Mestersangerne fra Nürnberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mestersangerne fra Nürnberg
WWV 96
Opera av Richard Wagner
Die Meistersinger von Nürnberg
Eugen Gura as Hans Sachs.gif
Eugen Gura som Hans Sachs, 1882
PeriodeRomantikken
Urfremføring21. juni 1868, Nationaltheater München
Typisk lengdeca. 4 timer 20 minutter
Satser/akter3
Libretto avRichard Wagner
Richard Wagners operaer
1895 Lenbach Richard Wagner anagoria.JPG

Den tidlige perioden

Mellomperioden

Den sene perioden

Mestersangerne fra Nürnberg (Die Meistersinger von Nürnberg), WWV 96, er et musikkdrama (eller en opera) i tre akter, skrevet og komponert av Richard Wagner. Den er blant de lengste operaene som ofte blir fremført, og varer vanligvis rundt fire og en halv time. Den ble først fremført ved Nationaltheatret i München, i dag hjemmet til den bayerske statsoperaen, den 21. juni 1868. Dirigenten ved premieren var Hans von Bülow.

Historien foregår i Nürnberg på midten av 1500-tallet. På den tiden var Nürnberg en fri riksstat og et av renessansens sentre i Nord-Europa. Historien dreier seg om byens Meistersinger-laug (mestersangerne), en forening av amatørdiktere og musikere som primært var håndverksmestere av forskjellige bransjer. Mestersangerne hadde utviklet en håndverksmessig tilnærming til å lage musikk, med et intrikat system av regler for å komponere og fremføre sanger. Verket henter mye av atmosfæren fra skildringen av Nürnberg fra tiden og tradisjonene til mestersangerlauget. En av hovedpersonene, skomaker-dikteren Hans Sachs, er basert på en historisk skikkelse, Hans Sachs (1494–1576), den mest berømte av mestersangerne.

Mestersangerne fra Nürnberg inntar en unik posisjon blant Wagners verk . Den er den eneste komedien blant hans modne operaer (han hadde avvist sin tidlige opera Das Liebesverbot), og er også uvanlig i å være satt i en historisk veldefinert tid og sted i stedet for i en mytisk eller legendarisk setting. Det er den eneste modne Wagner-operaen basert på en helt original historie, utarbeidet av Wagner selv, og der ingen overnaturlige eller magiske krefter eller hendelser er i sving. Den inkorporerer mange av de operakonvensjonene som Wagner hadde avfeid i sine essayer om opera-teori: rim, arier, kor, en kvintett og til og med en ballett.

Bakgrunn og komposisjon[rediger | rediger kilde]

Wagners selvbiografi Mein Leben beskrev opprinnelsen til Die Meistersinger.[1] Under et opphold i Marienbad i 1845 begynte han å lese Georg Gottfried Gervinus Geschichte der deutschen Dichtung (Historie om tysk poesi). Dette arbeidet inkluderte kapitler om mestersang og om Hans Sachs.

«Jeg hadde dannet et spesielt levende bilde av Hans Sachs og mestersangerne i Nürnberg. Jeg var spesielt fascinert av institusjonen til markøren og hans funksjon i å rangere mestersanger ... Jeg oppfattet under en spasertur en komisk scene der den populære håndverksdikteren, ved å hamre på hans skomaker-bord, gir markøren, forpliktet av omstendighetene til å synge i hans nærvær, hans fortjente straff for tidligere pedantiske gjerninger under offisielle sangkonkurranser, ved å påføre ham hans egen leksjon.»[2]

Gervinus bok nevner også et dikt av den virkelige Hans Sachs som omhandler den protestantiske reformatoren Martin Luther, kalt Die Wittenbergisch Nachtigall (Nattergalen fra Wittenberg). Åpningslinjene fra dette diktet, som adresserer reformasjonen, ble senere brukt av Wagner i akt 3, scene 5 når publikum hyller Sachs: "Wacht auf, es nahet gen den Tag; ich hör 'singen im grünen Hag ein wonnigliche Nachtigall". (Våkn opp, morgengryet nærmer seg; jeg hører, syngende i den grønne lunden, en salig nattergal)

I tillegg til dette, la Wagner til en scene hentet fra sitt eget liv, der et tilfelle av falsk identitet førte til et nesten-opprør: dette skulle være grunnlaget for finalen til akt 2.

«Ut av denne situasjonen utviklet det seg et opprør som gjennom rop og skrik og en uforklarlig vekst i antall deltakere i kampen snart antok en virkelig demonisk karakter. Det så ut for meg som om hele byen ville bryte ut i et opprør ... Så plutselig hørte jeg et kraftig dunk, og som om ved magi spredte hele folkemengden seg i alle retninger ... En av borgerne hadde felt en av de mest støyende opprørerne ... Og det var effekten av dette som hadde spredt alle så plutselig.»[2]

Dette første utkastet til historien ble datert "Marienbad,16. juli 1845". Wagner skrev senere i Eine Mitteilung en meine Freunde (1851) (En kommunikasjon til mine venner)[3] at Die Meistersinger skulle være en komisk opera, som følger en tragisk opera, dvs. Tannhäuser. Akkurat som athenerne hadde fulgt en tragedie med et komisk satyrspill, så ville Wagner følge Tannhäuser med Die Meistersinger: koblingen var at begge operaene inkluderte sangkonkurranser.

