Pauke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pauker i orkestersammenheng.

Pauke er et slagverkinstrument som man kan spille toner på. Et annet navn på pauker er timpani. Pauken er en stor kobberkjele med et skinn av dyrehud eller av en kunstig etterligning. Man bruker en pedal til å stramme og slakke skinnet så man får de tonene man ønsker. Pauker finnes i forskjellige størrelser og kan stemmes forskjellig, slik at man ved å ha flere pauker har et bredt tonespekter til disposisjon. Pauker blir brukt blant annet i symfoniorkester og musikkorps.

Pauker består av en metallgryte med et trommeskinn av plast eller kalveskinn. Paukene har en pedal som brukes til å stemme og til å lage forskjellig tonehøyde. For å lage lyd slår paukisten på skinnet med køller. En paukist har alltid et helt lager av køller. De fleste er av filt, men de kan også være av tre. Jo bløtere køllene er, jo bløtere blir lyden.

Slaginstrumentene er den yngste gruppen i symfoniorkesteret. Deres oppgave er å skape og fremheve rytmen.

Slaginstrumentene har for en stor del sitt opphav i en rekke primitive instrumenter. Instrumentene ble først laget av ting fra naturen som umiddelbart kunne spilles på, for eksempel hule trestokker, fruktskall, hodeskall, stein og skjell. I symfoniorkesteret er det bare et lite utvalg av slaginstrumentene som har fått plass. I begynnelsen var det bare pauke og tromme som ble brukt, men i senere tid har slaginstrumentene blitt flertallige. Det er stort sett komponistens fantasi som idag setter begrensninger på hva slags slag – og rytme instrumenter som blir brukt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]