Ny-Caledonias barriererev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ny-Caledonias lagune; barriererevets økosystem og artsmangfold
   UNESCOs verdensarv   
LandNy-Caledonias flagg Ny-Caledonia
Innskrevet2008
Kriterium VII, IX, X
Se ogsåVerdensarvsteder i Oseania
ReferanseUNESCO nr. 1115

Ny-Caledonias barriererev ligger i Ny-Caledonia i det sørlige Stillehavet. Det er verdens nest største korallrev, nest etter Det store barriererevet på nordkysten av Australia.

Dugongene lever i revet

Revet er 1 500 kilometer langt, omkranser Ny-Caledonias største øy Grand Terre, øya Île des Pins og flere mindre øyer. Det danner en lagune som er 24 000 kvadratkilometer stor og har en gjennomsnittsdybde på 25 meter. Revet ligger opptil 30 km fra strendene. En arm av revet, Entrecasteaux-evet, strekker seg 200 km mot nordvest og omgir Bélepøyene. Det er flere åpninger i revet for skipstrafikk. Boularipassasjen, som leder inn til Ny-Caledonias hovedstad og største havn Nouméa er markert av fyret Amedee.

Revet har et rikt og variert dyre- og planteliv. Den truede sjøkuarten dugong (Dugong dugon) lever her, og revet er en viktig yngleplass for den truede suppeskilpadden (Chelonia mydas).

Generelt sett er revenes miljøtilstand god. Noen av de østlige områdene er imidlertid skadet av utslipp fra nikkelutvinning, og slamavsetninger fra elvemunninger har begravet de deler av revene som ligger nærmest.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]