Ferdigstillelse og Premiere[rediger | rediger kilde]

Tribschen, Sveits, hvor Wagner fullførte Die Meistersinger i 1867

Etter å ha fullført scenariet begynte Wagner å skrive librettoen mens han bodde i Paris i 1862, og fulgte dette ved å komponere overturen. Overturen ble offentlig framført i Leipzig den 2. november 1862, dirigert av komponisten. komposisjonen av akt 1 ble startet våren 1863 i den wienske forstaden Penzing, men operaen i sin helhet var ikke ferdig før i oktober 1867, da Wagner bodde i Tribschen nær Luzern. Disse årene var noen av Wagners vanskeligste: Paris-produksjonen av Tannhäuser i 1861 var en fiasko, Wagner ga opp håpet om å fullføre Nibelungenringen, 1864-produksjonen av Tristan und Isolde i Wien ble avlyst etter 77 generalprøver, og til slutt i 1866 døde Wagners første kone, Minna. Cosima Wagner skulle senere skrive: "Når fremtidige generasjoner søker forfriskning i dette unike verket, måtte de spare en tanke for tårene som smilene oppsto fra."

Premieren ble gitt på Königliches Hof- und National-Theater, München, 21. juni 1868. Produksjonen var sponset av Ludwig II i Bayern og dirigenten var Hans von Bülow. Franz Strauss, faren til komponisten Richard Strauss, spilte valthorn under premieren, til tross for hans ofte uttrykte motvilje mot Wagner, som var til stede på mange av øvelsene. Wagners hyppige forstyrrelser og avvik gjorde at øvelsene ble en svært langtekkelig affære. Etter en 5-timers prøve ledet Franz Strauss en streik av orkesteret og sa at han ikke kunne spille mer. Til tross for disse problemene var premieren en triumf, og operaen ble hyllet som et av Wagners mest suksessrike verk. På slutten av den første forestillingen etterlyste publikum Wagner, som dukket opp foran konge-logen, som han hadde delt med kong Ludwig. Wagner bukket for mengden og brøt hoff-protokollen, som dikterte at bare monarken kunne tale til et publikum fra logen.[4]

Roller[rediger | rediger kilde]

Hans Sachs (1494-1576), illustrasjon fra 1854
Roller, stemmeleie, rollebesetning ved premieren
Rolle Stemmeleie Rollebesetning, 21. juni 1868

Dirigent: Hans von Bülow

Eva, Pogners datter sopran Mathilde Mallinger
David, Sachs' læregutt tenor Max Schlosser
Walther von Stolzing, en ung ridder fra Franken tenor Franz Nachbaur
Sixtus Beckmesser, notarius, mestersanger baryton Gustav Hölzel
Hans Sachs, skomaker, mestersanger bass-baryton Franz Betz
Veit Pogner, gullsmed, mestersanger bass Kaspar Bausewein
    biroller:
Magdalena, Evas amme sopran Sophie Dietz
Kunz Vogelgesang, pelsmaker, mestersanger tenor Karl Samuel Heinrich
Balthasar Zorn, tinnmaker, mestersanger tenor Bartholomäus Weixlstorfer
Augustin Moser, skredder, mestersanger tenor Michael Pöppl
Ulrich Eisslinger, kjøpmann, mestersanger tenor Eduard Hoppe
Fritz Kothner, baker, mestersanger baryton Karl Fischer
Nachtwächter, vekter bass Ferdinand Lang
Konrad Nachtigall, blikkenslager, mestersanger bass Eduard Sigl
Hermann Ortel, såpekoker, mestersanger bass Franz Thoms
Hans Foltz, koppersmed, mestersanger bass Ludwig Hayn
Hans Schwarz, strømpevever, mestersanger bass Leopold Grasser
Borgere av alle laug og deres koner, svenner, lærlinger, unge kvinner, Nürnbergs folk (kor)

Orkestrering[rediger | rediger kilde]

Meistersinger: tysk frimerkeserie fra 1933 med motiver fra Wagners operaer

Die Meistersinger von Nürnberg er komponert for følgende instrumenter:[5]

Sceneorkester:

Handling[rediger | rediger kilde]

Sted: Nürnberg.

Tid: mot midten av det 16. århundre.

Akt 1[rediger | rediger kilde]

Forspill, et av Wagners mest kjente musikkstykker.

Scene 1:[rediger | rediger kilde]

På innsiden av Katharinenkirche i Nürnberg, sankthans eller midtsommeraften.

