Hopp til innhold

Montauban

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Montauban
Oksitansk:Montalban
Gamlebrua (Pont vieux) og Ingres-museet

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionOccitanie
ArrondissementMontauban
StatusKommune
Ligger vedTarn[1]
Aveyron[2]
Postnummer82000
Areal135,17 km²[3]
Befolkning61 919[4] (2021)
Bef.tetthet458,08 innb./km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

207
72
Høyde o.h.87 meter
Nettsidewww.montauban.com
Kart
Montauban
44°01′02″N 1°21′18″Ø

Montauban (oksitansk: Montalban) er en kommune i departementet Tarn-et-Garonne i regionen Occitanie i sør-Frankrike. Den er hovedby i departementet og ligger 31 km nord for Toulouse.

Byen, som for det meste er bygget av rødlig tegl, ligger på høyre bredd av elva Tarn ved dens samløp med Tescou.

Beleiringen av Montauban i 1621, av Matthäus Merian 1646.

Montauban er den nest eldste (etter Mont-de-Marsan) av bastidene i det sørlige Frankrike. Byen ble grunnlagt i 1144 da Alfonso Jordan, greve av Toulouse, innvilget den et liberalt charter. Innbyggerne kom hovedsakelig fra Montauriol, en landsby som hadde vokst opp rundt det nærliggende St. Théodard-klosteret.

På 1200-tallet led byen mye under albigensernes herjinger og fra Inkvisisjonen, men innen 1317 hadde den hentet seg tilstrekkelig inn til å bli valgt av pave Johannes XXII sete for et bispedømme hvor St Théodards basilika ble katedralen.

Ved freden i Brétigny i 1360 ble byen overdratt til engelskmennene, men de ble kastet ut av innbyggerne i 1414. I 1560 sluttet biskopene og magistratene seg til protestantismen, utviste munkene og ødela katedralen. Ti år senere ble den en av de fire hugenott-festningene under freden i Saint-Germain, og dannet en liten uavhengig republikk. Den var hovedkvarteret under hugenottopprøret i 1621, og sto imot en 86 dager lang beleiring av Ludvig XIII. Den overga seg ikke til kongen før etter La Rochelles fall i 1629, da dens befestninger ble ødelagt av kardinal Richelieu. Protestantene ble igjen utsatt for forfølgelser etter at Ediktet i Nantes ble trukket tilbake i 1685.

Under andre verdenskrig ble Leonardo da Vincis «Mona Lisa» en kort tid skjult i et hemmelig hvelv bak en vinkjeller i Montauban.

Montaubans kommersielle betydning er hovedsakelig grunnet byens stilling som handelsplass for jordbruksprodukter, hester, vilt og fjærfe. Industrien er i mindre skala, og omfatter gartnerier, veverier, møller, trelast og produksjon av møbler med mere.

Transport

[rediger | rediger kilde]

Byen er et jernbaneknutepunkt, og stasjonen Gare de Montauban-Ville-Bourbon har forbindelser til Toulouse, Bordeaux, Paris, Brive-la-Gaillarde, Marseille og flere regionale destinasjoner. Montauban har forbindelse vannveien til Garonne via Canal de Montech.

Kjente personer fra Montauban

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Sandre, www.sandre.eaufrance.fr[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Sandre, www.sandre.eaufrance.fr[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ répertoire géographique des communes, Institut national de l'information géographique et forestière, Wikidata Q20894925, https://geoservices.ign.fr/documentation/diffusion/index.html 
  4. ^ (på fr) Populations légales 2021, INSEE, 28. desember 2023, Wikidata Q124036546, https://www.insee.fr/fr/statistiques/7728826 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]