Amienskatedralen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amienskatedralen
   UNESCOs verdensarv   
Katedralens vestfasade
LandFrankrikes flagg Frankrike
StedAmiens
Innskrevet1981
Kriterium I, II
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 162
Amienskatedralen ligger i Frankrike
Amienskatedralen
Amienskatedralen (Frankrike)

Amienskatedralen (fransk: Cathédrale Notre-Dame d'Amiens) er den høyeste, fullstendige katedralen i Frankrike, med det største innvendige volumet (estimert til 200 000 m³). Hvelvets midtskip er 42,30 meter høyt, det høyeste midtskip i Frankrike. Denne monumentale katedralen finnes i Amiens, hovedstaden i Picardie, i Sommedalen, noe over 100 kilometer nord for Paris.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den sparsomme dokumentasjonen fra byggingen av den gotiske katedralen kan komme av brannene som ødelagte arkivene i 1218 og igjen i 1258—en brann som også ødela selve katedralen. Biskop Evrard de Fouilly iverksatte arbeidet på katedralen i 1220. Robert de Luzarches var arkitekten til 1228, og ble fulgt av Thomas de Cormont til 1258. Hans sønn, Renaud de Cormot, var arkitekt til 1288. Corbies krøniker gir en fullbyrdelsesdato for katedralen i 1266. Likevel fortsatte avsluttende arbeider. Gulvene er dekket med forskjellige utforminger, så som svastikadekorasjoner. Labyrinten ble innsatt i 1288. Tallrike skulpturer kan ses i katedralen. Katedralen inneholder det påståtte hodet til Johannes Døperen, en relikvie brakt fra Konstantinopel av Wallon de Sarton da han vendte tilbake fra det fjerde korstog.

Amienskatedralen huset flere bemerkelsesverdige begivenheter, innbefattet ekteskapet til Charles VI til Isabella av Bayern i 1385. Til tross for kamper rundt Amiens under første og andre verdenskrig, unnslapp katedralen alvorlige skader.

Av vestfasadens speil er det som viser til Vincent av Beauvais' Speculum Universale den mest berømte. Den er oppdelt i flere encyklopediske skulptursuiter – Speculum doctrinale (håndens og åndens arbeide), Speculum morale (hvordan dydene overvinner lastene), Speculum historiale (den bibelske fortelling) – og etterfølges av relieffer med scener fra menneskets liv i årets tolv måneder og zodiakens stjernetegn.

Midtskipet har en innvendig høyde på 42,3 meter (jevnfør med Notre-Dames 26 meter). Midtskipets arkader opptar mer enn halve høyden. De vertikale elementene balanseres mot horisontale i form av triforier og rekker med kapiteler.

Statuer av helgener i katedralens portal har blitt identifisert som de lokalt beærede Victoricus, Fuscian og Gentian, St. Domitius, St. Ulfia og St. Fermin.[1] I 1981 ble katedralen opptatt i UNESCOs verdensarvliste.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «columbia.edu Amiens Cathedral Project». Arkivert fra originalen 15. desember 2010. Besøkt 6. august 2007. 
  2. ^ «Amienskatedralen – Verdensarvnettside». Arkivert fra originalen 23. oktober 2007. Besøkt 6. august 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]