Max Staegemann (1843-1905) som Hans Sachs (19. århundre)

Etter forspillet slutter akkurat en gudstjeneste med sangen Da zu dir der Heiland kam (Da frelseren kom til deg), en imponerende pastisj av en luthersk koral, idet Walther von Stolzing, en ung ridder fra Franken, henvender seg til Eva Pogner, som han hadde møtt tidligere, og spør henne om hun er forlovet med noen. Eva og Walther har blitt forelsket ved første øyekast, men hun informerer ham om at faren hennes, gullsmed og mestersanger Veit Pogner, har arrangert å gi henne i ekteskap til vinneren av laugets sangkonkurranse på selveste sankthansaften, neste dag. Evas amme, Magdalena, får David, Hans Sachs lærling, til å fortelle Walther om mestersangernes kunst. Håpet er at Walther skal kvalifisere seg som mestersanger under laugmøtet, tradisjonelt holdt i kirken etter messen, og dermed tjene en plass i sangkonkurransen til tross for sin fullstendige uvitenhet om mesterlaugets regler og konvensjoner.

Scene 2[rediger | rediger kilde]

Da de andre lærlingene rydder kirken til møtet, advarer David Walther om at det ikke er lett å bli mestersanger; det tar mange år med læring og øvelse. David holder en forvirrende forelesning om mestersangernes regler for å komponere og synge. (Mange av melodiene han beskriver var ekte mestersanger fra perioden.) Walther blir forvirret av de kompliserte reglene, men er fast bestemt på å prøve å vinne en plass i lauget uansett.

Scene 3[rediger | rediger kilde]

De første mestersangerne ankommer kirken, inkludert Evas velstående far Veit Pogner og notarius Sixtus Beckmesser. Beckmesser, en smart teknisk sanger som forventer å vinne konkurransen uten motstand, er bekymret over å se at Walther er gjest hos Pogner og har til hensikt å delta i konkurransen. I mellomtiden introduserer Pogner Walther for de andre mestersangerne når de ankommer. Bakeren Fritz Kothner, som fungerer som formann for dette møtet, leser opp navnene. Pogner, som henvender seg til forsamlingen, kunngjør tilbudet om datterens hånd til vinneren av sangkonkurransen. Når Hans Sachs hevder at Eva burde ha noe å si i saken, er Pogner enig i at Eva kan avvise vinneren av konkurransen, men hun må fortsatt gifte seg med en mestersanger. Et annet forslag fra Sachs om at byfolk, snarere enn mestere, skulle bli bedt om å dømme vinneren av konkurransen, avvises av de andre mestrene. Pogner introduserer formelt Walther som kandidat for opptak i masterlauget. På spørsmål fra Kothner om bakgrunnen hans, uttaler Walther at læreren hans i poesi var Walther von der Vogelweide, hvis verk han studerte i sitt eget private bibliotek i Franken, og lærerne hans i musikk var fuglene og selve naturen. Motvillig er mestrene enige om å godkjenne han, forutsatt at han kan fremføre en mestersang av sin egen komposisjon. Walther velger kjærlighet som tema for sangen sin, og skal derfor bedømmes av Beckmesser alene, laugets "markør" for verdslige saker. Ved signalet om å begynne (Fanget an!), Lanserer Walther i en ny friform-melodi (So rief der Lenz in den Wald), som bryter alle mestringsangernes regler, og sangen hans blir stadig avbrutt når Beckmesser riper kritt på tavlen sin, og ondsinnet noterer det ene regelbruddet etter det andre. Når Beckmesser har dekket hele tavlen med symboler på Walthers feil, avbryter han sangen og argumenterer for at det ikke nytter å fullføre den. Sachs prøver å overbevise mesterne om å la Walther fortsette, men Beckmesser ber sarkastisk Sachs om å slutte å prøve å sette politikk og i stedet for gjøre ferdig hans (Beckmessers) nye sko, som er forfalt. Walther hever stemmen over mesterens argument, og avslutter sangen sin, men mestrene avviser ham, og han løper ut av kirken.

Akt 2[rediger | rediger kilde]

Kveld. På gatehjørnet ved Pogners og Sachs hus. Et lindetre (tilia) står utenfor Pogners hus, et syrintre foran Sachs. (Wagner skildrer begge musikalsk: syrinen for sin duft, med horn under tremolo fioliner i Scene 3; linden for sin skygge, gitt sitt eget motiv og brukt som dekke under den avbrutte flukten i scene 5.) Lærlinger stenger skodder.

Akt 2, scenedekorasjon

Scene 1[rediger | rediger kilde]

David informerer Magdalena om Walthers fiasko. I sin skuffelse drar Magdalena uten å gi David maten hun hadde tatt med til ham. Dette vekker latterliggjøring fra de andre lærlingene, og David er i ferd med å slå på dem når Sachs ankommer og kaster lærlingen sin inn i verkstedet.

