Rouen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rouen

Våpen

Kart over Rouen

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionNormandie
DepartementSeine-Maritime
ArrondissementRouen
StatusKommune
Ligger vedSeine[1]
Postnummer76000
Areal21,38 km²[2]
Befolkning114 083[3] (2021)
Bef.tetthet5 335,97 innb./km²
Høyde o.h.10 meter
Nettsiderouen.fr/
Politikk
MaireValérie Fourneyron (2008–2014)
Kart
Rouen
49°26′35″N 1°06′09″Ø

Gate i Rouen.
Katedralen i Rouen.

Rouen er en bykommune i departementet Seine-Maritime i regionen Normandie nord i Frankrike. Rouen er den historiske hovedstaden i Normandie, og i dag administrativt hovedsete både for regionen Normandie og for departementet Seine-Maritime. Byen var en av de største og rikeste byene i middelalderen og ble avstått av den karolingiske kongen Karl den enfoldige til Gange-Rolf i 911. Rouen var sete for skattmesteren av Normandie og spilte en stor rolle i engelsk historie, som en av Englands hovedsteder sammen med London i de engelsk-normanniske dynastienes periode. Den eldste delen av Rouens bykjerne, med sin trehusbebyggelse, katedral og mange kirker, står på UNESCOs Verdensarvsliste.

I 2011 hadde selve byen Rouen 111 553 innbyggere, mens storbyområdet har omtrent 650 000 innbyggere.

Olav Haraldsson skal ha blitt døpt i Rouen ca. 1013. Slavehandel i Rouen på den tid bekreftes av blant andre den normanniske klerken Garnier, bosatt i byen på starten av 1000-tallet. I sin bok forteller han om naboen sin, iren Moriuht, som ble fanget sammen med sin kone av vikinger i Irland. De ble solgt hver for seg som slaver, men Moriuht klarte å kjøpe seg fri og dro til Rouen på leting etter sin kone som var blitt solgt der. Han fant henne i en mølle sør for byen og løskjøpte henne, og sammen slo de seg ned i Rouen,[4] der engelskmennene brente Jeanne d’Arc på bålet i 1431.

En av byens videregående skoler, Lycée Pierre Corneille, har siden 1918 tatt imot norske elever for treårig utdannelse som ender med fransk baccalaureat. Det tas for tiden opp 8 elever hvert år gjennom DIKU, Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetssikring i høyere utdanning. Den tradisjonsrike skolen, som ble grunnlagt av jesuittene for over 500 år siden, har også skolert kjente franske forfattere som Gustave Flaubert, Guy de Maupassant og tragedielegenden som har gitt skolen sitt nåværende navn, Pierre Corneille.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Byen ligger langs elven Seinen, som renner inn fra Paris i sørøst og deler byen i to. Den historiske bykjernen ligger på nordsiden av elven (rive droite). I dag består byen også av den nyere bebyggelsen på sørsiden av elven (rive gauche), samt øya île Lacroix. Rouen er en viktig havneby og elvebreddene preges av havnelagre og industri.

Områdene rundt byen består av skoger, åser og dalfører. Bratte bakker reiser seg nord for byen, hvor kommunene Mont-Saint-Aignan og Bois-Guillaume ligger med utsikt over byen. Sør for Rouen flater landskapet ut.

Rouen ligger omtrent en times togtur nordvest for Paris.

Museer[rediger | rediger kilde]

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Rouen

Referanse: INSEE
Referanse: INSEE

Referanse: INSEE[5]


Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sandre, www.sandre.eaufrance.fr[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ répertoire géographique des communes, Institut national de l'information géographique et forestière, Wikidata Q20894925, https://geoservices.ign.fr/documentation/diffusion/index.html 
  3. ^ (på fr) Populations légales 2021, INSEE, 28. desember 2023, Wikidata Q124036546, https://www.insee.fr/fr/statistiques/7728826 
  4. ^ Tore Skeie: Hvitekrist (s. 278), forlaget Gyldendal, Oslo 2018, ISBN 978-82-05-49527-3
  5. ^ Chiffres clés - Évolution et structure de la population

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]