Kartvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kartvinge
Kartvinge, vårgenerasjonen
Nomenklatur
Araschnia levana
Linnaeus, 1758
Populærnavn
kartvinge
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieFlikvinger
UnderfamilieNymphalinae
SlektAraschnia
Økologi
Habitat: skog, enger, lysninger, parker og hager
Utbredelse: tempererte Europa og Asia, ikke i Norge

Kartvinge (Araschnia levana) er en sommerfugl som tilhører gruppen Nymphalini i den store familien flikvinger (Nymphalidae). De er vanlig i Sentral-Europa og har i de siste årene dukket opp i Sør-Sverige og hatt en stadig større utbredelse der. Det har derfor vært ventet at den ville dukke opp for eksempel i Halden, men i Østfold er den foreløpig ikke sett. Derimot ble arten påvist i Sør-Varanger i 2017 som første funn av dagsommerfugl nr 101 i Norge[1].

Kartvinge, sommergenerasjonen
Kålorm

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 24–38 mm) sommerfugl med flikete vinger. Vårgenerasjonen er spraglete i mørkebrun og oransje, mens sommergenerasjonen er mørk gråbrun med en lys tverrstripe. Vingenes underside er brun med et lyst nettmønster.

Den har to generasjoner hvert år, og vår- og sommergenerasjonen ser ganske ulike ut. Dette er et nokså vanlig fenomen hos tropiske flikvinger, men ingen andre arter har en så utpreget veksling i Europa.

Levevis[rediger | rediger kilde]

I likhet med slektningene neslesommerfugl og dagpåfugløye lever larven på nesleslekta (Urtica), men til forskjell fra disse to, overvintrer den i puppestadiet. Vårgenerasjonen flyr i mai–juni, mens den mørke sommergenerasjonen har flygetid i juli–august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa og østover til Japan, men unngår middelhavsområdet og de vestligste delene som Storbritannia.

Kartvinge ble første gang funnet i Finland 1973 og i Sverige i 1983. I dag har den etablert bestander en rekke steder i den sørligste delen av Sverige. Ett eksemplar ble fotografert sittende på ballblom i Tana i Finnmark 17. juli 2017[1][2]. Vi kan sannsynligvis betrakte dette funnet som en forløper for en kommende etablering av kartvingen i Norge[1]. Det var en artig kuriositet at arten ble påvist i Sør-Varanger før Halden, der den også fort kunne ha kommet inn – etter en betydelig utvidelse av utbredelsesområdet i Sverige de siste 15–20 årene (dog ikke like raskt utvidelse de siste 5 årene eller så).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Aarvik, Leif; Berggren, Kai; Engdal, Jostein; Slagsvold, Per Kristian; Sørlibråten, Ove; Voith, Reidar (Februar 2019). «Nye funn av sommerfugler i Norge 11»Åpent tilgjengelig. Insekt-nytt (norsk) (44 utg.) (1): 26. ISSN 1890-9361.  (Åpen etter 2022)
  2. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 8. mars 2019. Besøkt 8. mars 2019. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]