Scene 2[rediger | rediger kilde]

Pogner kommer med Eva og de starter en samtale: Eva er nølende med å spørre om resultatet av Walthers prøvelse, og Pogner er i tvil om det var lurt å tilby datterens hånd i ekteskap i sangkonkurransen. Da de kommer inn i huset deres, dukker Magdalena opp og forteller Eva om ryktene om Walthers fiasko. Eva bestemmer seg for å spørre Sachs om saken.

Scene 3[rediger | rediger kilde]

Når skumringen faller, tar Hans Sachs plass foran huset sitt for å jobbe med nye sko til Beckmesser. Han funderer over sangen til Walther, som har gjort et dypt inntrykk på ham "Was duftet doch der Flieder", kjent som Flieder (syrin)-monologen.

Scene 4[rediger | rediger kilde]

August Knapp (Hans Sachs) og Ottilie Ottiker (Eva), under en forestilling av Die Meistersinger ved Nationaltheater Mannheim (ca. 1875)

Eva nærmer seg Sachs, og de diskuterer morgendagens sangkonkurranse. Eva er lite entusiastisk ovenfor Beckmesser, som ser ut til å være den eneste kvalifiserte deltakeren. Hun antyder at hun ikke ville hatt noe imot at Sachs, en enkemann, skulle vinne konkurransen. Selv om han ble rørt, protesterer Sachs at han ville være for gammel for henne. Etter ytterligere overtalelse, beskriver Sachs Walthers fiasko under laugmøtet. Dette får Eva til å storme sint av gårde, og bekrefter Sachs mistanke om at hun har blitt forelsket i Walther. Eva blir stanset av Magdalena, som informerer henne om at Beckmesser kommer for å synge en serenade til henne. Eva, fast bestemt på å søke etter Walther, ber Magdalena om å kle seg ut som henne (Eva) ved soveromsvinduet.

Scene 5[rediger | rediger kilde]

Akkurat når Eva er i ferd med å dra, dukker Walther opp. Han forteller henne at han har blitt avvist av mestersangerne, og de to forbereder seg på å rømme. Imidlertid har Sachs overhørt planene deres. Mens de går forbi, lyser han opp gaten med lykten sin og tvinger dem til å gjemme seg i skyggen av Pogners hus. Walther bestemmer seg for å konfrontere Sachs, men blir avbrutt av Beckmessers ankomst.

Scene 6[rediger | rediger kilde]

Når Eva og Walther trekker seg lenger inn i skyggene, begynner Beckmesser sin serenade. Sachs avbryter ham ved å skyte inn i en høylytt skomakersang og hamrer sålene på de halvferdige skoene. Irritert, ber Beckmesser Sachs om å stoppe, men skomakeren svarer at han må fullføre herdingen av sålene på skoene, hvis forsinkelse Beckmesser offentlig hadde klaget over (i akt 1). Sachs tilbyr et kompromiss: han vil være stille og la Beckmesser synge, men han (Sachs) vil være Beckmessers "markør", og markere hver av Beckmessers musikalske / poetiske feil ved å slå en av sålene med hammeren. Beckmesser, som har sett noen ved Evas vindu (Magdalena i forkledning), har ikke tid til å krangle. Han prøver å synge serenaden sin, men han gjør så mange feil (melodien setter gjentatte ganger aksenter på feil stavelse av ordene) at Sachs etter gjentatte slag gjør ferdig skoene. David våkner og ser at Beckmesser tilsynelatende forfører Magdalena. Han angriper Beckmesser i sjalusi. Hele nabolaget blir vekket av støyen. De andre lærlingene rykker ut i slåsskamp, og situasjonen utarter seg til et fullstendig opprør. I forvirringen prøver Walther å flykte med Eva, men Sachs skyver Eva inn i hjemmet sitt og drar Walther inn i sitt eget verksted. Stillheten gjenopprettes like brått som det ble brutt. En ensom skikkelse går gjennom gaten - nattevakten, han ringer timen.

Akt 3 scene 1-4[rediger | rediger kilde]

Forspill, en meditativ orkesterinnledning som benytter musikk fra to sentrale episoder som senere skal høres i akt 3: Sachs scene 1 monolog "Wahn! Wahn!" og "Wittenburg Nightingale", koralen sunget av byfolket for å hylle Sachs i scene 5.

Hans Sachs i sitt verksted, illustrasjon av Wilhelm von Kaulbach (1876)

Scene 1:[rediger | rediger kilde]

Verkstedet til Sachs: ved daggry, leser Sachs en stor bok. Tapt i konsentrasjon, svarer han ikke når David kommer tilbake fra å levere Beckmessers sko. Til slutt klarer David å tiltrekke seg mesters oppmerksomhet, og de diskuterer de kommende festlighetene - det er sankthansaften, Hans Sachs' navnedag. David resiterer versene sine for Sachs, og drar for å forberede seg til festivalen. Alene, grubler Sachs over gårsdagens opprør. "Wahn! Wahn! Überall Wahn!" (Galskap! Galskap! Overalt galskap!). Hans forsøk på å forhindre en romantisk flukt hadde endt med sjokkerende vold. Likevel er han fast bestemt på å få galskap til å virke i hans favør denne dagen.

