Rhodos lufthavn, «Diagoras»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rhodos lufthavn, «Diagoras»
Κρατικός Αερολιμένας Ρόδου
«Διαγόρας»
Rhodes airport view from Filerimos.jpg
IATA: RHO – ICAO: LGRP
Basisdata
FlyplasstypeSivil
BetjenerRhodos, Hellas
PlasseringParadísi
Høyde6 m / 19 ft
36°24′19″N 28°5′10″E
Rullebane(r)
Retning Lengde Banedekke
m ft
07/25 3 306 10 846 Asfalt
Statistikk (2011)
Passasjerer 4,149,274
Flybevegelse 34,504
Nettside
www.hcaa-eleng.gr
Map
Rhodos lufthavn
36°24′20″N 28°05′10″Ø

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Rhodos lufthavn, «Diagoras» (gresk: Κρατικός Αερολιμένας Ρόδου, «Διαγόρας») (IATA: RHOICAO: LGRP) er en internasjonal lufthavn som ligger 14 km sørvest for Rhodos by på den greske øya Rhodos i Egeerhavet. Lufthavnen holder posisjon som den fjerde største i Hellas målt etter antall passasjerer. Lufthavnen ble ferdigstilt i 1977, og erstattet med det den tidligere hovedflyplassen på øya, som lå lengre syd på vestkysten.

Rhodos lufthavn er i hovedsak trafikkert av charterflyselskaper, som flyr på oppdrag av europeiske turoperatører. Øvrige direkteruter fra Vest-Europa er som oftest sesongbestemte, da Rhodos er en populær turistdestinasjon i sommerhalvåret. Men lufthavnen har i tillegg til dette også en viss rutetrafikk som drives gjennom hele året, som for eksempel regelmessige flygninger til det greske fastlandet med operatørene Aegean Airlines og Olympic Airlines.

Historie[rediger | rediger kilde]

Rhodos lufthavn, «Diagoras» ble åpnet den 28. juni 1977, og erstattet med dette den tidligere hovedflyplassen på øya, som lå ved landsbyen Maritsa lengre syd på vestkysten av øya. Vedtaket om å bygge en ny lufthavn på Rhodos ble tatt som et resultat av den økende mengden reisende til Rhodos, og da i hovedsak charterreisende.

Den nye lufthavnen viste seg snart å være underdimensjonert for å håndtere den stadig økende tilveksten av feriereisende. Derfor har flere modifikasjoner, fornyelser og utbyggelser blitt utført opp gjennom årene. Den seneste utvidelsen var i 2005 da en helt ny terminalbygning ble ferdigstilt for å møte antallet passasjerer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]