Place de la Carrière

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Place Stanislas, Place de la Carrière og Place d'Alliance i Nancy
   UNESCOs verdensarv   
Place de la Carrière mot nord, med regjeringsbygningene, Palais de Gouvernement, i bakgrunnen
LandFrankrikes flagg Frankrike
StedNancy, Lorraine
Innskrevet1983
Kriterium I, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 229
Place de la Carrière ligger i Frankrike
Place de la Carrière
Place de la Carrière (Frankrike)

Place de la Carrière er et torg i byen Nancy i Lorraine i Frankrike. Torget har en historie tilbake til 1500-tallet. Det ble fra 1752 til 1755 utviklet videre som del av en ny byplan. Arbeidene ble beordret av hertug Stanisław, og utført av arkitekt Emmanuel Héré de Corny.[1]

Palais des Ducs de Lorraine

Place de la Carrière er rektangulær og omkranset av en allé av trær.

Sammen med de to torgene Place Stanislas og Place d'Alliance, som ligger i umiddelbar nærhet og er en del av den samme byplanen, ble torget i 1983 oppført på UNESCOs verdensarvliste, som et eksempel på tidens byplanlegging. Place de la Carrière ligger nord for den nye byplanens sentrale torg, Place Stanislas, og gaten som danner forbindelsen mellom de to torgene, Rue Héré, går under triumfbuen Arc Héré. Triumfbuen ble vernet i 1923. I og med de to torgene og Rue Héré dannes den en akse mellom to av maktens bygninger: regjeringspalasset i nordenden av denne plassen, og byens rådhus i sørfonden av Place Stanislas.

Palais des Ducs de Lorraine, oppført 1502-12 ligger ved plassen. Palasset ble oppført for hertug René II, og ble på 1700-tallet utvidet i barokkstil for hertug Stanisław. Siden 1848 har Musée Lorrain hatt tilhold i palasset.

Arkitekten Germain Boffrand oppførte på hertugens oppdrag Hôtel de Beauvau-Craon, som i dag er lokaler for appelldomstolen. Bygget ble vernet i 1924 sammen med børsbygningen i samme kvartal, som nå er lokaler for handelskammeret i byen. En annen av byborgervillaene som ligger ved torget, Hôtel Héré, ble fredet i 2005.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Centre, UNESCO World Heritage. «Place Stanislas, Place de la Carrière and Place d'Alliance in Nancy». UNESCO World Heritage Centre (engelsk). Besøkt 3. november 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]