Scene 2[rediger | rediger kilde]

Sachs gir Walther en interaktiv leksjon om historien og filosofien rundt musikk og mestersang, og lærer ham å moderere sin sang i henhold til ånden (om ikke den strenge ordlyden) i mesternes regler. Walther demonstrerer sin forståelse ved å komponere to vers av en ny premiesang i en mer akseptabel stil enn hans tidligere innsats fra akt 1. Sachs skriver ned de nye versene mens Walther synger dem. En siste del gjenstår å komponere, men Walther utsetter oppgaven. De to mennene forlater rommet for å kle seg til festivalen.

Scene 3[rediger | rediger kilde]

Beckmesser, fremdeles forslått fra opptøyene kvelden før, kommer inn i verkstedet. Han finner manuskriptet med premiesangen, skrevet med Sachs håndskrift, og viser (feilaktig) at Sachs i hemmelighet planlegger å delta i konkurransen om Evas hånd. Skomakeren kommer inn i rommet igjen og Beckmesser konfronterer ham med versene og spør om han har skrevet dem. Sachs bekrefter at håndskriften er hans, men presiserer ikke at han ikke var forfatteren, men bare tjente som skribent. Imidlertid fortsetter han med å si at han ikke har til hensikt å fri til Eva eller delta i konkurransen, og han presenterer manuskriptet til Beckmesser som en gave. Han lover å aldri gjøre krav på sangen for seg selv, og advarer Beckmesser om at det er en veldig vanskelig sang å tolke og synge. Beckmesser, hans tillit gjenopprettet ved muligheten til å bruke vers skrevet av den berømte Hans Sachs, ignorerer advarselen og skynder seg for å forberede seg til sangkonkurransen. Sachs smiler over Beckmessers dårskap, men uttrykker håp om at Beckmesser vil lære å bli bedre i fremtiden.

Scene 4[rediger | rediger kilde]

Eva ankommer verkstedet. Hun leter etter Walther, men later til å ha feil på en sko som Sachs laget for henne. Sachs innser at skoen passer perfekt, men later til å sette i gang med å endre sømmen. Mens han arbeider, forteller han Eva at han nettopp har hørt en vakker sang, som bare mangler en slutt. Eva gråter da Walther kommer inn i rommet, høytidelig kledd for festivalen, og synger den tredje og siste delen av premiesangen. Paret blir overveldet av takknemlighet for Sachs, og Eva ber Sachs tilgi henne for å ha manipulert følelsene hans. Skomakeren børster dem av med spøkefulle klager over hans lodd som skomaker, dikter og enkemann. Endelig innrømmer han imidlertid overfor Eva at han til tross for sine følelser for henne er bestemt på å unngå skjebnen til kong Marke (en referanse til en annen Wagner-opera, Tristan und Isolde, der en gammel mann prøver å gifte seg en mye yngre kvinne), og derved overbringer han sin velsignelse over elskerne. David og Magdalena dukker opp. Sachs kunngjør for gruppen at en ny mestersang er født, som etter mestersangerens regler skal døpes. Ettersom en lærling ikke kan tjene som et vitne for dåpen, fremmer han David til rang som svenn med den tradisjonelle ørefiken (og ved dette promoterer ham også som brudgom og Magdalena som brud). Deretter døper han premiesangen "Morgendrømsangen" (Selige Morgentraumdeut-Weise). Etter å ha feiret sin lykke med en utvidet kvintett, "Selig, wie die Sonne meines Glückes lacht" - som avslutter de første fire scenene i akt 3 - drar gruppen til festivalen.

Akt 3 scene 5[rediger | rediger kilde]

Die Meistersinger akt 3, illustrasjon fra 1912

Nesten en hel akt i seg selv, tar denne scenen omtrent 45 minutter av de to timene i akt 3 og er atskilt fra de foregående fire scenene av Verwandlungsmusik, et transformerende mellomspill. Eng ved Pegnitz-elven. Det er sankthans.

Forskjellige laug deltar og skryter av sine bidrag til Nürnbergs fremgang; Wagner skildrer tre av dem: skomakerne, hvis kor "Sankt Krispin, lobet ihn!" bruker signaturropet "streck! streck! streck !"; skredderne, som synger refrenget "Als Nürnberg belagert krig med geiten gråtmekk! meck! meck !"; og bakerne, som avskårer skredderne med "Hungersnot! Hungersnot !", og dens "beck! beck! beck !".

Dette fører til "Tanz der Lehrbuben", eller lærlingenes dans. Mestersangerne selv ankommer med pomp og prakt: "mesterens prosesjon". Publikum synger lovord til Hans Sachs, den mest elskede og berømte av mestersangere; her gir Wagner et oppkvikkende kor, "Wach ’auf, es nahet gen den Tag", ved å bruke ord skrevet av den historiske Sachs, og knytter de musikalsk til "Wittenberg Nightingale."

