Provence-Alpes-Côte d’Azur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Provence-Alpes-Côte d'Azur
Giens 1.JPG

Flagg

Våpen

Kart over Provence-Alpes-Côte d'Azur

LandFrankrike Frankrike
StatusRegion
Grunnlagt9. juli 1972
Oppkalt etterProvence, Alpene, Den franske riviera
Adm. senterMarseille
Areal31 400 km²
Befolkning5 081 101[1] (2019)
Bef.tetthet161,82 innb./km²

Provence-Alpes-Côte d'Azur
44°N 6°Ø

Provence-Alpes-Côte d'Azur, ofte bare kalt Provence, er en region i det sydøstlige Frankrike. Regionen består av de seks departementene Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Var og Vaucluse. Administrasjonssenteret Marseille har 1,4 millioner innbyggere, og er den nest største byen i Frankrike etter Paris. Provence-Alpes-Côte d'Azur er med sine nesten 4,9 millioner innbyggere (2010) den tredje mest folkerike regionen i Frankrike.[2]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Regionen grenser til Middelhavet i sør, Italia i øst, regionen Languedoc-Roussillon i vest og regionen Rhône-Alpes i nord. Brorparten av Provence består av fjell, men ved elven Rhône og kystlandskapet Côte d'Azur, eller Rivieraen, er landskapet flatt. I fjellene finnes dype daler med elver. Rivieraen er kanskje den mest kjente delen av Provence. Her er det store og små byer som også er meget kjente som for eksempel Marseille, Toulon, Grasse, Cannes, Antibes, Avignon, Aix-en-Provence og Nice. Provence er et ettertraktet feriested og byer som Saint-Tropez, Cassis, Bandol og mange andre er hyppig besøkt av turister.

Langs kysten finnes mange strender. Kystklimaet er mildt. Innlandet er svært varmt om sommeren, om vinteren er det kaldt og vått.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

I dag dominerer to virksomheter næringslivet: Havnetrafikken fra Frankrikes største havn Fos-sur-Mer (Marseille), og forskning og teknologi i IT- og forskningsregionen Sophia-Antipolis. I regionen dyrkes det også vindruer, frukt, oliven, grønnsaker og blomster.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]