Hopp til innhold

Kristiansand lufthavn, Kjevik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kristiansand lufthavn
Kjevik
IATA: KRS – ICAO: ENCN
Basisdata
FlyplasstypeSivil
EierAvinor
OperatørAvinor
BetjenerSørlandet
PlasseringKjevik
BeliggenhetTveit
Åpnet1. juni 1939
Høyde17 m / 57 ft
58°12′14″N 8°5′6″Ø
Rullebane(r)
Retning Lengde Banedekke
m ft
03/21 2,035 6,677 Asfalt
Statistikk (2012)
Passasjerer 1 018 098
Flybevegelser 19 465
Frakt (tonn) 413
Nettside
www.avinor.no
Kart
Kristiansand lufthavn, Kjevik
58°12′14″N 8°05′06″Ø

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Kristiansand lufthavn, Kjevik ligger nordøst for Kristiansand sentrum. Det er omtrent 15 kilometer fra sentrum til flyplassen.

Konkurranse og etablering på 1930-tallet

[rediger | rediger kilde]

I starten av 1930-tallet ønsket den norske stat å etablere et nettverk av hovedflyplasser i Sør-Norge. I «Landsplanen for flyplasser» var det for Sørlandet hovedsakelig tre alternativer. Det var Mandal, Arendal og Kristiansand. For Arendal var forslaget en flyplass ved Sømskilen og Vessøya, den såkalte Vessøysletten, mens forslaget for Kristiansand var Kongsgård-slettene. Det ble en hard konkurranse der både Kristiansand kommune og Arendal kommune bevilget penger til hvert sitt prosjekt. Valget falt til slutt på Kristiansand.[1] Flyplassen ble opprinnelig vedtatt bygget på Kongsgård-slettene, og bygging startet der, men da man fant ut at det ville bli rimeligere med Kjevik ble byggingen flyttet dit.

Utbyggingen startet i 1938 og flyplassen ble åpnet offisielt 1. juni 1939, med en betongrullebane på 1 000 meter. I tillegg til landflyplassen, ble det da også anlagt en egen sjøflyhavn. Dette året ble også Oslo lufthavn, Fornebu åpnet. Stavanger lufthavn, Sola, landets første landflyplass, stod ferdig to år tidligere.

Det første flyet som landet på Kjevik var et KLM DC-2 fly, på vei fra Oslo til Amsterdam.

Kjevik under annen verdenskrig

[rediger | rediger kilde]

Den 9. april 1940 var det en mindre vaktstyrke på flyplassen. Etter beskytning fra tyske fly, og rykter om fremrykkende tyske styrker valgte vaktstyrken å trekke seg tilbake, etter å ha sperret rullebanen med piggtråd og spanske ryttere. Om ettermiddagen, klokken 16:30 klarte imidlertid et Junkers Ju 52 som hadde deltatt i angrepet på Sola å lande. Flyplassen ble raskt forsterket og allerede den 12. april var 30 Messerschmitt Bf 109 stasjonert på plassen. Under resten av krigen hadde flyplassen en viktig rolle i det tyske forsvaret av det okkuperte Norge.

Flyplassen var i starten og under krigen eiet av Kristiansand kommune, men ble overdratt vederlagsfritt til Staten i 1946. Etter hvert ble den utvidet, og rullebanen asfaltert.

Dagens flyplass

[rediger | rediger kilde]

Sørlandets eneste lufthavn har i dag blant annet ruteforbindelser med Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim, København, London-Stansted, Amsterdam og til Gdańsk i Polen [2]. Flybuss forbindelse med Kristiansand og Lillesand, Grimstad og Arendal.

I 2012 hadde lufthavnen for første gang over 1 000 000 passasjerer; 1 018 098, fordelt på 724 377 innenlands og 293 721 utenlandspassasjerer, det gjør Kjevik lufthavn til den 21. største flyplassen i Skandinavia med en økning på 6,9% reisende fra 2011 til 2012. Kjevik gikk med det forbi Ålesund lufthavn, Vigra, i antall reisende. Flyplassen hadde samtidig en økning på 3% flere fly-besøk i 2012.

Luftforsvarets skolesenter Kjevik ligger i tilknytning til Kristiansand lufthavn.

Rullebanens lengde er i dag 2 035 meter, en ny sikkerhets-sone er bygd, et såkalt engineerd-materials arrestor-system som hjelper fly å stoppe i fart uten at man trenger betraktelig utbygging av rullebanen. Flyplassen har fått et nytt moderne innflygings tårn og rehabilitering og utbygging av en ny 4 000 kvadratmeter avgangshall er under oppføring.[3] Avinors reguleringsplan fra 2009 slår fast at store ting er i ferd med å skje på Kjevik, og reisende vil kontinuerlig få en forbedret reiseopplevelse med nytt parkeringshus med 2 000 parkeringsplasser på trappene, som ett av de neste prosjektene.[4]

Ingenting tilsier at Kjevik vil få noen reell konkurrent som stamflyplass på Sørlandet da antall reisende har økt betydelig de siste årene. Spesielt utenlandstrafikken har økt betraktelig den siste tiden, og Kristiansand lufthavn, Kjevik, ligger best plassert geografisk med kortest vei til utkantene av Agderfylkene som definerer Sørlandet, Flekkefjord i vest og Risør i øst[5].

Kristiansand lufthavn sett fra sørvest

Flyselskaper og destinasjoner

[rediger | rediger kilde]

Passasjer-destinasjoner

[rediger | rediger kilde]
Flyselskap Destinasjoner
Norges flagg Danmarks flagg Sveriges flagg Scandinavian Airlines System[6] Oslo
Norges flagg Norwegian Air shuttle Oslo
Norges flagg Widerøe[7] Bergen, Stavanger, Trondheim
Flyselskap Destinasjoner
Nederlands flagg KLM Cityhopper på vegne av KLM Amsterdam
Norges flagg Danmarks flagg Sveriges flagg Scandinavian Airlines System[6] København (oppstart 30. mars 2025) Sommerruter: Alicante, Malaga, Split
Flyselskap Destinasjoner
Hellas’ flagg Aegean Airlines Sommerute: Rhodos (Oppstart juni 2017)
Tyrkias flagg Corendon Airlines Sommerrute: Antalya (Oppstart mai 2017)
Danmarks flagg Danish Air Transport Sommerrute: Alicante (Oppstart august 2017)
Norges flagg Danmarks flagg Sveriges flagg Scandinavian Airlines System Sommerute: Chania, Larnaca, Spilt

Vinterrute: Las Palmas, Tenerife [8]

Danmarks flagg Thomas Cook Airlines Scandinavia Sommerute: Palma de Mallorca [9]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]