Premiekonkurransen begynner. Beckmesser prøver å synge versene han hadde fått fra Sachs. Imidlertid roter han til ordene "Morgen ich leuchte" og klarer ikke å tilpasse dem til en passende melodi, og ender opp med å synge så klønete at publikum ler ham av. Før han stormer vekk i sinne, roper han at sangen ikke engang var hans: Hans Sachs lurte ham til å synge den. Publikum er forvirret. Hvordan kunne den store Hans Sachs ha skrevet en så dårlig sang? Sachs forteller dem at sangen ikke er hans egen, og at den faktisk er en vakker sang som mestrene vil elske når de hører den sunget riktig. For å bevise dette kaller han et vitne: Walther. Folket er så nysgjerrig på sangen (riktig formulert som "Morgenlich leuchtend im rosigen Schein") at de lar Walther synge den, og alle blir dypt rørt til tross for dens nyvinning.

De erklærer Walther som vinner, og mestersangerne vil gjøre ham til medlem av lauget på stedet. Først blir Walther fristet til å avvise tilbudet, men Sachs griper inn igjen og forklarer at kunst, selv av en banebrytende karakter som Walthers, bare kan eksistere innenfor en kulturell tradisjon, hvis tradisjon kunsten opprettholder og forbedrer. Walther er overbevist; han går med på å bli medlem. Pogner plasserer den symbolske mestermedaljen rundt halsen, Eva tar hånden hans, og folket synger igjen lovordene til Hans Sachs, den kjære mestersangeren i Nürnberg.

Tolkninger av karakteren Beckmesser[rediger | rediger kilde]

Mye kritisk oppmerksomhet har vært rettet mot den påståtte antisemittismen i Wagners karakterisering av Beckmesser siden ideen ble fremmet av den marxistiske kritikeren Theodor Adorno.[6] Wagnerforsker Barry Millington har fremmet ideen om at Beckmesser representerer en jødisk stereotypi, hvis ydmykelse av den ariske Walther er en representasjon på scenen av Wagners antisemittisme.[7] Millington argumenterte i 1991 i "Nuremberg Trial: Is There Anti-Semitism in Die Meistersinger?" (Nürnbergprosessen: er det antisemittisme i Die Meistersinger?) at vanlige antisemittiske stereotypier som var utbredt i Tyskland1800-tallet, var en del av Die Meistersinger sin "ideologiske struktur" og at Beckmesser legemliggjorde disse umiskjennelige antisemittiske egenskapene.[8] Millingtons artikkel skapte betydelig debatt blant Wagnerforskere, inkludert Charles Rosen,[9] Hans Rudolph Vaget[10] Paul Lawrence Rose,[11] og Karl A. Zaenker.[12]

Forskerne Dieter Borchmeyer, Udo Bermbach og Hermann Danuser støtter tesen om at Wagner ikke hadde til hensikt å henvise til jødiske stereotypier ved karakteren Beckmesser, men heller å kritisere (akademisk) pedanteri generelt. De peker på likheter med Malvolio-figuren i Shakespeares komedie Twelfth Night (helligtrekongersaften).[13]

En relatert oppfatning hevder at Beckmesser ble designet for å parodiere den anerkjente kritikeren Eduard Hanslick, som forgudet musikken til Brahms og hadde liten respekt for Wagners. Vi vet at det opprinnelige navnet til Beckmesser-karakteren var "Veit Hanslich", og vi vet at Wagner inviterte Hanslick til sin første høytlesing av librettoen, men om karakteren fortsatt hadde "Hanslich" -navnet da Hanslick hørte den, er uklart.[14] Denne andre tolkningen av Beckmesser kan henge sammen med antisemittisme-tolkningen ovenfor, da Wagner angrep Hanslick som "av grasiøst skjult jødisk opprinnelse" i sin reviderte utgave av essayet Das Judenthum in der Musik.

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Vesttysk frimerke fra 1968, utgitt i anledning verkets 100-årsjubileum.

Die Meistersinger ble entusiastisk mottatt ved premieren i 1868, og ble bedømt til å være Wagners mest umiddelbart tiltalende verk. Eduard Hanslick skrev i Die Neue Freie Presse etter premieren: "Blendende scener av farge og prakt, ensembler fulle av liv og karakter utfolder seg foran tilskuerens øyne, og gir han neppe tid til å veie hvor mye og hvor lite av disse effektene er av musikalsk opprinnelse."

I løpet av et år etter premieren ble operaen spilt over hele Tyskland i Dresden, Dessau, Karlsruhe, Mannheim, Weimar, Hannover og i Wien, og i Berlin etter i 1870.[15] Det var en av de mest populære og fremtredende tyske operaene under Tysklands samling i 1871, og til tross for operaens overordnede advarsel mot kulturell selvsentrering ble Die Meistersinger et sterkt symbol på patriotisk tysk kunst. Hans Sachs siste advarsel i avslutningen av akt 3 om behovet for å bevare tysk kunst fra utenlandske trusler var et samlingspunkt for tysk nasjonalisme, spesielt under den franks-tyske krig.

