Hopp til innhold

Mannheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mannheim

Flagg

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatBaden-Württembergs flagg Baden-Württemberg
Ligger vedRhinen
Neckar
Postnummer68159
Retningsnummer0621
Areal144,97 km²[1]
Befolkning315 554[2] (2022)
Bef.tetthet2 176,68 innb./km²
Høyde o.h.97 meter
Nettsidewww.mannheim.de/
Posisjonskart
Mannheim ligger i Tyskland
Mannheim
Mannheim
Mannheim (Tyskland)
Kart
Mannheim
49°29′16″N 8°27′58″Ø

Wasserturm

Mannheim er en by i den tyske delstaten Baden-Württemberg, i det sydvestlige Tyskland. Byen ligger ved elven Neckar, der denne har samløp med Rhinen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Mannheim er først nevnt i dokumenter fra 766, da med navnet Mannenheim. Navnet er tolket som "Mannos hjem", dvs. hjemmet til f.eks Hermann. Mannheim var en liten landsby gjennom middelalderen. I 1606 beordret kurfyrsten Fredrik IV av Pfalz bygging av festningen Friedrichsburg og den tilhørende byen. Byen ble planlagt på tegnebrettet, ifølge det som var tidens ideal for byplanlegging. I tredveårskrigen ble byen ca 1622 sterkt ødelagt. Og igjen ødelagt i 1689 i niårskrigen.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

I Mannheim ligger det europeiske hovedsetet til byggemarkedkjeden Bauhaus, som har 220 varehus i 15 europeiske land. Byen er også kjent for at traktorprodusenten John Deere har fabrikk her.

Universitet og høyskoler[rediger | rediger kilde]

I Mannheim ligger en av Tysklands eldste handelshøgskoler, som nå er en del av byens universitet. Universitetet regnes som landets beste innen økonomi, rettsvitenskap, og samfunnsvitenskap. Universitetet er også ledende innen tysk språkvitenskap, på Leibniz-Institut für Deutsche Sprache.

Annet[rediger | rediger kilde]

Mannheims bykjerne kalles die Quadratestadt. Dette har ledet til at byen er en av de få i verden som adresserer bysentrum kvartalsvis, og ikke med gatenavn [3], som er det vanlige. Det er blitt ordnet i et koordinatsystem med tall og bokstaver. Noe som minner om dette finnes blant annet i Tokyo.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]