Créteil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Créteil
Creteil Eglise Saint-Christophe.jpg
Kirken Saint-Christophe i Créteil

Våpen

LandFrankrike Frankrike
RegionÎle-de-France
DepartementVal-de-Marne
StatusKommune
Postnummer94000
Areal11,46 km²
Befolkning92 265 (2018)
Bef.tetthet8 051,05 innb./km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

74
31
Høyde over havet63 meter
ArrondissementCréteil
Ordfører
(maire)
Laurent Cathala

Créteil
48°46′40″N 2°27′11″Ø

Créteil er en kommune i den sørøstlige forstadsområdet til Paris i Frankrike. Det ligger 11,5 km fra sentrum av Paris. Créteil er préfecture (hovedstad) i departementet Val-de-Marne samt sete for arrondissementet Créteil. Byen er dessuten sete for et romersk-katolsk bispedømme og av en av Frankrikes 30 landsdekkende académies (distrikter) i Undervisningsdepartementet.

Navn[rediger | rediger kilde]

Navnet Créteil ble registrert første gang som Cristoïlum i martyrologiet skrevet av en munk kalt Usuard i 865. Navnet Cristoïlum kommer fra keltiske ordet ialo (som betyr «Skoglysning», «lysning», «stedet for») suffiks til en pre-latinske radikale crist- hvis betydning er fortsatt uklart. Noen tror Crist er et keltisk ord som betyr "ås", beslektet med Latinske crista og moderne fransk crête, i så fall betydningen av Cristoïlum ville være «lysning på åsryggen» eller «stedet på ryggen». En mer tradisjonell etymologi var at Crist henviser til Jesus Kristus, på grunn av en meget gammel tilstedeværelsen av kristendommen i Créteil og ærbødighet for Saint Agoard og Saint Aglibert, led martyrdøden i Créteil rundt år 400.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Créteil er en by i det sørøstre forstadsområdet til Paris. Elven Marne går gjennom byen ikke langt fra stedet hvor Marne mater inn i Seinen i Charenton-le-Pont. Området er en elveslette erodert av handlingene til Marne og Seine. Tilstøtende kommuner inkluderer Maisons-Alfort, Saint-Maur-des-Fossés, Bonneuil-sur-Marne, Limeil-Brévannes, Valenton, Choisy-le-Roi og Alfortville.

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Créteil

Referanse:INSEE

Referanse: INSEE[1]Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]