Die Meistersinger ble tidlig fremført også utenfor Tyskland, og spredte seg over hele Europa og over hele verden:[16]

Die Meistersinger ble fremført ved gjenåpningen av Bayreuth-festivalen i 1924 etter at den ble nedstengt under første verdenskrig. Publikum reiste seg på beina under den siste talen til Hans sachs, og sang "Deutschland über Alles" etter at operaen var ferdig.[17]

Operaen ble ofte brukt som en del av nazistenes propaganda. Den 21. mars 1933 ble grunnleggelsen av Det tredje riket feiret med en forestilling av operaen i nærværet av Adolf Hitler.[18] Forspillet til akt 3 spilles over videosnutter av gamle Nürnberg i begynnelsen av Viljens triumf (1935) av Leni Riefenstahl som skildrer nazistenes partikongress i 1934. Under andre verdenskrig var Die Meistersinger den eneste operaen som ble presentert i Bayreuth i 1943–1944.

Assosiasjonen av Die Meistersinger med nazismen førte til en av de mest kontroversielle sceneproduksjonene av verket. Den første Bayreuth-produksjonen av Die Meistersinger etter andre verdenskrig fant sted i 1956, da Wieland Wagner, komponistens barnebarn, forsøkte å distansere verket fra tysk nasjonalisme ved å presentere det i nesten abstrakte termer, ved å fjerne enhver referanse til Nürnberg fra scenen. Produksjonen ble kalt Die Meistersinger ohne Nürnberg (Mestersangerne uten Nürnberg).

Innspillinger av Mestersangerne fra Nürnberg (utvalg)[rediger | rediger kilde]

År Rollebesetning

(Sachs, Walther, Beckmesser, David, Eva, Magdalena, Pogner)

Dirigent

Orkester

Etikett[19]
1936 Friedrich Schorr, René Maison, Eduard Habich, Hans Clemens, Elisabeth Rethberg, Karin Branzell Artur Bodanzky

Metropolitan Opera Orchestra and Chorus

Music and Arts 652 / Guild Immortal Performances GHCD 2244-7
1944 Paul Schöffler, August Seider, Erich Kunz, Peter Klein, Irmgard Seefried, Else Schürhoff, Herbert Alsen Karl Böhm

Wiener Philharmoniker

Arkadia 78061, Preiser 90234, Cantus CACD 5.00143/44
1951 Otto Edelmann, Hans Hopf, Erich Kunz, Gerhard Unger, Elisabeth Schwarzkopf, Ira Malaniuk, Gottlob Frick Herbert von Karajan

Chor und Orchester der Bayreuther Festspiele

EMI
1967 Thomas Stewart, Sándor Kónya, Thomas Hemsley, Gerhard Unger, Gundula Janowitz, Brigitte Fassbaender, Franz Crass Rafael Kubelík

Chor und Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks

Arts Music / Calig / Myto
1968 Norman Bailey, Alberto Remedios, Derek Hammond-Stroud, Gregory Dempsey, Margaret Curphey, Ann Robson Reginald Goodall

Sadler's Wells Orchestra & Chorus

Chandos (sunget på engelsk)
1970 Theo Adam, René Kollo, Geraint Evans, Peter Schreier, Helen Donath, Ruth Hesse, Karl Ridderbusch Herbert von Karajan

Chor der Staatsoper Dresden, Rundfunkchor Leipzig, Staatskapelle Dresden

EMI
1975 Norman Bailey, René Kollo, Bernd Weikl, Adolf Dallapozza, Hannelore Bode, Julia Hamari, Kurt Moll Sir Georg Solti

Wiener Philharmoniker

Decca/London.
1976 Dietrich Fischer-Dieskau, Plácido Domingo, Roland Hermann, Horst Laubenthal, Catarina Ligendza, Christa Ludwig, Peter Lagger Eugen Jochum

Chor und Orchester der Deutschen Oper Berlin

Deutsche Grammophon
1993 Bernd Weikl, Ben Heppner, Siegfried Lorenz, Deon van der Walt, Cheryl Studer, Cornelia Kallisch Wolfgang Sawallisch

Chor und Orchester der Bayerischen Staatsoper

EMI
1997 José van Dam, Ben Heppner, Alan Opie, Herbert Lippert, Karita Mattila, Iris Vermillon Sir Georg Solti

Chicago Symphony Orchestra

Decca/London
2001 James Morris, Ben Heppner, Sir Thomas Allen, Matthew Polenzani, Karita Mattila, Jill Grove, René Pape James Levine

