Hopp til innhold

Mont Perdu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pyrenéene, Mont Perdu
   UNESCOs verdensarv   
Mont Perdu er det midterste av fjellene Las Tres Sorores (de tre søstrene). Fra venstre: Cilindro de Marboré (3 328 moh), Mont Perdu (3 355 moh) og Soum de Ramond (3 263 moh)
LandSpanias flagg Spania
Frankrikes flagg Frankrike
StedPyreneene, regionene Aragón og Occitanie
Innskrevet1997
Kriterium III, IV, V, VII, VIII
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 773
Mont Perdu ligger i Europa
Mont Perdu
Mont Perdu (Europa)

Monte Perdido (spansk) eller Mont Perdu (fransk, begge navnene betyr det skjulte/tapte fjellet) er det tredje høyeste fjellet i Pyreneene, 3 355 moh. Fjellet ligger i Spania, nær den fransk-spanske grensen. Fra fransk side er fjellet skjult av fjelltoppene ovenfor Cirque de Gavarnie og Cirque d'Estaubé. Fjellet ligger midt i den spanske Ordesa y Monte Perdido nasjonalpark som ble opprettet i 1918.

Fjellet har vært et verdensarvområde siden 1997, og ble utvidet i 1999. Verdensarvområdet har nå en utstrekning på 306 km² og omfatter områder både i Spania og Frankrike.

Natur[rediger | rediger kilde]

Circo de Estaubé er en av botnene, de gryteformede fjelldalene

Fjellet er en typisk pyramidetopp, dannet av breskuring i istiden. Mont Perdu-breen på nordsiden av toppen har en utstrekning på 0,36 km².

Nasjonalparken har blitt utvidet siden den første fredningen i 1918; fra 21 til 156 km². Det finst mer enn 1500 blomsterarter, 171 fuglearter og 32 ulike pattedyr i Ordesa. En karakterart i parken er den store lammegribben. 5% av artene i området er endemiske.

Innenfor verdensarvområdet ligger på spansk side to av Europas største og dypeste canyoner. På fransk side ligger tre store botner, dalområder dannet gjennom bre-erosjon.

Verdensarvområdet har også en kulturlandskapsdimensjon: dette fjellområdet er preget av flere tusen års beiting fra husdyr.

Adkomst[rediger | rediger kilde]

Førstebestigningen var i 1802.

Det er lettest å nå fjellet fra den spanske sida. En rute begynner ved landsbyen Torla i Aragón langs den store Ordesadalen, og så opp gjennom Circo de Soaso før man må klatre opp ei bratt klippe til toppen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]