Chartreskatedralen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chartreskatedralen
   UNESCOs verdensarv   
LandFrankrikes flagg Frankrike
Innskrevet1979
Kriterium I, II, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 81
Chartreskatedralen ligger i Frankrike
Chartreskatedralen
Chartreskatedralen (Frankrike)
Katedralens profil over bytakene
Belle Verrière fra ca. 1180 og 1225
Portalen i vestfronten

Chartreskatedralen (fransk: Cathédrale Notre-Dame de Chartres) ligger i Chartres 80 km sørvest for Paris og anses for å være et av de flotteste gotiske byggverk i Frankrike.

Byggingen av katedralen startet i 1145, men 10. juni 1194 brant nesten hele katedralen, (utenom den vestre delen av fasaden), samt store deler av byen. Størstedelen av den nåværende bygningen ble oppført i perioden 1194 til 1220. Dette er grunnen til at det bare er den vestre fasaden som er i tidlig-gotisk utførelse, og den er meget spesiell på grunn av de asymmetriske tårnspirene. Det sørlige tårnet ble bygd på 1200-tallet, mens det nordre først ble oppført tidlig på 1500-tallet.

Katedralen er av særlig interesse fordi den er bevart bortimot intakt og uten endringer gjennom århundrene. Glassmaleriene i katedralen er for det meste autentiske fra tidlig 1200-tall. De dekker totalt over 2 600 kvm, og for å oppnå maksimalt med vindusflate har katedralen store strebebuer som bærer konstruksjonen.

Chartreskatedralen var en av de første katedralene som sentrerte seg om dyrkelsen av jomfru Maria. Katedralen skal være i besittelse av Sancta Camisa, den hellige tunikaen som jomfru Maria angivelig hadde på seg mens hun gikk gravid med Jesus.[1] Mange pilegrimer kommer for å se relikviet, angivelig en gave fra Karl den skallede i 876. Karls bestefar, Karl den store, skulle ha fått tunikaen som gave fra keiserinne Irene, og på 1900-tallet ble det funnet pollen fra Palestina i det første århundre i kledet.[2]

Chartreskatedralen ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste i 1979.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1] Sheryl A. Kujawa-Holbrook: Pilgrimage-the Sacred Art: Journey to the Center of the Heart (s. 123)
  2. ^ https://praywithjillatchartres.com/mary/the-veil-of-mary/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]