Provence-Alpes-Côte d’Azur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Provence-Alpes-Côte d'Azur

Flagg

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
StatusRegion
Grunnlagt11. januar 1970
Oppkalt etterProvence
Adm. senterMarseille
Areal31 400 km²
Befolkning5 127 840[1] (2021)
Bef.tetthet163,31 innb./km²
SpråkOksitansk Rediger på Wikidata
Nettsidewww.maregionsud.fr/
Kart
Provence-Alpes-Côte d'Azur
44°N 6°Ø

Provence-Alpes-Côte d'Azur, ofte bare kalt Provence, er en region i det sydøstlige Frankrike. Regionen består av de seks departementene Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Var og Vaucluse. Administrasjonssenteret Marseille har 1,4 millioner innbyggere, og er den nest største byen i Frankrike etter Paris. Provence-Alpes-Côte d'Azur er med sine nesten 4,9 millioner innbyggere (2010) den tredje mest folkerike regionen i Frankrike.[2]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Regionen grenser til Middelhavet i sør, Italia i øst, regionen Languedoc-Roussillon i vest og regionen Rhône-Alpes i nord. Brorparten av Provence består av fjell, men ved elven Rhône og kystlandskapet Côte d'Azur, eller Rivieraen, er landskapet flatt. I fjellene finnes dype daler med elver. Rivieraen er kanskje den mest kjente delen av Provence. Her er det store og små byer som også er meget kjente som for eksempel Marseille, Toulon, Grasse, Cannes, Antibes, Avignon, Aix-en-Provence.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

I dag dominerer to virksomheter næringslivet: Havnetrafikken fra Frankrikes største havn Fos-sur-Mer (Marseille), og forskning og teknologi i IT- og forskningsregionen Sophia-Antipolis. I regionen dyrkes det også vindruer, frukt, oliven, grønnsaker og blomster.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]