Allan Kardec

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Allan Kardec (født 3. oktober 1804 som Hippolyte Léon Denizard Rivail i Lyon, død 31. mars 1869 i Paris) var en fransk lærer som bidro til å utvikle og utbre spiritismen i 1850-årene.

Han studerte i Sveits hos Johann Heinrich Pestalozzi. I 1826 åpnet han sin egen skole i Paris. Som lærer utga han 22 undervisningsbøker om grammatikk, matematikk og om pedagogiske teorier og metoder.

Ved siden av den spiritismen som fra 1848 ble utviklet av Margaret Fox og Kate Fox i Hydesville New York, er Kardacs modell den andre som vant utbredelse. Det er flere likhetstrekk mellom de to, men «et avgjørende skille er at Kardecs spiritisme inneholdt forestillinger om reinkarnasjon og karma».[1] Det var Kardec som introduserte begrepet spiritisme. Han tok sitt nye navn Kardec etter at han hadde fått meddelt at det hadde vært hans navn i et tidligere liv.

I alt skrev han fem bøker.[2] Utdrag fra hans hovedverk Åndenes bok er utgitt i antologien New Age, 2007. Boken inneholder referat fra åndekommunikasjon gjennom ulike medier.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kilde for sitat og vurderinger er Mehren & Skys innledning til New Age, 2007
  2. ^ geeaknorge.com Allan Kardec, biografi

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]