Jean-Baptiste Say

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jean-Baptiste Say
Jean-baptiste Say.jpg
Født 5. januar 1767
Lyon, Frankrike
Død 15. november 1832 (65 år)
Paris, Frankrike
Gravlagt Père Lachaise
Far Jean-Étienne Say
Mor Françoise Castanet
Søsken Louis Say, Jean-Honoré Say
Barn Horace Émile Say, Octavie Say
Yrke
6 oppføringer
Nasjonalitet Frankrike Fransk
Språk fransk
Medlem av Kungliga Vetenskapsakademien, Det russiske vitenskapsakademi
Fagfelt Politisk økonomi
Bidrag Says lov
Influerer Richard Cantillon, Adam Smith
Influert av Auguste Comte, Thomas Hodgskin, Frédéric Bastiat

Jean-Baptiste Say (født 5. januar 1767 i Lyon, død 15. november 1832 i Paris) var en fransk økonom og forretningsmann. Han hadde klassisk liberale synspunkter og argumentert for konkurranse, frihandel og fjerning av begrensninger på forretningsvirksomhet. Han er best kjent for Says lov, også kjent som markedsloven, som han populariserte. Akademikere er uenige om det overraskende subtile spørsmålet om hvorvidt det var Say som først uttalte det vi nå kaller Says lov.[1][2]

Says lov[rediger | rediger kilde]

Says lov sier at tilbudet alltid vil finne sin etterspørsel, d.v.s. at det kan ikke finne sted til noen situasjon med for lav «samlet etterspørsel» i en økonomi. Dette skyldes at når det blir produsert varer og tjenester, vil det også bli skapt inntekter som vil bli brukt til å etterspørre tilsvarende mengder varer og tjenester andre steder. Dette synet bygger på at markedsmekanismene fungerer, og at en laissez-faire politikk derfor er fornuftig. For eksempel ved et tilbudsoverskudd i vare- og tjenestemarkeder vil vareprisene synke, tilsvarende i kapitalmarkedene vil renten synke, og ved arbeidsledighet vil lønningene synke. På den måten holdes det alltid balanse mellom tilbud og etterspørsel, og selv om det kan være midlertidig etterspørselsvikt i enkelte markeder, hevdes det at den samlede etterspørselen i økonomien som helhet være i overensstemmelse med det samlede tilbudet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ William O. Thweatt, Early Formulators of Say's Law, in Wood, John Cunningham (editor); Kates, Steven (editor) (2000). Jean-Baptiste Say: Critical Assessments. V. London: Routledge. s. 78–93. 
  2. ^ Braudel, The Wheels of Commerce: Civilisation and Capitalism 15th–18th Century, 1979:181