitter rett på stammen og eldre greiner (kauliflori). De spiselige fruktene kalles adamsfiken og er to–tre cm i diameter med gul eller rød farge når de er modne.

Den viktigste pollinatoren i Afrika sør for Sahara er fikenvepsen Ceratosolen arabicus. Den finnes ikke i sørøstlige middelhavsområdet, men her finnes to andre arter, Sycophaga sycomori og Apocrypta longitarsus. For å stimulere fruktutviklingen er det vanlig å skjære et snitt i («prikke») fruktene på et tidlig stadium.

Morbærfiken kaster vid skygge og har ofte blitt plantet ved veier. Treverket er svært lett og er enkelt å bearbeide. Det har vært høyt verdsatt, og i oldtidens Egypt ble det brukt til mumiekister. Morbærfiken er nevnt flere steder i Bibelen, og det var et slikt tre Sakkeus klatret opp i for å se Jesus da han kom til Jeriko.

Arten vokser naturlig i savannestrøkene i Afrika sør for Sahara, noen få steder på Madagaskar og i Sør-Arabia. Den er siden de tidligste tider blitt dyrket i det sørøstlige middelhavsområdet. Morbærfiken er forvillet i Egypt, Palestina og Syria, men danner ikke spiredyktige frø her, så den må formeres med stiklinger.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]