Troyes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Troyes
Troyes
Rue Champeaux

Våpen

LandFrankrike Frankrike
RegionGrand Est
DepartementAube
StatusKommune
Areal13,2 kvadratkilometer
Befolkning61 652 (2017)
Bef.tetthet4 670,61 innb./kvadratkilometer
Høyde over havet118 meter
ArrondissementTroyes
Ordfører
(maire)
François Baroin (UMP) (2008–2014)

Troyes
48°17′56″N 4°04′41″Ø

Troyes er en kommune i departementet Aube i regionen Grand Est nord i Frankrike. Troyes er hovedstad i departementet. Byen er naboby til Pont-Sainte-Marie og ligger ved elven Seine.

Katedralen St. Pierre et Paul i Troyes

Historie[rediger | rediger kilde]

Troyes har eksistert siden romertiden. I middelalderen vant byen seg et navn som sentrum for handel og det er den fremdeles. Ludvig den stamme ble kronet i byen i 878 av pave Johannes VII. Fyrsten i Champagne valgte Troyes som sete. I 1285, da Filip den smukke forente Champagne med kongeriket, hadde byen en rekke privilegier.

Johan den fryktløse, hertug av Burgund og alliert med England, ville gjøre byen til hovedstad i Frankrike i 1417. Han kom til enighet med Isabella av Bayern, kona til Karl VI av Frankrike, om at byen skulle ha hoff, råd og folkeforsamling med kontrollerende organer. I Troyes ble Henrik V av England 21. mai 1420 forlovet med Catherine, datter til Karl VI. Hun skulle etterfølge ham som dauphin. Fredsavtalen i Troyes fra 1420 skulle få slutt på hundreårskrigen. I 1429 vant Jeanne d’Arc byen tilbake fra engelsk herredømme.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Lacoste har sitt hovedkontor i byen. Det er også annen tekstil- og gummiindustri i byen. Ettersom den er en del av Champagne-distriktet, er det stor vinproduksjon her.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]