Wittenberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Wittenberg
Wittenberg
Markedsplassen med rådhuset, Lutherstatuen og kirken

Våpen

Land Tyskland Tyskland
Delstat Sachsen-Anhalt Sachsen-Anhalt
Areal 240,32 km²
Befolkning 49 914 (2009)
Bef.tetthet 207,7 innb./km²
Høyde over havet 67

UNESCOs verdensarv
Minnesmerker etter Martin Luther i Eisleben og Wittenberg
Land Tyskland Tyskland
Sted Wittenberg og Eisleben
UNESCO Innskrevet ved UNESCOs 20. sesjon i 1996. Referansenr. 783.
Kriterium KULTUR, IV, VI
Se også Verdensarvsteder i Tyskland
Eksterne lenker

Lutherstadt Wittenberg, er en by i den tyske delstaten Sachsen-Anhalt, beliggende ved Elben. Wittenberg har en rekke bygninger fra 1400- og 1500-tallet. Byen ble ett av de viktigste sentra for tysk politikk, kunst og kultur i det 16. århundret.

Reformasjonen startet her i 1517 da Luther slo opp sine 95 teser på døren til slottskirken. Martin Luther, Philipp Melanchthon og Lucas Cranach den eldre arbeidet her. Luther, Melanchton og Fredrik den vise er gravlagt i byen. Husene til Luther og Melanchton, bykirken og slottskirken er fra 1996 oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv som minnesmerker over Luther.

Wittenberg var hovedstad i den saksiske Kurkreisen og residens for hertugene, senere kurfyrstene av Sachsen-Wittenberg. Senere ble byen også sentrum for kjemisk industri og et viktig jernbaneknutepunkt på strekningene Berlin-Leipzig og Magdeburg-Dresden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Statue av Luther på Marktplatz, rådhuset i bakgrunnen

Den eldste skriftlige dokumentasjon hvor Wittenberg nevnes er fra omkring 1180; byen skal ha blitt anlagt av flamske kolonister ved siden av en borg.

Viktige årstall og datoer[rediger | rediger kilde]

Kultur og severdigheter[rediger | rediger kilde]

Slottskirken

Verdensarvsteder[rediger | rediger kilde]

Slottskirken ble bygget mellom 1490 og 1509, og den indre utsmykningen er utført av Lucas Cranach den eldre og Albrecht Dürer. Etter at Martin Luther etter overleveringene, hadde slått opp sine teser her, varte det inntil 1524 før det ble holdt evangeliske gudstjenester. Under syvårskrigen ble slottskirken ødelagt og deretter gjenoppbygget. Andre severdigheter er Cranachuset og Hundertwasserskolen.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]