Tribschen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Huset Richard Wagner bodde i fra 1866 til 1872.
Richard Wagner rundt 1868

Tribschen i utkanten av Luzern er en liten landtunge som stikker ut i Vierwaldstättersee. Stedet er kjent fordi komponisten Richard Wagner bodde her fra 1866 til 1872. I dag fungerer stedet som Wagner-museum.

Tribschen var bebygd allerede i senmiddelalderen, de første beboerne ble kalt «Herren zu Tripschen». På 1700-tallet kjøpte den rike familien Am Rhyn fra Luzern huset og bygde det rundt år 1800 om til den form det har i dag. Walter Ludwig am Rhyn leide ut landstedet til Wagner i årene 1866 til 1872.

Etter mange omstreifende år var Tribschen det første stedet Wagner slo seg til ro, han kalte det «mitt asyl». Her bodde han i seks år sammen med Cosima og barna, og det var her han fullførte Die Meistersinger von Nürnberg, arbeidet videre på Ring des Nibelungen og skrev Siegfried-Idyll som fødselsdagsgave til Cosimas 33-årsdag.

Mange av Wagners venner kom på besøk her, som Franz Liszt, Gottfried Semper, kong Ludwig II av Bayern og ikke minst Friedrich Nietzsche. 17. mai 1869 kom Nietzsche på sitt første besøk, og i løpet av de tre årene Wagner hadde igjen her besøkte han stedet over 20 ganger. Nietzsche disponerte sitt eget gjesterom i huset, forelsket seg i Cosima og betegnet i blant tiden i Tribschen som sin aller lykkeligste. Senere brukte han formuleringer som «die bestverehrte Frau, die es in meinem Herzen giebt»[1] og sin «heimlich geliebte Ariadne»[2] om Cosima.

Wagner forlot det han kalte min «idyll i Tribschen» for å virkeliggjøre sine planer om en egen festival i Bayreuth.

Byen Luzern kjøpte huset og den 300 000 m² store parken i 1931 og gjorde to år senere eiendommen til museum.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Wagner, Cosima: Die Tagebücher. München 1976
  • Colli, Giorgio und Montinari, Mazzino (red): Friedrich Nietzsche; sämtliche Schriften. Berlin 1967 og 1988

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Doppelgesichtige Passion: Nietzsche als Kritiker Wagners, UniSpiegel nr 1/1995, uni-heidelberg.de
  2. ^ Eleonore Büning: programhefte Arkivert 16. juli 2012 hos Wayback Machine. til en uroppføring av Wolfgang Rihms Dionysos under Festspillene i Salzburg i juli 2012, kultiversum.de

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]