Haute-Savoie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Haute-Savoie
La Balme-de-Thuy.jpg

Flagg

Våpen

Kart over Haute-Savoie

LandFrankrike Frankrike
RegionAuvergne-Rhône-Alpes
Grunnlagt14. juni 1860
TidssoneUTC+01:00, UTC+2:00
Areal4 388 km²
Befolkning738 088 (2010)
Bef.tetthet168,21 innb./km²
Høyde over havet1 160 meter
NettsideNettside

Haute-Savoie
46°00′00″N 6°20′00″Ø

Haute-Savoie (norsk: Øvre Savoie) er et fransk departement i regionen Auvergne-Rhône-Alpes øst i Frankrike, som har grense både til Sveits og Italia. Hovedstaden i departementet er Annecy. I nord ligger Genfersjøen og Sveits; i sør og sørøst ligger Mont Blanc og fjellkjeden Aravis. Innkjøringen på fransk side til Mont Blanc-tunnelen til Italia ligger i Haute-Savoie. Området er kjent for vintersport, og de aller første olympiske vinterleker ble arrangert i Chamonix i 1924.

Haute-Savoie er et av to departementer i det tidligere grevskapet og hertugdømmet Savoie som ble annektert av Frankrike 24. mars 1860 (det andre er Savoie).

Geografi[rediger | rediger kilde]

Haute-Savoie består av 4 arrondissementer, inndelt i 294 kommuner og 35 kantoner. I nord grenser departementet mot den sveitsiske kantonen Genève og Genfersjøen; i øst til den sveitsiske kantonen Wallis og Aostadalen i Italia; i vest til det franske departementet Ain, og i sør til departmentet Savoie.

Haute-Savoie har den største høydeforskjellen av alle departementer i Frankrike; laveste punkt er 250 moh i Rhône-dalen, og det høyeste er Mont Blanc på 4810 moh.[1] Noen av verdens mest kjente skidestinasjoner ligger i Haute-Savoie.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

frankrikestubbDenne frankrikerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.