Oise

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dette er en artikkel om elven Oise. For departementet, se Oise (departement)
Oise
Oise

Kart over Oise

LandBelgia, Frankrike
Lengde341 km 
Nedbørfelt17 000 km² 
Middelvannføring110 /s 
StartHainaut
MunningSamløp med Seine
SideelverAisne

Oise er en elv i Belgia og Frankrike. Den er en av sideelvene til Seine fra høyre med en total lengde på 341 km.[1] Elven har sitt utspring i den belgiske provinsen Hainaut, sør for landsbyen Chimay. Den krysser grensen til Frankrike og munner ut i Seinen i Conflans-Sainte-Honorine, nær Paris. Den største sideelven til Oise er Aisne.

Bosetninger langs elven[rediger | rediger kilde]

Oise renner gjennom følgende département og landsbyer i Frankrike:

Skipsfart[rediger | rediger kilde]

Oise har lenge spilt en viktig rolle i innenlands skipsfart. Den vil bli en ennå viktigere vannvei når kanalen Seine-Nord blir ferdig.Da blir elven knyttet opp til det store kanalsystemet i Nord-Frankrike. Seine-Nord vil erstatte den gamle Canal de Saint Quentin og den nåværende Canal du Nord, som har kapasitet langt under standard. Når den nye Seine-Nord-kanalen er ferdig vil større fartøy kunne transportere varer mellom elven Seinen (og Paris-området) og havnene i Dunkerque, Antwerpen og Rotterdam, eller lenger inn i andre deler av Europa.

Selv i dag er Oise kanalisert for å ta store fartøy, men tørke og den frie høyden under broene avgrenser kapasiteten. De sju slusene (i tillegg til to i kanalen fra Oise) kan ta fartøy på 110 ganger 11,45 meter gjennom elven og kanalen til Pont l'Évêque, der den går ut i Canal du Nord. Lenger opp i elven, fra Pont l'Évêque, ligger det en kanal som har kapasitet avgrenset til Freycinet-standarden (38 x 5 meter).

Sideelver[rediger | rediger kilde]

Høyre side[rediger | rediger kilde]

Venstre side[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sandre Portail national d'accès aux référentiels sur l'eau | Fiche cours d'eau». services.sandre.eaufrance.fr. Besøkt 23. desember 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]