Oise

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dette er en artikkel om elven Oise. For departementet, se Oise (departement)
Oise
L'Isle-Adam - Oise - Ecluse 01.jpg
LandBelgia, Frankrike
Lengde341 km
Nedbørfelt17 000 km²
Middelvannføring110 /s
StartHainaut
MunningSamløp med Seine
SideelverAisne
Oise
Kart
Oise
49°59′48″N 4°20′42″Ø

Oise er en elv i Belgia og Frankrike. Den er en av sideelvene til Seine fra høyre med en total lengde på 341 km.[1] Elven har sitt utspring i den belgiske provinsen Hainaut, sør for landsbyen Chimay. Den krysser grensen til Frankrike og munner ut i Seinen i Conflans-Sainte-Honorine, nær Paris. Den største sideelven til Oise er Aisne.

Bosetninger langs elven[rediger | rediger kilde]

Oise renner gjennom følgende département og landsbyer i Frankrike:

Skipsfart[rediger | rediger kilde]

Oise har lenge spilt en viktig rolle i innenlands skipsfart. Den vil bli en ennå viktigere vannvei når kanalen Seine-Nord blir ferdig. Da blir elven knyttet opp til det store kanalsystemet i Nord-Frankrike. Seine-Nord vil erstatte den gamle Canal de Saint Quentin og den nåværende Canal du Nord, som har kapasitet langt under standard. Når den nye Seine-Nord-kanalen er ferdig vil større fartøy kunne transportere varer mellom elven Seinen (og Paris-området) og havnene i Dunkerque, Antwerpen og Rotterdam, eller lenger inn i andre deler av Europa.

Selv i dag er Oise kanalisert for å ta store fartøy, men tørke og den frie høyden under broene avgrenser kapasiteten. De sju slusene (i tillegg til to i kanalen fra Oise) kan ta fartøy på 110 ganger 11,45 meter gjennom elven og kanalen til Pont l'Évêque, der den går ut i Canal du Nord. Lenger opp i elven, fra Pont l'Évêque, ligger det en kanal som har kapasitet avgrenset til Freycinet-standarden (38 x 5 meter).

Sideelver[rediger | rediger kilde]

Høyre side[rediger | rediger kilde]

Venstre side[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sandre Portail national d'accès aux référentiels sur l'eau | Fiche cours d'eau». services.sandre.eaufrance.fr. Besøkt 23. desember 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]