Mannheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mannheim
Mannheim-2014-Friedrichsplatz+Wasserturm-MA-054-059.jpg

Flagg

Våpen

LandTyskland Tyskland
DelstatBaden-Württemberg Baden-Württemberg
Postnummer68159
Retningsnummer0621
Areal144,96 km²
Befolkning313 174 (2010)
Bef.tetthet2 160,42 innb./km²
Høyde over havet97 meter
NettsideNettside
Politikk
OrdførerPeter Kurz (SPD)
Posisjonskart
Mannheim ligger i Tyskland
Mannheim
Mannheim (Tyskland)

Mannheim
49°29′16″N 8°27′58″Ø

Wasserturm
MannheimSchloss2001.jpg

Mannheim er en by i den tyske delstaten Baden-Württemberg, i det sydvestlige Tyskland. Byen ligger ved elven Neckar, der denne har samløp med Rhinen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Mannheim er først nevnt i dokumenter fra 766, da med navnet Mannenheim. Navnet er tolket som "Mannos hjem", dvs. hjemmet til f.eks Hermann. Mannheim var en liten landsby gjennom middelalderen. I 1606 beordret kurfyrsten Fredrik IV av Pfalz bygging av festningen Friedrichsburg og den tilhørende byen. Byen ble planlagt på tegnebrettet, ifølge det som var tidens ideal for byplanlegging. I tredveårskrigen ble byen ca 1622 sterkt ødelagt. Og igjen ødelagt i 1689 i niårskrigen.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

I Mannheim ligger det europeiske hovedsetet til byggemarkedkjeden Bauhaus, som har 220 varehus i 15 europeiske land. Byen er også kjent for at traktorprodusenten John Deere har fabrikk her.

Universitet og høyskoler[rediger | rediger kilde]

I Mannheim ligger en av Tysklands eldste handelshøgskoler, som nå er en del av byens universitet. Universitetet regnes som landets beste innen økonomi, rettsvitenskap, og samfunnsvitenskap.

Annet[rediger | rediger kilde]

Mannheims bykjerne kalles die Quadratestadt. Dette har ledet til at byen er en av de få i verden som adresserer bysentrum kvartalsvis, og ikke med gatenavn [1], som er det vanlige. Det er blitt ordnet i et koordinatsystem med tall og bokstaver. Noe som minner om dette finnes blant annet i Tokyo.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Touristinformation Mannheim / About the City / The Mannheim Squares». www.tourist-mannheim.de. Besøkt 23. desember 2015. 
  2. ^ «Most Streets in Japan Don't Have Names». Today I Found Out (engelsk). Besøkt 23. desember 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

TysklandstubbDenne Tysklandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.