Nürnberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nürnberg
Nürnberger Burg im Herbst 2013.jpg

Flagg

Våpen

LandTyskland Tyskland
DelstatBayern Bayern
ProvinsMittelfranken
StatusKretsfri by
Postnummer90402–90491
Retningsnummer0911
Areal186,45 km²[1]
Befolkning515 543[2] (2021)
Bef.tetthet2 765,05 innb./km²
Høyde o.h.209 meter
Nettsidewww.nuernberg.de/

Nürnberg
49°27′14″N 11°04′39″Ø

Bymuren i Nürnberg fra middelalderen
Det eldste trykte bilde av Nürnberg. Et tresnitt publisert i Hartmann Schedels Nürnbergkrøniken fra 1493.
Nürnberg har historisk vært et viktig trafikk-knutepunkt i Mellom-Europa, og tangeres i dag av tre store Autobahn-forbindelser: A3, A6 og ikke minst A9, Berlin – München.

Nürnberg er en by i Regierungsbezirk Mittelfranken i delstaten Bayern i Tyskland. Byen er det økonomiske og kulturelle sentrum i regionen Franken. Beregnet folketall for 2018 er 519 200.[3] Nürnberg er den nest største byen i Bayern etter München. Sammen med Fürth, som for lengst har vokst fysisk sammen med Nürnberg, og Erlangen, danner byen storbyregionen Nürnberg-Fürth-Erlangen.

Gamlebyen i Nürnberg, med «Keiserborgen» (Die Kaiserburg) som byens historiske symbol, og med bymuren så godt som komplett i behold, er en av de mest kjente og karakteristiske i Tyskland. Den ble nærmest jevnet med jorden da Nürnberg på slutten av andre verdenskrig ble pekt ut som et prioritert mål for de allierte bombeangrepene, men ble senere delvis bygget opp igjen.

Gjennom gamlebyen renner elven Pegnitz. Litt lenger vest, ved nabobyen Fürth, møter den Rednitz slik at de to til sammen danner Regnitz, en sideelv til Main.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det nøyaktige tidspunktet for Nürnbergs grunnleggelse er uklart, men den kan ha funnet sted mellom 1000 og 1040 i etterkant av sikringen av grensene mellom hertugdømmene Sachsen og Bayern, samt Østfranken og Böhmen, i krysningspunktet mellom viktige ferdselsårer.[trenger referanse] I hvert fall er det på det rene at Nürnberg hadde byrettigheter (markedsrett) allerede fra starten av. Byen ble første gang omtalt i 1050 som Nuorenberc, i en kunngjøring utstedt av keiser Henrik III.[trenger referanse]

Som støttepunkt for keiseren oppnådde borgen i Nürnberg raskt en betydningfull posisjon i Det tysk-romerske riket.

Med det Store Frihetsbrevet gjorde keiser Fredrik II Nürnberg i 1219 til fri riksstad.

Annet[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

DE-pahyl.svgDenne Tysklandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.