Pont du Gard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
Pont du Gard
UNESCOs verdensarv Pont du Gard
LandFrankrike Frankrike
StedGard (departement)
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs verdensarvkomités 9. sesjon i 1985. Referansenr. 344.
Kriterium I, III, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
Eksterne lenker

Pont du Gard er en akvedukt og bro i den sørlige del av Frankrike. Den ble bygd av romerne, og muligens ferdigstilt i 18 f.Kr., eventuelt noen tiår senere, ifølge nyere utgravinger. Akvedukten ligger nært Remoulins i departementet Gard.

Pont du Gard betyr bokstavelig «Broen over Gard-elven». Gard-elven, i dag Gardon, har gitt navn til departementet Gard.

Beskrivelse av akvedukten[rediger | rediger kilde]

Akvedukten er bygget i tre plan (etasjer) og er 49 m høy. Det lengste planet er 275 meter langt.

  • Nederste plan: 6 buer, 142 m lang, 6 m bred, 22 m høy
  • Midterste plan: 11 buer, 242 m lang, 4 m bred, 20 m høy
  • Øverste plan: 35 buer, 275 m lang, 3 m bred, 7 m høy
Vannreservoaret, castellum divisorum, i Nîmes som akvadukten ledet fram til. De runde hullene var for fordelingsledningene utover i byen

Nederste plan fungerer som vei, mens øverste plan har en innebygget vannkanal, som er 1,8 meter dyp, 1,2 meter bred og har et fall på 0,2 prosent. Den er et av de best bevarte eksempler på en romersk vannvei.

Akvedukten var en del av en 50 km langt vannledning, som ble forsynt med vann fra en kilde nær Uzès til bruk i den romerske by Nemausus, dagens Nîmes. Fallet på akvedukten var 34 cm/km (1/3000). Det vertikale fall var kun 17 m på den totale lengde av akvedukten.

Akveduktsystemet forsynte Nemausus (Nîmes) med 20 000 kubikkmeter vann pr. dag. Andre deler av vannsystemet som kan besiktiges i dag er castellum divisorium, vannfordelingshuset i Nîmes.

Akvedukten er bygget uten bruk av mørtel. Steinene som er brukt veier opp mot 6 tonn og holdes sammen av jernklemmer. Arbeidet kan ha beskjeftiget 800-1000 mann, og vart i inntil 15 år. Mens det tidligere var vanlig å datere arbeidet til ca. 19 f.Kr. er det nå vanlig å anta av det ble utført mellom år 40 og 60.

Point du Gard

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]