Rouen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rouen
Rouen

Våpen

LandFrankrike Frankrike
RegionNormandie
DepartementSeine-Maritime
StatusKommune
Areal21,38 km²
Befolkning111 553 (2011)
Bef.tetthet5 217,6 innb./km²
Høyde over havet10 meter
ArrondissementRouen
Ordfører
(maire)
Valérie Fourneyron (2008–2014)

Rouen
49°26′35″N 1°6′9″E

Rouen er en kommune i departementet Seine-Maritime i regionen Normandie nord i Frankrike. Rouen er den historiske hovedstaden i Normandie og er i dag administrativt hovedsete både i regionen Normandie og i departementet Seine-Maritime. Byen var en av de største og rikeste byene i middelalderen og ble avstått av den karolingiske kongen Karl den enfoldige til Gange-Rolf i 911. Rouen var setet til Exchequer av Normandie og spilte en stor rolle i den engelske historien som en av hovedstedene av England sammen med London i periodene til angelnormanniske dynastiene. Den eldste delen av Rouens bykjerne, men sin trehusbebyggelse, katedral og mange kirker, står på UNESCOs Verdensarvsliste.

Gata i Rouen
Katedralen i Rouen

Olav Haraldsson skal ha blitt døpt i Rouen ca. 1013. Det var i Rouen at engelskmennene brente Jeanne d’Arc på bålet i 1431. I 2011 hadde selve byen Rouen 111 553 innbyggere, mens storbyområdet har omtrent 650 000 innbyggere.

En av byens videregående skoler, Lycée Pierre Corneille, har siden 1918 tatt imot norske elever for treårig utdannelse som ender med fransk baccalaureat. Det tas for tiden opp 8 elever hvert år gjennom DIKU, Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetssikring i høyere utdanning. Den tradisjonsrike skolen, som ble grunnlagt av jesuittene for over 500 år siden, har også skolert kjente franske forfattere som Gustave Flaubert, Guy de Maupassant og tragedielegenden som har gitt skolen sitt nåværende navn, Pierre Corneille.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Byen ligger langs elven Seinen, som renner inn fra Paris i sørøst og deler byen i to. Den historiske bykjernen ligger på nordsiden av elven (rive droite). I dag består byen også av den nyere bebyggelsen på sørsiden av elven (rive gauche), samt øya île Lacroix. Rouen er en viktig havneby og elvebreddene preges av havnelagre og industri.

Områdene rundt byen består av skoger, åser og dalfører. Bratte bakker reiser seg nord for byen, hvor kommunene Mont-Saint-Aignan og Bois-Guillaume ligger med utsikt over byen. Sør for Rouen flater landskapet ut.

Rouen ligger omtrent en times togtur nordvest for Paris.

Museer[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]