Hopp til innhold

Île-de-France

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Île-de-France (region)»)
Île-de-France
LandFrankrikes flagg Frankrike
StatusRegion
Historisk provins
Grunnlagt4. juni 1960
Oppkalt etterKongeriket Frankrike
Adm. senterParis
Retningsnummer01
Areal12 012 km²
Befolkning12 317 279[1] (2021)
Bef.tetthet1 025,41 innb./km²
Nettsidewww.iledefrance.fr/
Kart
Île-de-France
48°51′08″N 2°19′03″Ø

Departementer i regionen Île-de-France. Paris og de tre små departementene ligger innerst (Petite couronne), mens de fire store departementene (Grande couronne) ligger ytterst.

Île-de-France er både en historisk provins og siden 1961 en av de franske administrative regionene. Den er med sine nesten 12 millioner innbyggere[2] landets økonomiske og befolkningsmessige sentrum, og her ligger Frankrikes hovedstad Paris. Regionen består av de fire indre departementene Hauts-de-Seine, Paris, Seine-Saint-Denis og Val-de-Marne, samt de fire ytre departementene Val-d'Oise, Essonne, Seine-et-Marne og Yvelines.

Navnet betyr direkte oversatt «Frankrikes øy» og henspiller på hvordan området ligger omgitt som en øy av vannet i fire elver: Seine, Marne, Oise, og Beuvronne. Île-de-France ble som region opprettet i 1961. På folkemunne kalles området oftest Région Parisienne – «Paris-regionen».

Geografisk er Île-de-France en topografisk forsenkning rundt elven Seine der denne møtes av sideelven Marne. Nede i forsenkningen brer Paris og dens forsteder utover, og på slettelandet ligger byens tre hovedflyplasser.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Île-de-France er kjent siden 1387, som en videreutvikling av det eldre navnet Pays-de-France. Historisk har dette området vært direkte len under kongen, i motsetning til andre franske områder som i middelalderen var len under andre føydalherrer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]