Évry (Essonne)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Évry
1986 EVRY II.jpg

Våpen

Kart over Évry

LandFrankrike Frankrike
RegionÎle-de-France
DepartementEssonne
(préfecture)
ArrondissementÉvry
KantonChief town of 2 cantons
Statustidligere kommune
Opphørt31. desember 2018
Postnummer91000
Areal8,33 km²[1]
Befolkning53 641[2] (2018)
Bef.tetthet6 439,5 innb./km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

95
32
Høyde o.h.53 meter
Nettsidewww.evry.fr
Politikk
MaireManuel Valls (2008–2014)

Évry
48°37′26″N 2°25′46″Ø

Évry er en tidligere kommune i det søndre forstadsområdet til Paris i Frankrike. Den ligger 25 km fra sentrum av Paris, i det nybyen i Évry Ville Nouvelle som ble opprettet på 1960-tallet, som er det mest sentrale området og tettest befolkede området i kommunen.

Évry ble fra 1. januar 2019 slått sammen med nabokommunen Courcouronnes til den nye kommunen Évry-Courcouronnes.

Navn[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig ble kommunen kalt Évry-sur-Seine (som betyr «Évry ved Seinen»"). Navnet Évry kommer fra det galliske navnet Eburacon eller Eburiacos, som betyr «Eburos land» (et gallisk patronym), muligens lederen for en gallisk stamme i området før Romas erobring av Gallia. Etter erobringen ble navnet forvrengt til det Latinske Apriacum, og deretter middelalderlatinske Avriacum og senere Evriacum.

I 1881 ble navnet til kommunen endret til Évry-Petit-Bourg etter ønske av entreprenøren Paul Decauville, eier av Ateliers de Petit-Bourg, et stort smelteverk som lå i Évry og som var den største arbeidsplassen i området på den tiden. Fabrikken hadde fått sitt navn fra det litte stedet Petit-Bourg (en av de tre stedene i territoriet Évry) hvor fabrikken lå.

29. juni 1965 ble kommunens navn forkortet til kun Évry. Évry akkurat blitt valg til å være en lokasjon for en nyby i forstadsområdet til Paris som skulle være hjemmet til ti tusenvis av innbyggere. Man syntes da at navnet «Petit-Bourg» (som faktisk betyr liten by i moderne fransk, selv om det etymologisk er antatt at navnet kommer opprinnelig fra et gallisk ord som hadde en annen mening) ble sett på som gammelmodig og upassende for den nye store forstadsbyen som skulle bygges i Évry.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1965 Évry ble del av det franske nybyinitiativet og tok sitt nåværende navn. Før dette bodde det kun noen få tusen personer i Évry-Petit-Bourg.

Når Évry ble bygget var Orly den mest benyttete internasjonale lufthavnen i Frankrike og mange internasjonale selskaper slik som Digital, Hewlett Packard og Alsthom etablerte sine franske hovedkontorer i Évry. Dog med utvidelsen av Charles de Gaulle Roissy lufthavn, har allde de større selskapene flyttet ut med det resultatet at det har vært også en nedgang for servicenæringene som støttet lunchtidsbehovene til de ansatte som måtte flytte eller mistet jobben.

Blant de få internasjonale selskapene som fortsatt er i området er hotell og cateringselskapet Accor og supermarkedkjeden Carrefour. Selv om begge har postadresser i Évry, ligger de geografisk i Courcouronnes.

Byen har forsøkt å motvirke utflyttingen ved å øke kapasiteten i de kommersielle sentrene, Agora til 286 butikker, som hovedsakelig selger de samme produktene (dameklesbutikker, skobutikker, herreklærbutikker, barneklærbutikker, gullsmeder, mobiltelefonbutikker, optikere og restauranter og snackbarer). I ukedagene er nå parkeringsplassene betalingsplasser for å ikke gjøre det så interessant for pendlere å fylle parkeringsplassene på ukedagene slik at de som skal handle får problemer med å parkere. Helgeparkering er gratis.

Et annet tiltak tatt av de lokale myndigheter har vært å erklære enkelte området en "sone Franche" som betyr at bedrifter som starter opp i disse områdene er unntatt fra selskapsskatt sammen med mange andre sosiale fordeler og hjelpemidler som gjør Évry til en attraktiv by for fremtidige gründere.

Cathédrale de la Résurrection d'Évry, dedisert til Saint Corbinien, er en av den få 20. århundes kategraler som er bytteg i en virkelig moderne stil (se også Coventry Cathedral Basil Spence 1962, Liverpool Metropolitan Cathedral Frederick Gibberd 1967). Den totale kostnaden var 13,72M€. Totalarealet er på 1 600 m² og den er 34 meter høy. Den har plass til 1 400 personer. Pave Johannes-Paulus II besøkte den 22. august 1997, og selv om parkeringsplasser ble rekvirert så langt unna som Corbeil-Essonnes, bortsett fra inviterte gjester, mindre enn 500 personer møtte frem til arrangementet, noe som betyr at Évry kanskje innehar verdensrekorden for den minste oppmøte til en pavelig visitt.

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

Évry er préfecturet (hovedstaden) til departementet Essonne. Det er også det offisielle setet til arrondissementet Évry, dog i realiteten holder sous-préfecture bygningene og administrasjonen til i nabokommunen Corbeil-Essonnes.

Évry er hovedstad for to cantoner:

Transport[rediger | rediger kilde]

La gare d’Évry-Courcouronnes

Évry betjenes av tre stasjoner på Paris RER linje D: Évry-Val-de-Seine, Évry – Courcouronnes Centre og Le Bras-de-Fer. Linjen som betjener stasjonene Évry – Courcouronnes Centre og Le Bras-de-Fer ble bygget sammen med den nye byen.

Byen er avgrenset i øst til motorveien A6, i sør av Francilienne 104 og fra nord til sud går Route nationale 7.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Accor og Arianespace har sine hovedkvarter i Courcouronnes,[3][4] nær Évry.[5][6] Byen er også vertskap for Genopole.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Répertoire géographique des communes, Institut national de l'information géographique et forestière, fra Wikidata, https://geoservices.ign.fr/documentation/diffusion/index.html 
  2. ^ (på fr) Populations légales 2018, INSEE, 28. desember 2020, fra Wikidata, https://www.insee.fr/fr/statistiques/4989761 
  3. ^ Auguy, Stéphanie. "Fin de la fronde chez les gérants de Formule 1." Le Parisien. 28 June 2002. Retrieved on 24 September 2009. "maison mère, dont le siège est installé à Courcouronnes."
  4. ^ "Russians, French sign space contract.(UPI Science Report)." United Press International. 12 April 2005. Retrieved on 24 September 2009.
  5. ^ "Legal information." Accor. Retrieved on 24 September 2009.
  6. ^ "Contact us." Arianespace. Retrieved on 24 September 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]