Croix-Rousse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 45°46′28,301″N 4°49′54,232″Ø

UNESCOs verdensarv
Lyons historiske bygninger og anlegg
Lyons historiske bygninger og anlegg
Croix-Rousse ved Saônes bredd
LandFrankrike Frankrike
StedLyon
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs 22. sesjon i 1998. Referansenr. 872.
Kriterium II, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
Eksterne lenker

Croix-Rousse er en bydel i Lyon i Frankrike. Bydelen ligger nord for sentrum mellom elvene Saône og Rhône og grenser i sør til bydelen Presqu'île. Den består av to deler: den ene blir kalt Les Pentes (bakkene eller skrenten) i det 1. arrondissement og den andre Le Plateau (høyden) i det 4. arrondissement. Høyden Croix-Rousse ligger 254 meter over havet.

Navnet Croix-Rousse kommer av det røde korset som ble reist her av kristne i det 16. århundret. Korset var rødbrunt av farge og kom fra Couzon-au-Mont-d'Or.

Bydelen Croix-Rousse er historisk knyttet til produksjon av silkestoffer. Det var særlig i det 18. århundret at silkeveveriene flyttet hit fra bydelen Vieux Lyon. Veveriarbeiderne (Canuts) led under svært dårlige arbeidsvilkår, og de protesterte under det som senere kom til å hete Canutrevoltene. Den første oppstanden, i oktober 1831 regnes som et av de første arbeideropprør overhodet.

Croix-Rousse ble kalt for la colline qui travaille (åsen som arbeider) i kontrast til Fourvièreåsen som gikk under navnet la colline qui prie (åsen som ber).

Deler av bydelen er oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv sammen med andre deler av byens historiske sentrum. Det dreier seg om kvartalene langs Boulevard de la Croix-Rousse og områdene sør for denne.

De viktigste severdighetene er Place Sathonay, det antikke Amphithéâtre des Trois Gaules, kirken Saint-Bruno des Chartreux, gaten Montée de la Grand Côte med traboulene (trappehusene) og silkeveverimuseet La maison des canuts.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]