Arras

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Arras
Arras

Våpen

Land Frankrike Frankrike
Region Hauts-de-France
Fylke Pas-de-Calais
Areal 11,63 km²
Befolkning 40 590 (1999)
Høyde 72 meter
Nettside Nettside

Arras (nederlandsk Atrecht) er en by og kommune nord i Frankrike. Byen er préfecture (administrasjonssenter) i departementet Pas-de-Calais i regionen Hauts-de-France, og har rundt 40 000 innbyggere.

Arras er det historiske senteret i området Artois. I motsetning til mange franske ord skal bokstaven «s» til slutt i navnet uttales.

Arras er kjent som Maximilien Robespierres fødested i år 1758. Ca 20 km nord om Arras ligger Vitry-en-Artois hvorfra musikteoretikeren Philippe de Vitry slal ha kommet frat.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sentrum av Arras

Opprinnelig var Arras bosetningen til en keltisk stamme kalt Atrebates, og ble senere en romersk garnisonsby kalt Atrebatum.

Den ligger i den tidligere nederlandske og franske provinsen Artois. I mange hundreår var Arras på grensen mellom Frankrike og Nederlandene, og området byttet ofte eiere før det endelig ble værende fransk sent på 1600-tallet. Festningsverkene som Vauban bygget hjalp til med å holde byen fransk. Byen har vært nært knyttet til handel med Flandern, og ble senere et viktig senter for dyrking og prosessering av sukkerroer.

Unionen i Atrecht (det nederlandske namnet for Arras) ble signert her i januar 1579 av det katolske fyrstedømmet i Nederlandene som var lojale til kong Filip II av Habsburg. Dette fremprovserte Unionen i Utrecht senere samme måned.

Under første verdenskrig lå Arras nær fronten og flere slag ble utkjempet i nærheten, blant andre slaget ved Arras der flere tunneler under byen fra middelalderen, som tyskerne ikke kjente til, ble en viktig faktor for at franskmennene klarte å holde byen. Byen ble derimot hardt rammet og måtte bygges opp igjen etter krigen. Under andre verdenskrig ble byen okkupert av tyskerne og 240 mistenkte franske motstandsfolk ble henrettet her.

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Arras

Referanse:INSEE

Referanse: INSEE[1]Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]