Place Stanislas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Place Stanislas, Place de la Carrière og Place d'Alliance i Nancy
   UNESCOs verdensarv   
Place Stanislas ble anlagt i 1752-55 som en «place royale» som gest fra hertug Stanisław til hans svigersønn Ludvig XV
LandFrankrikes flagg Frankrike
StedNancy, Lorraine
Innskrevet1983
Kriterium I, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 229
Place Stanislas ligger i Frankrike
Place Stanislas
Place Stanislas (Frankrike)

Place Stanislas (ofte omtalt som Place Stan) er et torg i byen Nancy i Lorraine i Frankrike. Torget ble fra 1752-55 utviklet som del av en ny byplan, vedtatt av hertug Stanisław og tegnet av arkitekt Emmanuel Héré de Corny.

Triumfbuen Arc Héré, oppkalt etter arkitekten Emmanuel Héré de Corny
Plan over torget

Sammen med de to torgene Place de la Carrière og Place d'Alliance, som ligger i umiddelbar nærhet og er en del av den samme byplanen, ble torget i 1983 oppført på UNESCOs verdensarvliste, som et eksempel på storartet byplanlegging. Disse to andre torgene ligger i forlengelsen av Place Stanislas' akser.

Historie[rediger | rediger kilde]

Torget var tenkt som et hovedprosjekt i den nye byplanen som hertug Stanisław igangsatte for å bygge sammen den gamle byen med den nye byen, anlagt av hertug Charles III i 1588. Planen knyttet også sammen byens rådhus og regjeringsbygningen. Hertug Stanisław hadde tidligere være konge av Polen i to omganger, men var blitt avsatt. Han mottok Lorraine som et «personlig hertugdømme» ut sin livstid av svigersønnen, den franske kongen Ludvig XV.

Både torget og bygningene rundt det ble tegnet av Stanisławs hoffarkitekt Emmanuel Héré de Corny (1705–63). En bronsestatue av Ludvig XV ble utført av Barthélémy Guibal og Paul-Louis Cyfflé. Statuen ble revet under den franske revolusjonen og erstattet med en enkel bevinget figur. Torget ble omdøpt til «Place du Peuple», senere til «Place Napoléon». Torget fikk sitt nåværende navn etter at det i 1851 ble satt opp en bronsestatue av hertug Stanisław (Stanislas på fransk), utført av Georges Jacquot (1794–1874).

Plan[rediger | rediger kilde]

Torget måler 125 x 106 meter. Det er dekker med lys okerstein, med to svarte diagonaler i kryss over plassen.

Rådhuset opptar torgets sørside, sammen med en rettsbygning. I vest ligger Musée des Beaux Arts i et bygg som tidligere var medisinsk fakultet. Torgets østside preges av et hotell og operaen, som tidligere var biskopens palass. Av militærstrategiske grunner var bygningene på nordsiden lavere.

I torgets nordvestre og nordøstre hjørner er det fontener. En triumfbue, Arc Héré rammer inn midtaksegaten som leder ut av torget mot nord. Gaten går til Place de la Carrière, hvor den blir en treomkranset aveny, med symmetriske bygninger i hele sin lengde.

I vår tid[rediger | rediger kilde]

Fra 1958 til 1983 ble torget brukt som parkeringsplass. Fra 2004-05 ble torget restaurert, for å stå nyoppusset til 250-årsjubileet i mai 2005.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]