André-Marie Ampère

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Ampère» leder hit. For SI-enheten, se Ampere
André-Marie Ampère
Ampere Andre 1825.jpg
Født20. januar 1775
Lyon
Død10. juni 1836 (61 år)
Marseille
Gravlagt Cimetière de Montmartre
Ektefelle Julie Carron
Mor Jeanne Antoinette de Sarcey
Barn Jean-Jacques Ampère
Utdannet ved École Polytechnique
Beskjeftigelse Fysiker, matematiker, ingeniør, filosof
Nasjonalitet Frankrike
Medlem av
10 oppføringer
Royal Society (1827–), Société philomathique de Paris, Det franske vitenskapsakademiet (1814–), Vitenskapsakademiet i St. Petersburg (1827–), Royal Society of Edinburgh, Det russiske vitenskapsakademi, Det prøyssiske vitenskapsakademiet, Accademia Nazionale delle Scienze detta dei XL, Académie royale des sciences, des lettres et des beaux-arts de Belgique (1825–), Kungliga Vetenskapsakademien (1828–)
Utmerkelser Ridder av Æreslegionen
Signatur
André-Marie Ampères signatur

André-Marie Ampère (født 20. januar 1775 i Lyon, død 10. juni 1836 i Marseille) var en fransk fysiker og matematiker. Han er mest kjent for å ha satt opp en definisjon for elektrisk strøm og laget et instrument for å måle elektrisk strøm, han er også kjent for oppdagelsen av elektromagnetisme. SI-enheten ampere er oppkalt etter ham.

André-Marie Ampère ble født inn i en velstående familie i byen Lyon, Frankrike, 20. januar 1775. Hans far var Jean-Jacques Ampère, en forretningsmann; hans mor var Jeanne Antoinette Desutières-Sarcey, den foreldreløse datter av en silke-kjøpmann. André-Maries foreldre hadde allerede en datter, Antoinette, født to år før André-Marie. Han fant en vanlig jobb som matematikklærer i 1799. I løpet av få år ble han utnevnt til professor i fysikk og kjemi ved École Centrale i Bourg-en-Bresse i 1802.

Han ble begravet på Cimetière de Montmartre.

Den norske batteridrevne bilfergen MF «Ampere» er oppkalt etter ham.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)