Metropolitan Opera

Deutsche Grammophon

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Dieter Borchmeyer (1982) Das Theater Richard Wagners. Idee ─ Dichtung ─ Wirkung, Stuttgart (Reclam); Engelsk oversettelse: Drama and the World of Richard Wagner, Princeton (Princeton University Press) 2003, ISBN 978-0-691-11497-2.
 • Carl Dahlhaus (1972) Wagners Konzeption des musikalischen Dramas, Regensburg (Bosse), 2. Auflage: München/Kassel (dtv/Bärenreiter) 1990.
 • Barry Millington (ed.) (1992). The Wagner Compendium: A Guide to Wagner's Life and Music. Thames and Hudson, London. ISBN 0-02-871359-1
 • Nicholas Vaszonyi (ed.) (2002), Wagner's Meistersinger. Performance, History, Representation, Rochester/NY (Univ. of Rochester Press) ISBN 978-158-046168-9.
 • John Warrack (1994). Die Meistersinger von Nürnberg. Cambridge Opera Handbooks. Cambridge University Press.
 • Olaf Waage (1931) Studier over Richard Wagners Die Meistersinger von Nürnberg (Studier fra Sprog- og Oldtidsforskning, 158.)
 • Richard Wagner: Mein Leben tr. Andrew Gray, My Life, New York, 1992 ISBN 0-306-80481-6

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Warrack, John (1994). Richard Wagner, Die Meistersinger von Nürnberg. Cambridge. ISBN 0-521-44444-6. OCLC 29024201. 
 2. ^ a b Wagner, Richard (1992). My life (1st Da Capo Press ed utg.). New York: Da Capo Press. ISBN 0-306-80481-6. OCLC 26012618. 
 3. ^ 1813-1883., Wagner, Richard, (1994). The art-work of the future and other works. University of Nebraska Press. ISBN 0-8032-9752-1. OCLC 863339061. 
 4. ^ Gregor-Dellin, Martin (1983). Richard Wagner : his life, his work, his century. London: Collins. s. 376. ISBN 0-00-216669-0. OCLC 11000587. 
 5. ^ The Wagner compendium : a guide to Wagner's life and music (First American edition utg.). New York. 1992. ISBN 0-02-871359-1. OCLC 26547092. 
 6. ^ Nike., Wagner, (2001). The Wagners : the dramas of a musical dynasty. Princeton University Press. s. 100–101. ISBN 0-691-08811-X. OCLC 857114333. 
 7. ^ Millington, Barry (1992). The Wagner compendium : a guide to Wagner's life and music (First American edition utg.). New York. s. 304. ISBN 0-02-871359-1. OCLC 26547092. 
 8. ^ Millington, Barry (1996). «Wagner Washes Whiter». The Musical Times. 1846. 137: 5. ISSN 0027-4666. doi:10.2307/1004263. Besøkt 2. mai 2021. 
 9. ^ Rosen, Charles; Millington, Barry. «Wagner's Anti-Semitism | by Barry Millington | The New York Review of Books» (engelsk). ISSN 0028-7504. Besøkt 2. mai 2021. 
 10. ^ Vaget, Hans Rudolf (1993). «Wagner, Anti-Semitism, and Mr. Rose: Merkwurd'ger Fall!». The German Quarterly. 2. 66: 222. ISSN 0016-8831. doi:10.2307/407470. Besøkt 28. april 2021. 
 11. ^ Rose, Paul Lawrence (1995). «The Wagner Problem in the History of German Antisemitism». The German Quarterly. 3. 68: 304. ISSN 0016-8831. doi:10.2307/408245. Besøkt 28. april 2021. 
 12. ^ Zaenker, Karl A. (1999). «The Bedeviled Beckmesser: Another Look at Anti-Semitic Stereotypes in "Die Meistersinger von Nurnberg"». German Studies Review. 1. 22: 1. ISSN 0149-7952. doi:10.2307/1431579. Besøkt 28. april 2021. 
 13. ^ Schwerpunkt Wagner und das Komische. Würzburg: Königshausen & Neumann. 2007. ISBN 978-3-8260-3714-6. OCLC 213506574. 
 14. ^ Wagner's Meistersinger : performance, history, representation. Rochester, N.Y.: University of Rochester Press. 2002. ISBN 978-1-58046-616-5. OCLC 259386906. 
 15. ^ Warrack, John (1994). Richard Wagner, Die Meistersinger von Nürnberg. Cambridge. s. 137–138. ISBN 0-521-44444-6. OCLC 29024201. 
 16. ^ Warrack, John (1994). Richard Wagner, Die Meistersinger von Nürnberg. Cambridge. s. 138. ISBN 0-521-44444-6. OCLC 29024201. 
 17. ^ Warrack, John (1994). Richard Wagner, Die Meistersinger von Nürnberg. Cambridge. s. 140. ISBN 0-521-44444-6. OCLC 29024201. 
 18. ^ Warrack, John (1994). Richard Wagner, Die Meistersinger von Nürnberg. Cambridge. s. 141. ISBN 0-521-44444-6. OCLC 29024201. 
 19. ^ «Innspillinger av Die Meistersinger von Nürnberg hos operadis-opera-discography.org.uk». www.operadis-opera-discography.org.uk. Besøkt 5. november 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]