Gudstjeneste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gudstjeneste ved en bysantinsk katolsk alter.

Gudstjeneste[1] (latin: ministerium) eller messe[2] er en seremoniell religiøs sammenkomst for å dyrke Gud. Gudstjeneste er således en samling for felles andakt under faste former for å tilbe og lovsynge Gud sammen. Folk samles vanligvis til gudstjeneste i en eller annen form for kirke eller bedehus.

Typer av gudstjenester[rediger | rediger kilde]

Den norske kirke[rediger | rediger kilde]

Alterfrontal fra 1561 fra Torslunde kirke på Sjælland i Danmark som viser hovedpunktene i den protestantiske gudstjenesten: barnedåp, preken og nattverd.

Ordningene for gudstjenester i Den norske kirke er beskrevet i Gudstjenestebok for Den norske kirke (1992).[3] Gudstjenesteboken beskriver en rekke ulike former for gudstjeneste, hvorav de vanligste er:

I tillegg kommer det som innenfor Den norske kirke kalles kirkelige handlinger, med dåp, vigsel, konfirmasjon og gravferd som de vanligste. (Dåp og konfirmasjon gjennomføres vanligvis innenfor rammene av en gudstjeneste.)

Den katolske kirke[rediger | rediger kilde]

Innenfor Den katolske kirke blir gudstjenesten kalt for messe og finnes i ulike former, eksempelvis rekviemmesse for en avdød.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «gudstjeneste», NAOB. Grunnbetydning: «handling som man tjener Gud ved»
  2. ^ «messe», NAOB
  3. ^ «Gudstjenesteboken» (PDF), Kirken.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Christian worship – kategori av bilder, video eller lyd på Commons