Stortromme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Stortromme, eller basstromme som det også kalles, er en felles betegnelse enten det dreier seg om basstromme til marsjorkester, konsertorkester eller bandmusiker.

For bandmusikere spilles basstromma med høyre fot for høyrehendte, og på slag 1 og 3 i takten for store deler av dagens kommersielle musikk.
Her er det varianter ute og går selvfølgelig. Med alt i fra doble slag til synkoperinger i kombinasjon med de øvrige trommene.

For klassiske og marsjorkester gjelder noe av det samme, men her spilles det i stor grad hver note, i tillegg til virveler og andre kombinasjoner med hel-, halvnoter til mer rytmiske varianter.

Størrelser[rediger | rediger kilde]

Stortromme i et trommesett

Stortrommer finnes i diametre mellom 12" til 28", men det vanligste er 22".
Mange jazztrommeslagere foretrekker en basstromme på 18", fusiontrommeslagere finner gjerne 20" basstrommer for ideelle, mens enkelte rocktrommeslagere trives godt med 24" basstrommer. Trommeslagere innenfor storbandjazzswingjazz liker mye å bruke 26" eller 28".
Basstrommen opptrer i dybder mellom 12" til 22" der de grunne trommene responderer raskere enn de dype som trenger mer tid for trommeskinnene å vibrere. Disse gir en mer trøkk i lyden.
Innenfor marsj er størrelsene fra 20" til 30", mens innenfor klassisk musikk er str. fra 32" i diameter til den største som er laget på 77". Dybdene her varierer fra 10" til 30".

Materialet[rediger | rediger kilde]

Trommeshellet er for det meste produsert i laminerte treslag. Men også her er det mange ganger brukt andre materialer, dette gjelder særlig basstrommer til trommesett.
Materialer som har eller er i bruk er stål, messing, kobber, aluminium, glassfiber, helbent tre og en type plexiglass.

Oppsett[rediger | rediger kilde]

Simon Phillips' doble basstrommesett

Basstromme til bandmusikere står på gulvet med 2 sideben som støtte. De minste utgavene har som regel en forhøyningskant som løfter trommen i pedalenden.

Marsj-stortrommen derimot blir helst satt på et bærestativ eller festet til en sele som henges på kroppen. Dette for at stortrommen skal kunne fritt spilles med begge hender mens man marsjerer.

Konsertstortromme derimot er i de aller fleste tilfeller hengt opp i et stativ. Og da aller helst med gummistropper slik at den kan vibrere så fritt som mulig for at tonen skal kunne «synge».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]