Mont Perdu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
UNESCOs verdensarv
Pyrenéene, Mont Perdu
Pyrenéene, Mont Perdu
Mont Perdu er det midterste av fjellene Las Tres Sorores (de tre søstrene). Fra venstre: Cilindro de Marboré (3 328 moh), Mont Perdu (3 355 moh) og Soum de Ramond (3 263 moh)
Land Spania Spania
Frankrike Frankrike
Sted Pyreneene, regionene Aragón og Midi-Pyrénées
UNESCO Innskrevet ved UNESCOs 21. sesjon i 1997. Referansenr. 773.
Kriterium III, IV, V, VII, VIII
Se også Verdensarvsteder i Europa
Eksterne lenker

Monte Perdido (spansk) eller Mont Perdu (fransk, begge navnene betyr det skjulte/tapte fjellet) er det tredje høyeste fjellet i Pyreneene, 3 355 moh. Fjellet ligger i Spania, nær den fransk-spanske grensen. Fra fransk side er fjellet skjult av fjelltoppene Cirque de Gavarnie og Estaube. Fjellet ligger midt i den spanske Ordesa y Monte Perdido nasjonalpark som ble opprettet i 1918.

Fjellet har vært et verdensarvområde siden 1997, og ble utvidet i 1999. Verdensarvområdet har nå en utstrekning på 306 km² og omfatter områder både i Spania og Frankrike.

Natur[rediger | rediger kilde]

Circo de Estaubé er en av botnene, de gryteformede fjelldalene

Fjellet er en typisk pyramidetopp, dannet av breskuring i istiden. Mont Perdu-breen på nordsiden av toppen har en utstrekning på 0,36 km².

Nasjonalparken har blitt utvidet siden den første fredningen i 1918; fra 21 til 156 km². Det finst mer enn 1500 blomsterarter, 171 fuglearter og 32 ulike pattedyr i Ordesa. En karakterart i parken er den store lammegribben. 5% av artene i området er endemiske.

Innenfor verdensarvområdet ligger på spansk side to av Europas største og dypeste canyoner. På fransk side ligger tre store botner, dalområder dannet gjennom bre-erosjon.

Verdensarvområdet har også en kulturlandskapsdimensjon: dette fjellområdet er preget av flere tusen års beiting fra husdyr.

Adkomst[rediger | rediger kilde]

Førstebestigningen var i 1802.

Det er lettest å nå fjellet fra den spanske sida. En rute begynner ved landsbyen Torla i Aragón langs den store Ordesadalen, og så opp gjennom Circo de Soaso før man må klatre opp ei bratt klippe til toppen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]