Hopp til innhold

Brødrene Lumière

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brødrene Lumière
De franske brødrene Auguste (1862–1954) og Louis Lumière (1864–1948) utviklet kinematografen, verdens første filmfremviser, og autokrommetoden, et system for fargefotografi.

Brødrene Lumière, bestående av Auguste (født 19. oktober 1862, død 10. april 1954) og Louis Lumière (født 5. oktober 1864, død 6. juni 1948), var to franske oppfinnere og forskere. De er særlig kjent for verdens første filmfremviser, den såkalte kinematografen, som ble demonstrert i 1895. De foretok også avgjørende eksperimenter innen fargefotografi og utviklet autokrommetoden.

Liv og arbeid[rediger | rediger kilde]

Brødrene Lumière ble født i den franske byen Besançon og vokste opp i Lyon hvor familien flyttet i 1870.

Faren, Antoine, var maler og fotograf, og etablerte et studio i Lyon. Begge brødrene begynte å arbeide for faren, og familiebedriften vokste. Familiebedriften omfattet i 1894 en fabrikk med 300 ansatte som produserte fotografiske plater.

Brødrene Lumière ble utfordret av sin far til å lage et apparat som kombinerte levende bilder med projeksjon. Den 13. februar 1894 fikk de patent på et kombinert filmkamera og fremviser, og den 22. mars 1895 etter arrangerte de en privat filmvisning. Den første forestillingen for et betalende publikum fant sted 28. desember i Paris, på Grand Café i Boulevard des Capucines.

Brødrene mente at deres oppfinnelse ikke hadde noen fremtid, men grunnla likevel det mest kjente fotografiske firmaet i Frankrike og fortsatte å eksperimentere med film resten av livet, deriblant med widescreen og fargefilm. De har fått hver sin stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Reklameplakat fra 1895 for Brødrene Lumières kinematograf i Paris

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]