Chris Cooper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chris Cooper
Chris Cooper at the 2009 Tribeca Film Festival.jpg
FødtChristopher Walton Cooper
9. juli 1951[1][2][3]Rediger på Wikidata (71 år)
Kansas City[4]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmskuespiller, skuespiller, fjernsynsskuespillerRediger på Wikidata
Utdannet ved University of Missouri, Southwest Early College Campus, Southwest High SchoolRediger på Wikidata
Ektefelle Marianne Leone Cooper (1983–)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Oscar for beste mannlige birolle (2002), Golden Globe for beste mannlige birolle i en film (2003)Rediger på Wikidata
Aktive år1977
IMDbIMDb

Christopher Walton Cooper (født 9. juli 1951 i Kansas City i Missouri i USA) er en amerikansk skuespiller. Han vant en Oscar i klassen beste mannlige birolle for sin rolle som «John Laroche» i filmen Adaptation.

I 1996 opptrådte Cooper i regissør Joel Schumachers film A Time to Kill som er basert på en roman på John Grisham. Cooper opptrådte som en homofobisk oberst i American Beauty, en rolle som sikret ham en Screen Actors Guild Award-nominasjon for beste mannlige birolle. I 2000 spilte Cooper oberst Harry Burwell i The Patriot.

I 2002 spilte han i The Bourne Identity med Matt Damon i hovedrollen, som en hensynsløs CIA-direktør, en rolle han gjentok (i flashbacks) i oppfølgeren The Bourne Supremacy. Cooper var i 2005 med i tre kritikerroste filmer, henholdsvis som en oberstløytnant i Jarhead der han spilte mot Jake Gyllenhaal, Capote, og i Syriana. Han var også med i thrilleren Breach, der han spilte FBI-agent og landsforræder Robert Hanssen. Han spilte også i thrilleren The Town med blant annet Ben Affleck, Rebecca Hall, Jeremy Renner og Blake Lively i 2010.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Broadway Database, Internet Broadway Database person-id 79127, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6s20c8s, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 13. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Biofilm.pngDenne biografien om en skuespiller er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.