Irma la Douce

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Irma la Douce
Generell informasjon
Utgivelsesår
  • 5. juni 1963 (1963-06-05) (USA)
Prod.landUSA
Lengde140 min[1]
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBilly Wilder
Produsent
Manusforfatter
  • Billy Wilder
  • I.A.L. Diamond
Basert påIrma La Douce 
av Alexandre Breffort
MusikkAndré Previn
SjeffotografJoseph LaShelle
KlippDaniel Mandell
Foran kamera
Medvirkende
Prod.selskapUnited Artists
Eksterne lenker

Irma la Douce er en amerikansk romantisk komedie fra 1963, regissert av Billy Wilder og produsert av Mirisch Company og Phalanx Productions. I hovedrollene spiller Jack Lemmon og Shirley MacLaine. Filmen handler om en politimann som forelsker seg i en prostituert og legger en plan for å bli hennes eneste kunde. Manus er skrevet av Billy Wilder og I.A.L. Diamond, basert på musikalen Irma La Douce (1956), skrevet av Alexandre Breffort.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen forteller historien om Nestor Patou, en ærlig politimann, som etter å ha blitt overført fra Bois de Boulogne til et mer urbant nabolag i Paris, oppdager en gate full av prostituerte. En politi-inspektør, som er Nestor`S overordnede, og de andre politibetjentene, har lenge vært klar over prostitusjonen - men de tolererer de prostituerte i bytte mot bestikkelser. Inspektøren, en klient av de prostituerte, gir Nestor sparken.

Nestor blir senere venn med Irma La Douce (spilt av Shirley MacLaine) en populær prostituert. Nestor forsvarer Irma mot hennes voldelige hallik, Hippolyte, og de flytter inn sammen, men han blir snart hennes nye hallik. Ved å bruke en forkledning oppfinner han et alter-ego, "Lord X", en britisk lord, som blir Irmas eneste klient. Men Nestor må samtidig finne seg mye mer arbeid for å tjene penger som "Lord X" betaler til Irma. Når Irma ønsker å forlate Paris sammen med den fiktive Lord X, bestemmer Nestor seg for å avslutte opplegget.

Uvitende om at han blir forfulgt av Hippolyte, finner Nestor en øde strekning langs elven Seine, og kaster sin forkledning i elven. Hippolyte, som ikke har sett Nestor skifte klær, ser "Lord X" sine klær flyte i vannet. Han konkluderer derfor med at Nestor myrdet lorden. Nestor blir arrestert. Men han mener at fengslene er fulle av uskyldige mennesker, bare fordi de fortalte sannheten uten å bli trodd. Nestor innrømmer å ha drept Lord X, men bare på grunn av hans kjærlighet til Irma. Etter å ha blitt dømt finner Nestor ut at Irma er gravid, og han ønsker å flykte fra fengsel for å returnere til Irma.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «IRMA LA DOUCE (15)» (engelsk). British Board of Film Classification. 11. september 2001. Arkivert fra originalen 25. mars 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]