Haing S. Ngor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Haing S. Ngor
FødtHaing Somnang Ngor
22. mars 1940[1]Rediger på Wikidata
Fransk Indokina
Død25. feb. 1996[2][1]Rediger på Wikidata (55 år)
Los Angeles
BeskjeftigelseLege, gynekolog, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller, skribent Rediger på Wikidata
SøskenChan Sarun
NasjonalitetKambodsja
GravlagtRose Hills Memorial Park
UtmerkelserOscar for beste mannlige birolle (1984) (for: Dødsmarkene)
BAFTA Award for Best Actor in a Leading Role (1985) (for: Dødsmarkene)
Golden Globe for beste mannlige birolle i en film (1985) (for: Dødsmarkene)

Haing S. Ngor (født 22. mars 1940 i Samrong Young i Kambodsja, drept 25. februar 1996 i Los Angeles i California i USA) var en kambodsjansk-amerikansk skuespiller. Han er best kjent for å ha portrettert Dith Pran i filmen Dødsmarkene fra 1984, som han vant en Oscar for.

Haing S. Ngor hadde kambodsjansk mor og kinesisk far. Han var utdannet lege og jobbet som kirurg og gynekolog i Phnom Penh inntil 1975, da Pol Pots Røde Khmer inntok byen. Som etnisk kineser var han utsatt for forfølgelse, og han måtte holde både sin utdannelse og til og med det faktum at brukte briller skjult. Han og hans familie ble deportert fra Phnom Penh, i likhet med flertallet av byens to millioner innbyggere, og sammen med sin kone ble han sendt i en konsentrasjonsleir. Hans kone døde i barselseng i konsentrasjonsleiren. Selv om Haing S. Ngor var gynekolog kunne han ikke gjøre noe for å hjelpe henne, da han ville blitt avslørt og begge drept.

Etter kommunistregimets fall i 1979 jobbet Ngor som lege i en flyktningleir i Thailand. Sammen med sin niese dro han 30. august 1980 til USA. Han var ikke i stand til å gjenoppta sitt virke som lege i USA. Han giftet seg ikke igjen.

Til tross for at Haing ikke hadde noen tidligere skuespillererfaring fikk han rollen som Dith Pran i Dødsmarkene.

I 1988 utgav Ngor selvbiografien Haing Ngor: A Cambodian Odyssey, der han beskrev livet under Røde Khmers styre. Boken ble utgitt i omarbeidet form med tittelen Survival in the Killing Fields.

I 1996 ble Haing S. Ngor skutt og drept av medlemmer av en kriminell gjeng utenfor sitt hjem i Chinatown i Los Angeles. Etter lanseringen av Dødsmarkene hadde han sagt til en journalist: «Hvis jeg dør nå, ok! Denne filmen vil leve i hundre år».

Dith Pran beskrev Haing S. Ngor som en tvillingsjel og med-budbringer.

Dr. Haing S. Ngor Foundation, en humanitær stiftelse, ble grunnlagt i 1997.

Etter Dødsmarkene hadde Ngor roller i enkelte andre filmer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 5681, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Haing-S-Ngor, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]